Öğrenci Kariyeri Banner

Kendini Tanıma:Enneagram

Kendini Tanıma:Enneagram
İnsanın kendinin farkında olması ve tanıması hayatını daha iyi yönlendirmesine neden olur. Kendimizle ilgili bilmediğimiz yönleri keşfetmek bizde heyecan ve merak uyandırır. Kendini tanıma psikolojik ve ruhsal olarak kişinin kendini doğru bi şekilde değerlendirmesiyle alakalıdır. Zayıf ve güçlü yönlerini, istek ve zaaflarını, becerilerini ve eksikliklerini bilmesini ifade eder. Olaylar karşısında verdiğimiz tepkiler, duygu ve düşüncelerimiz ve bunları ele alarak çıkardığımız sonuçlar kendimizi tanıma yolunda gözlemlerimizdir. Bu eylem sanıldığından daha zor olmaktadır. İnsan zihninin işleyişi ve bilinçdışı olgular insanın kendini tamamıyla büsbütün tanımasını engeller. Kendini tanımayl ailgili en etkili yöntemi sayılan enneagram hakkında bilgi vereceğim.        Peki nedir enneagram ?

enneagram-nedir_790x495 (2)

Enneagram’ı uzunca tanımlamaya kalktığımızda ise kendimizi uçsuz bucaksız bir okyanusun ortasında buluveririz. Son dönemde adı sıkça telaffuz edilen enneagram aslında sanıldığı kadar yeni bir uygulama değil. Enneagram latincede ennea=dokuz ve gram =çizgi-çizim kelimelerinden türemiştir. Bu sistem dokuz ana kişilik tipini ifade eder. Kişinin kendisini tanıması bu dokuz ana kişilik tipinden hangisine ait olduğunu anlayarak, zaaflarını, tutkularını bilmesinden geçer.

Burada amaç kişilik tiplerini öğrenmekten ziyade kişinin kendi kişiliğini tanıyarak gerçek Öz’e ulaşmasıdır. Her insanın kendisine ait bir Öz’ü vardır. Doğumdan sonra kişiliğin oluşmasıyla birlikte özün üstü yavaş yavaş örtülür ve zamanla görünmez hale gelir.

İnsanların kendilerini bulmalarını vaat eden bütün düşünce sistemleri esasen özümüzü bulmamızı sağlamaya çalışır. Egodan ve egonun getirdiği her türlü düşünceden arındırılmış özümüzü… Enneagram bu noktada devreye girer ve “Öz’ü bulmak istiyorsak öncelikle kendimizi bulmak, anlamak zorundayız” der. Kendimizi anladıkça Öz’ü örten perdenin mahiyetini de anlarız. Böylece o perdeyi  aralayabiliriz ve öz ancak o zaman açığa çıkar.

Enneagram, ben diye adlandırdığımız ama aslında “çoğul” olan pek çok kişilik özelliğinin bünyemizde bir araya geldiği  organizasyonun yapısını tanımamızı sağlayan bir metodolojidir. Enneagram sonu olmayan bir sanattır da aynı zamanda. İnsanın derinliklerinin nasıl ki sonu yoksa enneagramın da sonu yoktur. Çünkü enneagram insanın o sonsuz derinliklerini inceler. Buyüzden enneagram felsefesi aynı zamanda kendini tanıma, bilme felsefesi olarak da değerlendirilmelidir.

4556705f1a43d91ba9bc0a4884b091e9_790x495

Peki Enneagram Nasıl Oluştu ?

Enneagram sembolünün kökeni ilk çağlara kadar gitmektedir. Ichazo enneagramı Pisagor’un dokuzuncu damgası olarak adlandırmıştır. Bu sembol günümüze Gurdjieff tarafından taşınmıştır. Fakat semboldeki noktaları Gurdjief kişilik tiplemelerinde kullanmamıştır. Dokuz noktayı kişilik tiplerine uyarlayan ve enneagramı bugünkü haline getiren kişi ise Oscar Ichazo’dur.

Enneagram her ne kadar insanın kendini bulma sanatı olsa da günümüz kapitalist yaşamında da faydalı bir çalışma olarak kendine yer bulabilmiştir.

Kendini tanıma sanatı olan enneagram aynı zamanda başkalarını tanımakta da kullanılabilmektedir. Arkasındaki felsefeyi bir kenara bıraktığımızda onu günümüzde eleman seçimi, eş seçimi gibi konularda da kullanabileceğimizi görürüz. Aslında bu enneagramın en yüzeysel ifadesidir. Çünkü burada asıl amaç başkalarını değil, kendimizi tanımak olmalıdır. Bununla birlikte enneagramı insanları yönlendirmek için de kullanmak mümkündür.

Karşınızdaki şahsın hangi kişilik modeline ait olduğunu bilirseniz onun hangi durumda hangi davranışı gösterebileceğini ve onu nasıl etkileyebileceğinizi de enneagram sayesinde öğrenebilir ve o kişiyi istediğiniz doğrultuda yönlendirebilirsiniz. Bunu yapmak için sadece birazcık enneagram bilmeniz yeterli olur. Bu yönüyle enneagramı ikna mühendisliğinin bir parçası olarak da kullanmak mümkündür.

2

''Enneagram, dünyanın kişilik tanıma, kendini tanıma konusunda en etkili yöntemi. ABD’de en çok satan konular arasında yer alıyor. Dünyanın en prestijli üniversitelerinden Standford MBA programının ders programında yer alıyor. Harvard Hukuk Fakültesi’nde uygulamalı mahkeme savunmalarında pratik ediliyor. Yine dünyanın en prestijli üniversitelerinden USC ve UCLA’de MBA programlarında liderlik eğitiminde kullanılıyor.''

Kitap 2 bölümden oluşmaktadır: 1. Bölümde Ennagram ile kişilik analizi anlatılmaktadır. 2. Bölümde ise Enneagram tipleri anlatılmaktadır. Uğur Batı kitabında bizi hayatımızın akışında farkına varmadan kaçırdığımız, basit gibi görünen birçok ayrıntıyı yeniden anlamlandırmaya davet ediyor. Sorular soruyor ve kendi sorularımızı sormamız için bizi kışkırtıyor adeta.

Enneagram ,insanları, dünyaya bakış açılarına, dünyayı algılayıp değerlendirme ve tepki verme şekillerine göre dokuz farklı kişilik tipine ayırır. Bu tipler ise şöyle:

  • Mükemmeliyetçi / Reformcu,

  • Yardımsever / Şefkatli

  • Başarı Odaklı / Motivatör

  • Özgün / Bireyci

  • Araştırmacı / Gözlemci

  • Sadık / Sorgulayıcı

  • Maceracı / İstekli

  • Meydan Okuyan / Lider

  • Barışçı / Uzlaştırıcı



 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.