Öğrenci Kariyeri Banner

KYK Bursu Sigortalı Bir İşe Girince Kesilir mi?

KYK Bursu Sigortalı Bir İşe Girince Kesilir mi?

Okurken çalışmayı düşünen öğrencilerin yaşadığı en büyük ikilemlerden biri, işe girdikleri taktirde KYK tarafından aldıkları bursun veya kredinin kesilip kesilmeyeceğidir. Bu konuda hakkında çok fazla bilgi kirliliği bulunması ve geçtiğimiz yıllarda konuyla ilgili düzenleme yapılmış olmasından ötürü doğru bilgiye ulaşmak oldukça zor olabilir ve öğrencilerin hakkı olan sigortadan mahrum kalmasına da neden olabilir.

KYK Bursu Alırken Sigortalı Çalışılabilir mi?

KYK Bursu Alırken Sigortalı Çalışılabilir mi

Bugüne kadar öğrenciler çalışırken burslarının kesilmemesi için iş yerlerinden sigorta yapılmaması bu sebeple kaçak çalışma gibi taleplerde bulunuyorlardı. Bu durumun yol açtığı sebeplerden ötürü Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından yayınlanan "Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Öğrenim Kredisi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"te konuyla ilgili en güncel hükümler verilmiştir. 2017 öncesinde öğrencilerin bir işte çalışmaları aldıkları burs ve kredinin kesilmesine neden olabiliyordu.

Şimdiyse KYK tarafından verilen karara göre öğrenciler belli limitlerle sigortalı bir işte çalışırken burs ve kredi almaya devam edebilir. Bu limit aldıkları ücretin asgari ücret düzeyinde olmasıdır. Aylık olarak çalışmaları ya da ücretli bir işte sürekli olarak çalışmaları bu durumu değiştirmemektedir.

KYK Kredisi Alan Öğrenciler Çalışabilir mi?

KYK Kredisi Alan Öğrenciler Çalışabilir mi

Evet aynı hükümler kredi alan öğrenciler için de geçerlidir. Asgari ücret düzeyinde bir maaşla çalıştıkları sürece öğrencilerin kredileri de bursları da kesilmemektedir.

KYK Kredi ve Bursun Kesilme Sebepleri

  • Öğretim kurumundan ayrılma, çıkarılma veya geçici olarak uzaklaştırılma.
  • Vazgeçme, izin alma, kayıt dondurma.
  • Sağlık sebebiyle öğretim kurumuna devam etmeme.
  • Öğretim kurumunu değiştirme esnasında, eski okulunda bir yıldan fazla başarısız olma ya da öğretimine bir yıl ara verme.
  • Öğretim kurumunun kapatılması.
  • Kurum yurtlarından süresiz çıkarılma cezası alma.
  • Kesin hükümle mahkum olma.

Tolga Kaan

Öğrenci Kariyeri'nde İçerik ve Medya Koordinatörü - İletişim ve İşbirlikleri için tolga_kaan[at]yahoo.com adresini kullanın.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.