Öğrenci Kariyeri Banner

Kuyuya Düşen Köpeği Kurtaran Ekip O Anları Anlattı

Kuyuya Düşen Köpeği Kurtaran Ekip O Anları Anlattı




Beykoz'da 70 metrelik sondaj kuyusuna düşen yavru köpeği 11 gün sonra TTK ve itfaiye ekibinin ortak çalışmasıyla kurtarıldı.









Düştüğü sondaj kuyusundan uzun bir çalışmanın ardından kurtarılan "Kuyu" köpek herkesi sevince boğarken, köpeği kuyudan çıkaran Türkiye Taşkömürü Kurumu Tahlisiye Ekibi İstanbul İtfaiyesiyle birlikte yaptıkları çalışmayı anlattı.

İLK DENEME DÜN ÖĞLEN YAPILDI


TTK tahlisiye ekibinden maden mühendisi Sedat Kısaer, tahlisiye teknisyenleri Şendoğan Arık, Erol Şekerci ve Tamer Kudu, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden maden yüksek mühendisi Orhan Kural'ın talebi doğrultusunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın onayı ile önceki gün çalışmalara katıldı. İlk gün kuyuyu inceleyen ekip, köpeği kurtarmak için yılan yakalama aparatına benzeyen bir düzenek yapmaya karar verdi. Ekip, Beykoz'dan ve Karaköy'den malzemeleri temin ettikten sonra geliştirdikleri sistemle ilk denemesini dün öğle saatlerinde yaptı. Köpek başından yakalansa da aparatın içinden kaydı. Ekip, daha sonra aynı yöntemi gece denemeye karar verdi. Köpeğin uyumasından faydalanan ekip, sabaha karşı 05.45'te tekrar aparatı kuyuya tekrar indirdi ve köpeği başından yakaladı. Dikkatlice yukarı çekilen 'Kuyu' adı verilen köpek, sağlıklı şekilde kurtarıldı.






"UYKU ANINDA YAKALADIK KÖPEĞİ"


'Kuyu' köpeği kurtaran TTK tahlisiye ekibi, daha sonra zafer pozu verdi. Köpeğe sarılıp, öpen, tahlisiye ekibinden Şendoğan Aşık, kurdukları sistemi anlattı. Yaptıkları incelemenin ardından köpeğin, tek bir sistemle kurtarılabileceğine karar verdiklerini söyleyen Aşık, şöyle konuştu: "Timsah, yılan yakalarlardı eskiden bu aparatla. Demir bir çubuk. İçinden tel geçer ve başına kelepçe yapıp çekersin. Bizim kurduğumuz aparat bu şekilde çalışıyordu. Orada yapacak başka bir şey de yoktu. Sabah malzemeleri aldık. Nalburdan yarım parmak boru aldık 20 adet. Karaköy'den çelik halat aldık. Birçok malzeme aldık ve hazırlandık. Sabah 9'da oraya gittik. Öğle saatlerinde aparatı kuyuya indirdik. Tam çekerken köpek kaydı ve düştü. Sabaha doğru ikinci hamlemizde de köpeği aldık. İlk hamleden köpek rahatsız da olmuştu. Gece uyku moduna girdi köpek. Uyurken aparatı boynuna geçirmeyi başardık. Halatla çektik ve köpeği kurtardık. Önünde piston var o sistemin. Pistona basınçlı hava veriyorsun ve piston uzuyor. Ondan sonra üzerindeki halkayı köpeğin başına geçiriyorsun. Böyle basit bir sistem."















LİSELİLER AÇIKLAMA YAPTI


Kurtarma çalışmalarına katkı sağlayan lis öğrencileri de bir açıklama yaptılar ve şunları belirttiler;
lise_Aciklamasi





Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.