Öğrenci Kariyeri Banner

Markaların Kullandığı Gerçek Zamanlı Pazarlama Örnekleri

Markaların Kullandığı Gerçek Zamanlı Pazarlama Örnekleri
‘Bir gün herkes 15 dakikalığına ünlü olacak’ sözünü eminim ki duymuşsunuzdur. Andy Warhol bu sözü 60’lar dünyasında kapitalizmin hemen her yerde varlığını hissettiğimiz zamanlarda söylemiş ve günümüzde de doğruluğu fazlasıyla kanıtlanmıştır. Sosyal medyadan normalin dışında bir harekette bulunan kişiler bir şekilde konuşuluyor veya Warhol’un da dediği gibi ‘ünlü oluyorlar’. Misal Kerimcan Durmaz veya Nusret’i sosyal medya da paylaştığı videolarla tanıdık. Mecranın çokluğu ve etki alanının genişliğine bakılırsa neredeyse hemen her gün birilerini görüyor ve konuşuyoruz.

Markalarında istediği şey onlar hakkında insanların konuşmalarını istemeleri olduğu için sosyal medyadan fazlasıyla yararlanıyorlar. Sıkı bir sosyal medya analizi ile bu isimlerle çalışarak farkındalık yaratabiliyorlar. Bu yüzden sosyal medyada popülerlik kazanmış birçok kişiyi reklamlarda görebiliyoruz. Bunlardan birkaçı şu şekilde;

Turkcell’in Görüyorsunuz Mükemmel Reklamı

İsa Sezeroğlu’nun şelale videosu biliyorsunuzdur. ‘Ben anlatmıyorum, siz zaten görüyorsunuz mükemmel’ dediği kısa bir video ile sosyal medyada fenomen haline gelmişti. Hatta bu olaya Elazığ valiliği de el atmış, şehrin tanıtım günleri için İsa Sezeroğlu ‘Come to Elazığ’ demişti.

1

Çipetpetli Turkcell Reklamı

Turkcell, gerçek zamanlı pazarlamayı, reklamcılığı çok güzel uyguladığını görebiliyoruz. Arnavut Şevket lakaplı Şevket Kokal 2012 yılında ‘Çipetpet’ videosu ve Turkcell GNCTRKCLL reklamında kullanması sosyal medyada fazlasıyla konuşulmuştu.. Böylelikle insanların sosyal medyada izledikleri, güldükleri insanları reklamda görünce reklamı değiştirmek yerine izlemeyi tercih ediyor ve izleyicinin reklam çıkınca kanal değiştirmek yerine dikkatini çekip reklamı iletebiliyor. Genç Turkcell reklamında oynayan Şevket Kokal’da o dönemde ki popülerliği sayesinde reklamlarda oynamış ve tv programlarına katılmıştır.

Gerçek zamanlı reklam sadece televizyon reklamlarıyla sınırlı değil elbette. Markalar hatta belediyeler bile bu tekniği sosyal medyada kullanarak farklılık yaratmakta. Bunlar biri  Nasa’nın Plüton gezegenine yaptığı uçuş için  Twitter’da başlatılan  #PlutoFlyBy hashtagini kullanan Gnctrkcll’den başarılı bir örnek gelmişti.

gncre

Bir başka örnek ise Türkiye’de birçok yerde ufo görüldüğü iddiasıyla paylaşılan fotoğraf ve videolara esprili bir şekilde katılan Kütahya Porselen’den geldi. Ters tuttukları porselen bir tabağı paylaşarak ‘ Telaş yapmayın, bizdik.’ dediler.

kütahya prselen

Twitter’a kalp butonunun gelmesini en güzel değerlendiren marka elbette Algida oldu. Logolarında kullandıkları kalp şekli ile ‘Kalp kalbe karşıymış’ dediler.

algida

Sadece markalar değil belediyelerde sosyal medyanın gücünü kullananlardan. Kadıköy belediyesinden Star Wars’lu paylaşımıyla sosyal medyadan dikkatleri üstüne çekmiş ve fazlasıyla beğenilmişti.

kadikoy-belediyesi-

Ve son olarak Migros, yoğun yağışın sele çevirdiği İstanbul’da Fenerbahçe teknik direktörü Vitor Pereira elindeki Migros poşetleri ile görüntülenince sosyal medyada oldukça konuşulmuştu. Bunun üzerine Migros güzel bir şekilde bu durumu değerlendirmiş ve sosyal medyadan tüm müşterilerine Migros Sanal Marketi kullanmalarını önermişti.

 

migros-gercek-zamanli-pazarlama-ornekleri

Görüldüğü üzere markalar da sosyal medyanın geniş kitlelere ulaştığını bilerek içerikleri kendilerine göre uyarlamış ve konuşulmayı başarmıştır. Zamana ayak uydurarak, yaptıkları işlerle veya söyledikleri sözlerle sosyal medyada belli bir takipçiye, kitleye ulaşmış kişilerle işbirliği yaparak veya o an ki durumdan yararlanarak farkındalık yaratıyorlar.

Kaynak

 

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.