Öğrenci Kariyeri Banner

Marketing’in Gözde Trendi: Influencer Marketing

Marketing’in Gözde Trendi: Influencer Marketing

Marketing’in Gözde Trendi: Influencer Marketing


Sosyal medyada çokça karşılaştığımız fenomen dediğimiz kişilerin ya da ünlülerin yaptığı çeşitli reklamlar olarak adlandırabileceğimiz yeni bir pazarlama anlayışı. Aslında yeni ortaya çıkmış değil, yıllardır blogger’lar, vlogger’lar vb. gibi farklı platformlardan tanınmış kişilerle markalar iş birliği yapıyor. Fakat dijital alanda artan rekabet, reklam engelleme uygulamalarının gün geçtikçe daha fazla kullanılması ve diğer dijital pazarlama dinamikleri gösteriyor ki bu anlayışın önemi gün geçtikçe daha çok artıyor.

Belirli bir grubu etkileme gücüne sahip bu kişiler, markaların ürünlerini ve tanıtımlarını veya markanın iletmek istediği mesajları kendi dijital mecraları üzerinden, doğrudan ya da dolaylı şekilde takipçilerine aktarmaktadır. Bu anlayış sadece ürün veya hizmeti direkt olarak tanıtmak için değil aynı zamanda verilmek istenen mesajın, takipçiler ile marka arasında bir deneyim yaratması ve bunun sonucunda marka ile bir bağ kurabilmesidir. Bundan dolayı bu mecraları kullanan kişilerin paylaştıkları mesaj içeriğinin eğlenceli ve yaratıcı olması mesajın etkileşim oranını, yayılımını ve erişim sonuçlarını doğrudan etkilemektedir. Kısaca Influencer Marketing markalara, hızlı marka bilinirliği ve erişimi sağlamaktadır.

social-media-1806995_1280

Buraya kadar bildiklerimizi özetlemiş olduk.

Peki bu yeni anlayış markalara ne sağladı?

1) Hedef kitlelerini belirli gruplara ayıran markalar hedef kitlelerine ulaşmada bu trendden yararlanmış oluyor.

2) Influencer Marketing kampanyaları ölçümlenebilir bir yöntem olduğu için  bu sayede kampanya ile ilgili üretilen içeriğin izlenme, paylaşılma, konuşturma ve yönlendirme verileri ile hedef kitle üzerindeki etkisi ‘’Engagement Level’’ (Etkileşim Seviyesi) oranı ile hesaplanabilmesini sağladı.  Aynı zamanda kampanya postları içerisine yerleştirilen takip linkleri ile tüm lead’ler kolaylıkla takip edilebilmekte ve kullanıcı başı maliyetler hesaplanabilmektedir. Bu yönden Influencer Marketing kampanyaları, markalar/şirketler için avantajlı bir konumda bulunmaktadır.

3) Fenomen kişilerin ve ünlülerin bir ürünü önermesinden çok kullanıcıların gerçek deneyime önem verdiği için o kişilerin o ürüne ya da hizmete dair deneyimi  Influencer marketing’in önemini arttırmış oluyor.

Bu kişilerin yaptıkları her şey takip ediliyor ve önerdikleri şeyler satın alınıyor. Yayıncı olmaya karar veren ve düzenli video içerik üretmeye başlayan markalar da var ve iyi örnekler çıktıkça bu diğer markaları da cesaretlendiriyor. Bu durumda onları daha kaliteli içerik yapmaya zorluyor.

instagram-2166645_1280

Bu işin mutfağından kişilerin Influencer Marketing hakkında söyledikleri:

Bahadır Mısır- Socialfamous Kurucu Ortağı

“Takipçileriyle yakaladık­ları arkadaşlık düzeyin­deki yakınlık sayesinde fenomenler, takipçilerinin satın alma davranışlarını yönlendirebiliyor, markalar için örtülü bir kurum söz­cülüğü yapabiliyor. Sosyal medya fenomenleri, görsel içeriği ve nitelemiş olduğu dilsel pazardan uygun bir söylemi birlikte kurgulaya­rak ürün oluşturuyor.”

Serdar Ekrem Şirin-Muse CEO’su

“Markaların çoğu daha keşif aşamasında. Ayrıca amatör şekilde üç-beş fenomen tanıyıp da marka ve ajanslara giden kişilerin olumsuz etkileri de var. Ama gün geçtikçe daha profesyonel bir ya­pıya kavuşuyor ve marka­lar karşılarında pazarlama dilini konuşan muhataplar buldukça da bu alana yatırımlar artıyor.”

Batuhan Süzer-Pure New Media İş Geliştirme Direktörü

“Günümüzde fenomen kullanımlarında yaratıcılığın değeri her geçen gün daha da artıyor. Tabii ki reklamcılığın temel taşı olan yaratıcılık sayesinde fenomen iletişiminin son kullanma tarihini bir adım öteye taşıyabileceğimize inanıyoruz.”

Özel İçerik: Gülhan Adışen

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.