Öğrenci Kariyeri Banner

Kontrolü Elinize Almanızı Sağlayacak 10 Öneri

Kontrolü Elinize Almanızı Sağlayacak 10 Öneri
Bazen arzularımıza karşı gelmekten daha zor bir şey yok gibi gözükebiliir. Ders çalışmak yerine internette sörf yapmak, spor yapmak yerine birkaç saat daha uyumak, sağlıklı beslenmeye karar verdiğiniz anda gelen tatlı krizleri... Neden karşı koyasınız ki ? İşte biz bu yaıda bunun cevabını ve karşı koyamayı nasıl başarabileceğiniz hakkındaki birkaç öneriyi konuşacağız.

Çalışmalar öz disipline sahip insanların, olmayanlara göre daha mutlu olduklarını gösteriyor, seçimleri üzerinde kontrol sahibi insanların kendilerini eğlenceli olan şeylerden yoksun bıakmadıkları aksine hayatlarının kontrolünnü sağladıkları için hem kısa hem uzun vadede daha mutlu hissettikleri ve pozitif kararları çok daha başarılı şekilde alabildikleri ortaya çıkarıyor. Bunun sonucu olarak da öz disiplini gelişmiş olan insanların hayatları konusunda daha fazla tatmin sahibi olduklarını öğreniyoruz.

Gelin hep birlikte öz disiplininizi geliştimenize yardımcı olacak 10 öneriye bir göz atalım.

how-to-discipline-a-child-effectively-1

1) Zayıf Yanlarınızın Farkında Olun

İnsanlar olarak hepimizin zayıflıkları var. Bazılarımızınki yiyecekler olabilirken bazılarımızınki internet veya alışveriş. Bu tür zaaflarınızın farkında olmak onların üstesinden gelmenin ilk adımıdır. İnsanlar çoğunlukları herhangi bir konuda hassas bir noktaları yokmuş gibi yapma eğiliminde olsalar da disiplin sahibi olabilmek için önce bunları kabul edip,sonrasında yenmeye çalışmak gerekiyor.

 

2)Baştan Çıkarıcı Unsurları Ortadan Kaldırın

Hepimizin bildiği deyişte de söz edildiği gibi ''Gözden uzak olan gönülden ırak olur.'' . Eğer sizi cezbederek dikkatinizi dağıtan unsurları ortadan kaldırırsanız yapmanız gereken işe daha kolay odaklanabilirsiniz. Eğer sağlıklı beslenmek istiyorsanı abur cubur çekmecenzi boşaltıp çöpe atın. Eğer derslerinize ya da işinize odaklanmak istiyorsanız telefonunuzu sessize alın ve sosyal medya hesaplarınızdan gleen bildirimleri duymayın.

 

ticking now on check boxes on blackboard

3)Kesin Bir Hedef ve Ona Ulaşmak için Yönteminizi Belirleyin

Eğer öz disiplin geliştirmek istiyorsanız öncelikle kendinize ulaşmak istediğiniz bir amaç bir motivasyon kaynağı belirlemelisiniz. Sizin için başarının ne demek olduğu konusunda kesin bir yargıya varmalı ve ona ulaşmaya çalışmalısınız. Eğer varmak istediğiniz bir yer yoksa yoldan çıkmanız ve odağınızın dağılması kolaylaşır. netleştirilmiş bir plan size adımlarınızı ve rotanızı belirlemekte yardımcı olacaktır.

4) Öz Disiplininizi İnşa Edin

Hiçbirimiz disiplin sahibi olarak doğmayız. Disiplin öğrenilmiş bir davranıştır ve kazanmak istediğiniz diğer her kabiliyet gibi pratik gerektirir. Öz kontrol çok fazla çaba gerektirir ve üzerinde çalışılması gereken bir şeydir. Günden güne inanç ve motivasyonunuz azalabilir. Sizi cezbeden dikkat dağıtıcı unsurların üzerinideki etkileri artabilir. İşte bu olanlara karşı direnebilmek için öz disiplininizi geliştirek adına her gün zihinsel pratikler yapmalısınız.

Business man with newspaper drinking hot coffee and looking watch

5) Basit ve Yeni Alışkanlıklar Edinin

Öz disiplin edinmek zaten yeni bir alışkanlıktır ve başlarda ürkütücü görünebilir. Büyük bir hedefe bir anda varmaya çalışarak gözünüzü korkutmayın. Eğer forma girmeye çalışıyorsanız günde 15 dakikalık egzersizlerle başlayın, eğer uykunuzu düzenlemek istiyorsanız yatağa her gece 15 dakika daha erken gidin. Ana hedefinize varana kadar kendinize küçük hedefler belirleyin ve onları başarmaya çalışın. Bebek adımları atarak giderseniz hem ürkmez ve gorulmaz hem de koyduğunuz kısa vadeli hedeflere ulaşarak motive olmuş hissedersiniz. Sonunda hazır hissettiğinizde kendinize yeni hedefler belirleyebilirsiniz.

 

6) Daha Sık ve Sağlıklı Yiyin

Açlık hissi gerçekten ruh haliniz üzerinde etkili olan bir histir. Bundan kurtulmak için daha sık ve sağlıklı besinler tüketmek etkili olacak bir yöntemdir. Yapılan bir araştırma  düşük kan şekerinin insanlara daha kötümser ve huysuz hissettirdiğini kanıtladı. Beyninizin doğğru çalışması hayatınızın her alanını etkileyecek bir durumdur ve bunu sağlamak için de doğru beslenmek ve buna eşlik edecek bir egzersiz programı kadar faydalısı yok.

 

silhouette-of-running-woman-public-domain

7) İrade Konusundaki Algınızı Değiştirin

Standford Üniersitesi'nin yaptığı bir çalışmaya göre irade hakkındaki düşünceleriniz, iradenizin durumunu da şekillendiriyor. Daha açık söylemek gerekiirse eğer irade sahibi olmadığınızı düşünüyorsanız muhtemelen hedeflerinize ulaşacak gücü kendinizde bulamayacaksınız. İrade konusunda kendinize inanmanız bu konuda sizi geliştirecek ve gerçekten hedeflerinize ulaşacak kadar irade sahibi yapacaktır. Yani her şey gibi aslında iradeniz üzerinde de kontrol sahibi olduğunuz gerçeği karşımıza çıkıyor.

8) Yedek Bir Planınız Olsun

Psikologlar ''irade gücü'' (implementation intention) denen bir teknik uygulamaktadırlar. Buna göre karşılaşma ihtimaliniz olan bir zorluk için önceden plan yapıp ne yapacağınıza karar vermeniz gerekir. Farz edelim ki sağlıklı beslenmeye karar verdiniz, önünüzde ise arkadaşınızın doğum günü partisi var. Gitmeden evvel kendinize ne yapacağınızı telkin ederek arada kalmaktan kurtulabilirsiniz. Mesela partiye gittiğinizde suyunuzu alıp insanlarla sohbet etmeye kendinizi odaklandığınızda hem enerji saklamış hem de herhangi bir pişmanlık yaşamamış olacaksınız.

plan-b

 

9)Kendinizi Mükafatlandırın

Kendinize hedefinize ulaşmak konusunda sizi heyecanlandıracak bir ödül planlayın. Beklenti güçlü bir duygudur ve size odaklanacak ve uğruna çalışacak bir şey verir. Bu sayede hedefinize ulaştığınızda kendinize ulaşacak yeni bir hedef ve sonucunda yeni bir ödül belirleyin.

10)Hatalarınızı Affedin ve İlerlemeye Devam Edin

Ne kadar kusursuz planlarımız da olsa ya da her şey çok yolunda gidiyor da olsa bazen bazı şeyler sarpa sarar. Bu normaldir. Hayatta her zaman inişler ve çıkışlar olacaktır. Bunları kabul edip daime ilerlemekse işin anahtarıdır. Her buna sebep olan şeyin ne olduğunu bulup ilerlemeye devam ederseniz kesinlikle suçluluk duymayın ya da hayal kırıklığına uğramayın.  Hatalarınızdan ders çıkarın ve her zaman ilerlemeye devam edin.

 

Özel İçerik: Rabia Gül

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.