Öğrenci Kariyeri Banner

Kim Demiş Liseliler Yurt Dışına Çıkamaz Diye?

Kim Demiş Liseliler Yurt Dışına Çıkamaz Diye?
Günümüzde küreselleşme, öğrenciler için olmazsa olmaz bir hal aldı artık hepimiz yaş sınırlaması olmaksızın rahatlık sınırlarımızı aşarak yeni kültürler tanımak istiyoruz. Aktif sosyal medya kullanıcıları olarak genellikle yurt dışında gezip tozanların üniversite öğrencileri olduğu gözümüze çarpıyor. Evet, üniversite dahilinde bir sürü imkan var. Bunu gören liseli öğrenciler ise genellikle üniversite yıllarında yurt dışına çıkacaklarının hayalini kurarlar ama bu içeriği okuduktan sonra fikirleri değişebilir. Lise zamanlarınızı değerlendirip neden daha önceden yurt dışına çıkamayasınız? Sadece biraz cesaret ve araştırma...

 

  • AFS (TÜRK KÜLTÜR VAKFI)


afs

Beraber yaşamayı öğrenmek” felsefesiyle kurulan AFS, 99 ülkede aktif programı bulunan bir sivil toplum kuruluşudur. Yurt dışında lise eğitimi, dil öğrenimi, yurt dışında gönüllülük, Gap Year Olanakları, yetişkinler için yurt dışında eğitim, yurt dışında staj, öğretmen değişimleri ve yaz dönemi/kısa dönem yurt dışında eğitim gibi olanaklar sunar. Yani sadece lise öğrencileriyle sınırlı kalmıyor, 18 yaş üstü yetişkinler için de çeşitli programlar sunuyor. Lise kısmına dönecek olursak; yaz tatilinizi geçirebileceğiniz kısa dönem programlarının yanında baya evden çıkıp okulunuza gideceğiniz yaklaşık 10 aylık eğitim programları da mevcut. Konum ve okul ayrımı yapılmaksızın istediğiniz yeri seçebiliyorsunuz ve konaklamanızı bir ailenin yanında yapıyorsunuz. Aileniz haklı olarak bu konuda endişe duyabilir ama aile seçim süreçlerinin nasıl ince elenip sık dokunduğunu görünce içleri rahatlayacaktır. Hatta AFS ev sahibi aile olmak için başvurabilir, seçildiğinizde de AFS programıyla gelmiş öğrencileri evinizde ağırlayabilirsiniz. İşin en en en güzel yanı ise dil seviyeniz ne olursa olsun programa başvurabiliyor olmanız. Burs imkanı da cabası.

AFS linki için tıklayınız


 

  • ROTARY KULÜBÜ


rotary

Türkiye’de Rotary Kulübü kurulma çalışmaları 1928 yılına dayanmaktadır.  Aslında meslek sahibi üyelerin (Rotaryen) bir araya gelmesiyle ortaya çıkan bir kuruluştur. 2013 yılından itibaren ülkemizde 234 Rotary Kulübü, 6000 üzerinde Rotaryen bulunmaktadır. Eğitime destek vermek adına Rotary Kulübü altında gençlik değişim programı başlatılmıştır. Bu program kısa ve uzun dönem olmak üzere ikiye ayrılır. Kısa dönem değişim programları 1-6 Hafta arasında sürmekte ve bu programlara 16-21 yaşları arasındaki lise veya üniversite öğrencileri başvuruda bulunabiliyorlar. Uzun dönem değişim programları 1 senelik olup 16-18 yaşları arasındaki lise öğrencileri başvurabiliyor. Değişim programı karşılıklı olmaktadır. Aday bir ülkede programa katıldığında ailesi başka bir ülkeden gelen bir katılımcıyı 10 ay ağırlamakla yükümlüdür. Dil programı olmadığı için dil bilme zorunluluğu yoktur (Öğrenip dönmek garantilidir.)

Rotary linki için tıklayınız

 

  • YFU (YOUTH FOR UNDERSTANDING)


YFU

YFU’nun macerası 1951 yılında, Amerika Birleşik Devletleri’nde başlar ve oradan dünyaya yayılarak dünya çapında 64 ülkede faaliyet gösteren bir kuruluş haline gelir. Değişim programları 15-18 yaş aralığını kapsamaktadır. 6 hafta ile 1 yıl arasında süren programlar öteki programlarda olduğu gibi bir aile yanında konaklamalı gerçekleşir. Bunun dışında bazı ülkelerde düzenlenen özel programlar, özellikle resim, müzik gibi alanlarda eğitim alan öğrencilerle farklı konulara ilgi ve becerisi olan öğrenciler için alternatif bir seçim olabilir. YFU’yu benim gözümde öteki programlardan ayıran bir projesinden bahsetmek istiyorum. Buraya kadar bahsettiğim programlarda herhangi bir okul sınırlaması görmedim Anadolu lisesinden meslek lisesine kadar her liseden öğrenci katılım sağlayabilir. Ama müfredat içeriklerinden dolayı meslek lisesinde okuyan bir öğrenci uzun dönemli bir değişim programına katıldığında aldığı dersleri saydıramamasından ötürü okulunun bir sene uzaması çok muhtemel. Bir dil öğrenmenin yanında 1 sene ne ki desem de bu riski göze almayacak arkadaşlar için, Türkiye-Almanya Stajyer Değişimi Programı’nı açıklamaktan memnuniyet duyarım.  Bu program 15-18 yaş aralığında temel düzeyse İngilizce ve/veya Almanca konuşabilen meslek lisesi öğrencilerine göre tasarlanmış kısa dönemli bir program fakat profesyonel iş hayatında deneyim kazanmak adına mükemmel bir fırsat olabilir.

YFU linki için tıklayınız

 

  • TÜRKİYE ULUSAL AJANSI


UA

Erasmus+ Gençlik Programı altındaki alt faaliyetler Avrupa Gönüllü Hizmeti ve Gençlik Değişimleri’dir. Avrupa Gönüllü Hizmeti’nde yaş sınırı 17’den başlarken Gençlik Değişimi’nde bu sınır 13 yaşa kadar inmektedir. Lise eğitimi gibi bir durum söz konusu değildir fakat kısa dönemli bir projede yer alabilirsiniz. Sistemine kayıt olarak hangi ülkelerde hangi projeler olduğunu öğrenebilirsiniz.

Ulusal Ajans linki için tıklayınız

Not: Türkiye Ulusal Ajansı haricindeki programlar, çeşitli aşamalarda ücret talep etmektedir. Fiyatlar hakkında kurumun internet sitesinden veya verilen iletişim adresinden ulaşarak bilgi alabilirsiniz.

Daha fazla bilgi için içeriği düzenlerken kullandığım videoya linkten ulaşabilirsiniz.

Özgün İçerik: Melis Kasap

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.