Öğrenci Kariyeri Banner

Medya ve Özgürlük Forumu

Medya ve Özgürlük Forumu
Medya ve ÖzgürlükMedya ve Özgürlük Forumu, Boğaziçi Üniversitesi Öğrenci Temsilciliği Kurulu ve Üniversite Medya Birliği ortaklığı ile 19 Mayıs Pazartesi günü saat 10:30 - 17:00 arasında, Boğaziçi Üniversitesi Demir Demirgil Salonu'nda gerçekleşti. Boğaziçi Üniversitesi Öğrenci Temsilciliği Kurulu Başkanı Çağatay Özdemir, Üniversite Medya Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Atakan Şeniz, Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yeşim Arat ve Basın Konseyi eski Başkanı, milletvekili Oktay Ekşi'nin açılış konuşmalarıyla başlayan Medya ve Özgürlük Forumu oturumlarla devam etti.


“Geleneksel Medya: Finansman, Kontrol ve Baskı” başlığı altında gerçekleştirilen ilk oturumda Basın Konseyi Eski Başkanı Oktay Ekşi, Kadri Gürsel ve Can Ataklı konuştu. Türkiye’de var olan medyanın bir geçiş süreci içerisinde olduğu ve tartışılması gereken tek şeyin siyaset ve medya ilişkisi olduğu üzerinde duruldu.

“TV Programcılığı/Habercilik: Sansür, Oto sansür ve Etik” adıyla İrfan Değirmenci’nin moderatörlüğünde gerçekleştirilmesi planlanan oturuma, Değirmenci annesinin sağlık sorunu yüzünden katılamadı. Ancak katılımcılara ilettiği mesajda Türkiye'de özgür medyanın olmadığını dile getirdi. Rıdvan Akar ve Mustafa Alp Dağıstanlı’nın katılımıyla gerçekleşen ikinci oturumda medyanın güvenilirlik oranının 20 yılda %41’den, %19’a düştüğüne vurgu yapıldı. Aynı zamanda özelleştirmelerle birlikte medya ve medya patronlarının kendi iş sahası dışındaki alanlara yöneldiğine değinildi.

“Dijital Medya: Özgürlük, Manipülasyon ve Nefret Söylemi” başlığı altındaki üçüncü ve son oturumda ise Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi hocalarından ve Radikal yazarı Koray Çalışkan ve Zete’nin sahibi tecrübeli gazeteci Nurcan Akad, medya ve özgürlük temasını ele aldı. Konvansiyonel de olsa dijital de olsa medyanın arkasında sermaye olmadan başarılı olunamayacağını savunan Çalışkan, konuşmasında son 2 senede dijital medya sayesinde bırakılan mirasın, insanlık tarihindeki kalan mirasın tamamının 2 katı olduğunu vurguladı. Nurcan Akad ise denetleyici mekanizmalar değişinceye, okurlar bilinçleninceye kadar geleneksel medyaya direnmeyi seçtiğini ama geleneksel medyadaki reyting ve tiraj rakamlarının manipüle edildiğine değindi.
#özgürmedya hashtagi ile katılımcıların görüşlerini bildirdiği “Medya ve Özgürlük Forumu” 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı gibi anlamlı bir günde gençlik adına umut sinyalleri verdi.

Yazar: Cem Bozkurt

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.