Öğrenci Kariyeri Banner

Meslek Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Meslek Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Meslek, kişinin sorumluluğu devraldığı evrelerden biridir ve hem geçimini sağlamak hem de hayatını devam ettirmek için ihtiyaç duyduğu bir uğraştır. Ancak kişinin mutlu olmayacağı bir mesleği yapması, her iş gününün sendromlu bir şekilde başlamasını ifade eder.

graduates throwing graduation hats in the air.

Meslek seçimi, kolay olmayan sancılı ve endişeli bir süreçtir. Çünkü; kişinin yetişkinliğine adımıyla başkalarından saygınlık görme ihtiyacı da artar. O role bürünmeye çalışır ve emeğini bir şekilde almaya gayret eder. Peki bu süreçte neler yapılabilir, nasıl bir yol çizilir?

Yetenekleri ve ilgi alanlarını belirlemek

1_800x488 (1)

Kişinin kendi yeteneğinden tamamen bağımsız bir işte çalışması, yapılan işi verimsiz hale getirir ve kişiyi mutsuz eder. Yetenek dışında ilgi duyulan bir alanda çalışmak da başarı için önemli bir faktördür. “Ben neyi yapmaktan hoşlanıyorum?”, “Hangi alan benim ilgi alanıma  giriyor?” şeklindeki sorularla kendisini tanımalıdır. Hobilerini, fobilerini belirleyerek rotasını çizmelidir. Yetenek ve ilgi meslek seçiminin yapı taşlarından birisidir. Kişinin kendisini analiz etmesi için bir takım psikolojik testleri kullanması da faydalı olacaktır.

Meslekleri tanımak

2_800x491

Meslekler hakkında genel bir bilgiye sahip olmadan bir meslek seçmek suya balıklama atlamak gibidir. Örneğin; ciddi, sabırsız ve esnek olmayan birinin okul öncesi öğretmeni olması hem işi yapmakta zorluk çekmesine sebep olur hem de çocuklara iyi bir rehber olmasını engeller. Bundan dolayı meslek özellikleriyle, kendi özelliklerinizi ve nelerin üstesinden gelip gelemeyeceğinizi iyice ölçmeniz kariyeriniz açısından daha sağlıklı olacaktır. Bu konuda uzman kişilerle iletişim kurabilir, internet üzerinden de bilgi edinebilirsiniz.

Yarı zamanlı çalışmak

Young students registering for classes at college campus

İşe tam anlamıyla başlamadan önce küçük bir deneyim isteyenler için yarı zamanlı çalışmak güzel bir fikir olabilir. Hem iletişiminizi geliştirirken hem de kendinizde farklı yetenekler keşfetmenize katkı sağlayacaktır.

Psikolojik durum

mishlachot_shut_800x776

Bazı kişiler yönlendirmekten çok, sizi kendi fikirlerine göre şekillendirmeye çalışabilir. Sağlık alanındaki mesleklerde bu sıklıkla yaşanır. ''Kesinlikle işsiz kalmazsın, insan oldukça sağlık da var olacaktır'' gibi sözlerle etkileyebilir. Diğerlerinin kriterlerine göre mesleğini seçen kişi, özünden uzaklaşacaktır. O yüzden, bu tarz yaklaşımlardan sıyrılarak içinize yönelmelisiniz.

Çalışma koşulları

5_800x446

Bazı kişiler masa başında çalışmaktan hoşlanırken bazıları hoşlanmayabilir. Bunun dışında kapalı ve açık alan, sıcak ve soğuk ortamlar da çalışma durumunu etkiler. Kişinin, sosyal ve bireysel durumunu göz önüne alarak mesleklerin çalışma koşulları hakkında ön araştırma yapması gerekebilir.

Beklentiler

3_800x533

Kişinin ilgi alanı ve yeteneğinin dışında beklentilerini karşılayıp karşılamayacağı da meslek seçiminde önemlidir. Çünkü herhangi biri için beğenilmek önemliyken bir başkası için akademik başarı daha ön planda olabilir. O yüzden yetenekler ve ilgiler belirlendikten sonra beklentilerin de seçilen mesleğe uygunluğu ölçülmelidir.

Mutlu olmak

ID:62232689

Kişinin mutlu olacağı bir meslekte çalışması merak duygusunun hiç sönmemesine, işini sevmesine, bulunduğu ortama bağlı olmasına, kendi gelişimi için sürekli çaba sarf etmesini sağlar. Bu yüzden meslekte mutlu olmak beraberinde birçok güzelliği de getirecektir.

Özel İçerik: Şulenur Kemaloğlu

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.