Öğrenci Kariyeri Banner

Liderlik Kabiliyetinizi Göstermenin 8 Yolu

Liderlik Kabiliyetinizi Göstermenin 8 Yolu
İnsanın liderlik kabiliyetini göstermesi için şirket patronu olmasına ya da herhangi bir işte ‘patron’ unvanına sahip olmasına gerek kalmayabilir. Liderlik sadece statüyle alakalı değildir. Patron olmadan lider konumuna gelebilmek de mümkündür. Peki nasıl olacak?

1 – Açık konuşun
lider_02

Liderler hiçbir zaman ‘hayır’ demeleri gereken bir durumda ‘evet’ demezler. Bu özellik kabalık olarak algılanabilir fakat bir lider genellikle kendisine gelecek negatif geri dönüşleri engellemeye çalışır.

2 – Uysal olun
lider_03

Bir problemi çözerken doğru yolu bulmak her zaman kolay olmayabilir. Bazı şeyleri zorlamak, liderlik vasfını ortaya çıkarmaz aksine geri plana iter çünkü bir problemi çözmek için birden fazla yol olabilir ancak bu yolu bulmak her zaman için çok kolay olmayabilir. Çevrenizdeki kişilerin fikirleri karşısında uysal olmak gerekebilir.

3 – Hakkınızı arayın
lider_04

Bir lider herhangi bir konu hakkında hakkının yenmesine müsaade etmez. Buna göz yummak liderlik kabiliyetinin gösterilmesinde bir engel olarak görülebilir. Hatta gerçek bir lider, etrafındaki insanların da haklarını gözetir ve verdikleri emeğe saygı duyar.

4 – Yardımsever olun
lider_05

Bir lider, başarının altında yatan sırrın ekip çalışması olduğunu çok iyi bilir. Liderler ekip arkadaşlarına yardım ederek üstünlük sergilemiş olmaz çünkü ekibin göstereceği başarı liderin de başarısıdır.

5 – Hatalarınızın bilincinde olun
lider_06

Hatalarını sahiplenmek ve bunların sorumluluğunu üstlenmekten çekinmemek ancak gerçek bir liderin niteliğidir. Ekibin lidere saygı duyması ve onu benimsemesi, ancak hatalarını kabul etmesi ve telafi etmesiyle mümkündür.

6 – Farklı görüşlere açık olun
lider_07

Takdir edileceği üzere herkesin farklı görüş ve düşüncelerde olması normaldir. Zira, herkesin anlayışı, hayata bakışı, yetiştirilme şekli ve yaşadıklarından çıkardığı dersler muhakkak aynı değildir. Her birey özgürce düşünme hakkına sahiptir ve düşüncelerini gerektiği yerde ifade edebilir. Liderler hiçbir zaman en iyi fikrin kendisine ait olduğunu düşünmemeli ve ekip arkadaşlarının görüşlerine saygı duymalıdır.

7 – Risk alın
lider_08

Bir lider daima risk almalıdır. Risklerin ne zaman ve nerede alınacağını bilmek, kişinin ruhunda liderlik duygusunun mevcut olduğunun bir göstergesidir. Risk konusunda William Shakspeare, ”Hiçbir şeye sahip değilseniz, hiçbir şey kaybedemezsiniz.” diyor. Kaybetmeye değer bir şeylere sahip olmanın yolu, risk almaktan geçer.

8 – Duyarsız olmayın
lider_09

Günümüz iş hayatı birçok badireye ve kavgaya sebebiyet veren bir ortam haline gelmiş durumda. Peki böyle bir ortam içerisinde bir lider haksızlıklara ve kişisel saldırılara karşı duyarsız kalmalı mıdır? Elbette hayır. Liderlerin görevi ekip arkadaşlarına karşı yıkıcı değil yapıcı bir tutum sergilemektir. Yapılan haksızlıklara karşı duyarsız kalmak, liderin itibarını kaybetmesine ve bu durumun ekip tarafından suistimal edilmesine neden olur.

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.