Öğrenci Kariyeri Banner

Merak Edenler İçin Avrupa Gönüllü Hizmeti (EVS) Nedir?

Merak Edenler İçin Avrupa Gönüllü Hizmeti (EVS) Nedir?
European Voluntary Service (Avrupa Gönüllük Hizmeti) Erasmus+ programı kapsamında olan 17-30 yaşları arasında dil yeterliliğine bakılmaksızın (program faaliyeti için bazı alıcı ve gönderici kuruluşlar Skype ile görüşüp dil yeterliliğinize bakıyorlar) Avrupa’da kabul edildiğiniz, herhangi bir ülkede sosyal sorumluluk faaliyetlerinde yer alabileceğiniz  2- 12 aylık dönemsel projelerdir. Faaliyete katılan kişiler, bulunduğu ülkede yeni bir dil öğrenirken ayrıca yabancı dilini de geliştirebilirler. Bunların yanı sıra yeni bir kültür öğrenirken kültürlerarası iletişim becerilerinizi de artırabilirsiniz. Proje bitiminden sonra ülkenize çok farklı bir şekilde döneceğiniz bu projenin; özgüveninize, vizyonunuza, sorumluluklarınıza karşı olan tutumunuza kadar birçok eksik olan yönlerinizi kapatmaktadır. Ülkemizde ise Erasmus+ dahili tüm projeler Türkiye Ulusal Ajansı tarafından yürütülmektedir.

Gönüllü olarak kendimize ve gideceğimiz yere bilgi ve kültür paylaşımı sağlayacağımız bu program için birkaç soruya geçelim. :)

1 -) Ulusal ajans nedir?

-12-universitenin-projesi--erasmus_a-kabul-edildi_a397c872cc875739e259

Avrupa Birliği eğitim ve gençlik programları merkezi başkanlığı olarak, ülkemizdeki AB gençlik programlarını yürüten yasayla kurulmuş bir devlet kurumudur. Bu programlar: Hayat Boyu Öğrenme(LLP) ve Gençlik Programı(YİA) 'dır.

2 -) En can alıcı soru; ‘’Peki bu program ne kadar?’’ :)

f_tl_985975796174-318016

Çok büyük bir tutar demeyeceğim. Korkmayın! :) Şaka bir yana bu program için sadece yanınıza almanız gereken para miktarı sizin dönüşte sevdikleriniz için alacağınız hediyeleri karşılaması yeterlidir. :) Yok artık der gibisiniz. :) Evet öyle. Yeme, içme, vize, konaklama, sigorta işlemleri ve hatta birazda cep harçlığı size Ulusal Ajans tarafından sağlanmaktadır. Sadece yapmanız gereken başvuru linkine tıklayıp bu işi kovalamak olacaktır. :)

3-) Başvuru için yapılması gerekenler nelerdir?

1-milyon-kisi-is-bas-a1bf1c35430e692b1726

Öncelikle ‘’http://europa.eu/youth/evs_database’’ adresinden bir gönderici kuruluş bulmanız gerekmektedir. Bulunduğunuz ili seçip gerekli ilerlemeleri yaparsınız. Sonra ev sahibi kuruluş bulmak için ‘’http://europa.eu/youth/evs_database’’ adresine tıklayarak gitmek istediğiniz ülkeyi seçebilirsiniz. Ya da kendi ilinizdeki herhangi bir gönderici bulduktan sonra o gönderici kuruluşun yürüttüğü projeler aracılığıyla da harekete geçebilirsiniz.

4 -) Peki bu program bize ne kazandıracak derseniz!

2000

İlk olarak farklı kültür ve deneyim elde edeceksiniz. Alışık olmadığınız bir ortamda ülkenizden ve çevrenizden uzak kalarak, bireysel anlamda kendi ayaklarınızın üzerinde duracaksınız. Kültürlerarası etkileşim içinde olacaksınız. Yeni dostluklar, yerler, tatlar, fikirler görecek ve tadacaksınız. :) Ayrıca yabancı dilinize katkı sağlayarak geri döndüğünüzde avantajlı olacaksınız.

5 -) Bu programa kaç defa gidebilirim?

1000

AGH program kapsamı en fazla 12 ay süresince yapılmaktadır. Bu program, kısa ve uzun dönem olarak ikiye ayrılır. Kısa dönem hakkı 2 defa yapıldıktan sonra sadece uzun dönem hakkınız kalıyor. Kalan uzun dönem ise yaptığınız kısa dönemi 12 aydan çıkararak kalan ay boyunca olan süre içerisinde devam edebilirsiniz. Ayrıca program bitiminden sonra Youth-pass adı altında bir sertifika alırsınız. Ayrıca bu sertifika özgeçmişlerinizde ön plana çıkacak bir sertifikadır.

Siz değerli okuyucularımız için yazdığım bu bilgilendirme amaçlı yazıyı 2. kısa dönemim olarak devam edilen Bosna Hersek / Mostar ili 1 aylık AGH projesi dahilinde yazıyorum. Kendi tavsiyelerimi ve deneyimlerimi söyleyecek olursak. Bu tarz projeler insanın vizyon ve misyonunda güzel değişikliklere yol açıyor. Her çeşit ülkeden gelen insan çorbasıyla her türlü ideoloji, amaç, bilgi birikimi, kültür güzelliklerini ve en önemlisi o ortamın yaşam tarzını idrak ediyorsunuz. Önyargılarınızı kırıp, yerine doğruları koyuyorsunuz. Yeni dostluklar, samimiyetler kurup birlikte yeni yerler keşfediyorsunuz. Kendini geliştirmeye adayan her bireyin bu projede olması gerektiğini düşünüyorum. :)

1481790165540-64x64-400x400-800x800-1024x576

Siz değerli arkadaşlara bir diğer tavsiyem bu projeyi farklı emeller ya da çıkarcılık amaçlı değil de kendinize ve çevrenize bir şeyler sağlamak için gitmenizdir. Bu projenin en önemli olgusu sorumluluk ve inisiyatiftir. Onun için illa ki gideyim diyerek sevmediğiniz veya istemediğiniz herhangi projeye dahil olmayın. Gittiğiniz de sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Lakin en önemli tavsiyem hayatınızda istediğiniz ne varsa her şeye rağmen denemeniz gerekliliğidir. :)

“Denemedikçe ne yapacağını hiç kimse bilemez.” Publilius Syrus

Tüm bilgiler için; ilgili linki ziyaret edebilirsiniz.

Özel İçerik: Oğuzhan Arslan

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.