Öğrenci Kariyeri Banner

Markaların Hedefi Lovemark Olabilmek

Markaların Hedefi Lovemark Olabilmek
“Lovemark” terimini duyanlarınız olmuştur. Reklamcıların ve marka yöneticilerinin amaçladığı bir mertebedir bu “lovemark”. Bir markaya lovemark diyebilmek için tüketiciyle arasında bir bağ olması gerekmektedir. Tüketicilerin sevdiği, sempati duyduğu ve yakın hissettiği markalar lovemark olabilme başarısını gösterirler. Türkçe karşılığı olarak da “Aşk Markası” tabiri kullanılabilir.

İlk olarak 2005 yılında büyük bir reklam ajansı olan Saatchi & Saatchi’nin yöneticisi olan Kevin Roberts bu terimi kullanmıştır. Kevin Roberts’a göre bir markanın lovemark olabilmesi için üç ana unsuru bünyesinde bulundurması gerekmektedir. Bunlar; gizem, samimiyet ve duyulardır. Gizem, marka hakkında efsaneleri ve sembolleri kapsarken samimiyet; empati ve tutkuyu içine alır. Duyulardan kastımız ise beş duyu organımızdır, yani dokunmak, tatmak, duymak, görmek, koklamak. Tüm bu ögeler harmoni içerisinde tüketicinin karşısına çıkarsa markanız artık bir lovemark olabilir.

Kevin Roberts, konuyla ilgili şunu söylemiştir;

Lovemark yaratmak, tüketicinin rüyalarını anlamak, neyi, ne zaman istediğini bilmek ve hayatlarının bir parçası olacak muhteşem deneyimler yaratmaktır.

Lovemark olabilmek için tüketicinin sevgisi ve saygısı aynı anda kazanılmalıdır. Sevgi/Saygı Ekseni diye tabir edilen bir tabloya göre markalar dörde ayrılır. Aşağıdaki tabloda bu ekseni ve markaların sınıflandırmalarını görüyoruz.

1 (790 x 771)

 

Birçok kişiye “lovemark” denilince belli başlı markalar zihninde canlanır. Bunların başında Apple gelmektedir. Tüm Dünya çapında kendisine o kadar sadık bir kitle oluşturdu ki Apple, bu müşterilerin bir numaralı lovemark’ı oldu. Tüketici tarafından hem büyük bir saygı hem de büyük bir sevgi görüyor. Apple haricinde, Nike, Starbucks, Porsche, Coca – Cola, Nestlé gibi dünya devleri de birer lovemark. Tüketicilerinin gönlünde ayrı bir yerleri var ve piyasada hem rakiplerin hem de müşterilerin saygı ve sevgilerini kazandılar.

2 (790 x 178)

Türkiye’den lovemark örneklerine gelecek olursak MediaCat ve Ipsos’un araştırması sonucunda her sene Brand Week’te açıklanan liste üzerinden gideceğiz. Türkiye’de kategorilere göre lovemarklar şu şekilde:

Ambalajlı Su: Erikli

Beyaz Eşya: Arçelik

Bisküvi: Ülker

Bulaşık Deterjanı: Fairy

Çay: Çaykur

Deodorant: Rexona

E-Ticaret: Hepsiburada.com

Fast Food: Burger King

GSM Operatörü: Turkcell

Kahve: Nescafe

Kredi Kartı: Garanti Bonus Card

Meyve Suyu: Cappy

Otomotiv: BMW ve Volkswagen

Sabun: Hacı Şakir

Süpermarket: Migros

Süt ve Süt Ürünleri: Sütaş

Şampuan: Elidor

Teknoloji Marketleri: Teknosa

TV Kanalı: Kanal D

 Kaynak: http://www.ceotudent.com

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.