Öğrenci Kariyeri Banner

Lider Yetiştirme Okulu Gibiyiz

Lider Yetiştirme Okulu Gibiyiz
liderlik

Yöneticilerini kendi içinden yetiştiren P&G’nin yönetim kurulundaki 12 kişinin tamamı şirkete yeni mezun olarak girmiş. Kendisi de 17.5 yıl önce stajyer olarak şirkete giren P&G Türkiye ve Kafkasya İK Direktörü Bilgehan Ergenekon Bilen, “Lider okulu gibiyiz” diyor.


P&G Türkiye’nin kaç çalışanı var?
Türkiye’de 700 kişi çalışıyor. Kafkasya’yı da buradan yönetiyoruz.

İçeriden yönetici yetiştirme denince akla ilk gelen şirketsiniz, bugün de böyle mi?Yöneticilerin ne kadarı içeriden yetişme?
Yöneticilerin yüzde 100’e yakını içeriden yetişme. Biz globalde de Türkiye’de de sırf kampusten ya da çok az deneyimli kişileri alıyoruz. Türkiye’de yönetim kurulumuzdaki 12 kişinin yüzde 100’ü üniversitelerden yeni mezun olarak işe alınmış kişiler.

Stajyer olarak başlayan birisinin önündeki kariyer imkanları neler?
Bizde stajyer alım süreci ile full-time işe alım süreci aynı. Önce online işe giriş adımlarından geçiyorlar, sonra 3-4 mülakat yapıyoruz, minimum 2 ay çalışıyorlar. Eğer iki taraf da memnunsa iş teklifi veriyoruz. Ben staj sürecini nişanlılık evresi olarak görüyorum.


[ad name="Google Adsense"]

Piyasada sizden yetişmiş çok kişi var, elinizde bir rakam var mı?
Baktığınızda P&G zaten liderlik okulu gibi. Yeni mezun ya da az kıdemli alıyoruz, çok uzun yıllar şirkette çalışıyorlar çünkü içeriden terfi yöntemi ile tüm liderlik kadrolarımız içeriden doluyor. İnsanlar ayrıldığı zaman da bunu bir mezuniyet olarak görüyoruz. Globalde de Türkiye’de de çok iyi şirketlerin başındaki pek çok yöneticinin P&G kökenli olduğunu görürsünüz, P&G’nin bir mezunlar derneği var, düzenli olarak toplanırlar, bizimle hep temas halinde kalırlar, P&G’den ayrılmışlardır ama o duygusal bağ kalır hep. Gurur duyuyoruz bununla.

Yetenekleri elde tutmak için ne yapıyorsunuz?
İyi insanları işe alıyorsunuz aldıktan sonra onları hep tatmin edici görevler vermeniz lazım ki şirket değiştirmesin. Tabii orada P&G’nin 10 kategoride 65 markasının olması, global olması çok önemli, yurtdışı görevlere yolluyoruz, an itibariyle 100 yöneticimiz yurtdışında geçici görevlendirme ile çalışıyor. Pek çok kişide Türkiye’den oturup global bir takımın parçası oluyor, farklı ülkelerden sorumlu oluyor.Üçüncü bacakta rekabetçi ücretlendirme ve yan haklar var. Girdikleri ilk andan itibaren P&G’liler şirketin hisse senedi programına dahil olup, şirketin hissedarı olabiliyor, maaşının bir kısmı ile P&G hisseleri satın alıp daha sonra şirket de onlara katkıda bulunuyor. Bir çalışan hisse senedi aldığında şirket olarak buna katkıda bulunuyoruz değişik oranlarda.

YÖNETİCİLER DE ESNEK ÇALIŞIYOR
Esnek çalışma var mı?
Çok operasyonel/teknik bir iş değilse hiç kimse sizin giriş çıkış saatinize bakmaz. Evden de çalışabilirsiniz, erken gelip geç de çıkabilirsiniz. Ben ayın birkaç günü evden çalışıyorum, bazen kafeden, ruhuma neresi iyi gelecekse, yönetim kurulu üyelerimiz de aynı şekilde.

Örnek olmaya mı çalışıyorsunuz?
Aynen öyle, gençlere de bunu vermek istiyoruz çünkü onlar da bunu arıyorlar. Onlar daha çok şeyi bir arada yönetebiliyorlar, sınırları daha az, o esnekliğe sahip olduklarının altını çiziyoruz.

Bu yıl kaç kişi alacaksınız?
25-30 kişi alıyoruz. 25-30 da stajyer alıyoruz.


[ad name="HTML"]


Kaynak





Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.