Öğrenci Kariyeri Banner

Kuantum Bilgisayarıyla Bilim İnsanları Geçmişe Gitti!

Kuantum Bilgisayarıyla Bilim İnsanları Geçmişe Gitti!
Kuantum bilgisayarını kullanan bilim insanları zamanın yönünü tersine çevirdiklerini açıkladılar.

Bilim insanları evrenle ilgili tüm köklü algıları değiştirmeyi planlıyor.  Rus, Amerikalı ve İsviçreli bilim insanları fizik kurallarını alt edebilecek bir potansiyel olduğunuda belirtiyor. Akademik dergi 'Scientific Report' ta Kuantum bilgisayarlarının işleyişi hakkındaki yazı yeni fikirlere yol açabilecek gibi görünüyor.

Bilim insanları bu deneye yardimci olacak bilgileri açıkladı. Kuantum fiziği ve elektronların kullanımı ile olabileceğini açıkladılar. "En basit benzetmeyle bilardodaki açılış vuruşuyla dağılmış olan topların tekrar başlangıçtaki yerlerine dönmesine benzer bir eylemi gerçekleştirdik" ifadesinde bulundular. Moskova Fizik ve Teknoloji Enstitüsü'nden Gordey Lesovik, "Zamanın termodinamik yönünün tersine hareket eden bir durumu yapay olarak yaratmayı başardık." diye ekledi.

2019-03-22 21.51.58_790x445

Zaman makinesinin gerçek olmasını sağlayan, elektron ve Kuantum bilgisayarı için kullanılan veri biriminin kubitleri kullanılıyor.  Günlük hayatımızda kullandığımız bilgisayarlar ikili kodlama sistemindeki 0 ve 1 ile ifade edilen birimleri içeriyor.  Bu sayıların dizilimi kodun oluşmasında rol oynuyor. Kabinler ise 0 ve 1 hem değeri alıyor hem de iki değeri de temsil ediyor.

Zaman yolculuk deneyi kullanılan Kuantum bilgisayarında bulunan kubitlerin daha karmaşık bir hal almasını ve 0'dan 1'e ters yönde ver birimini değiştirdiğini gösteriyor.  Zamanla bu değer dizisi yok oluyor. Bu durum Bilardoda üçgen şeklinde duran topların tek ıstaka vuruşuyla rastgele dağılması benzetiliyor. Bu Bilgisayardaki bir diğer kod is kendi kendine evrilen kaos içerisinde bir düzen oluşturuyor. Bu durumda kubitler başlangıçtaki noktasına dönüyor. Kısacası araştırmalar, ıstaka vuruşuyla dağılan bilardo topları masada rastgele hareket ettikten sonra başlangıç noktasına geri dönmesi ve yeniden aynı şekli almasını, kuantum fiziği sayesinde olduğunu düşünüyor.

2019-03-22-21-50-01_790x445

Bu deneyi yürüten ekip, sadece iki kubitle çalıştıklarında 'zamanı geri döndürme'  başarısının yüzde 85 olduğunu söylediler. Eğer bu sayı üçe çıkarsa bu oran yüzde 50'ye düştüğünü belirtiler. Araştırma ekibinden Gordey Lesovik, "Algoritmamız ileride daha da geliştirilebilir ve kuantum bilgisayarlarının karşılaştığı hataları azaltabilir" diyor.

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.