Öğrenci Kariyeri Banner

Kendimizi Tanımak İçin Geleceğe Nasıl Gideriz?

Kendimizi Tanımak İçin Geleceğe Nasıl Gideriz?
İnsan diye adlandırılan canlı yani bizle kendi düşünceleri hakkında düşünebilen yegane varlıklar olarak görülürüz ve yine insan, kendisine armağan edilen hayat adlı kişisel tarih sürecinde kendisinden çıkıp tekrar kendisine dönmeye çalışır.Tıpkı bir saatin her gün aynı sayılara döndüğü gibi.

go oyunu foto

Tüm bu yolculuğun nihai amacı insanın kendini tanımasıdır. Nasıl biri olduğumuzun cevabı ise geçmişte saklıdır. Hatırladığımız her anı, yol ayrımlarında verdiğimiz kararların her biri bize bizi anlatır. Bize bizi gösterir tıpkı bir deniz feneri gibi.
Peki kendimizi tanımak için her defasında geçmişe gitmektense geleceğe gitsek ne olurdu?
Tabi bunu yapabilmek için önce 4000 yıl öncesine biraz uğramamız gerekebilir.
Hazırsanız tarihin en eski strateji oyunu olan Go ile kendimize gidiyoruz. Kısaca tanıtmak gerekirse Go oyunu 9x9, 13x13, 19x19'luk tahtalar üzerinde oynanır. Bu sayılar yatay ve dikey çizgileri ifade eder. Sadece siyah ve beyaz taşlarla oynanan iki kişilik alan kazanma ve rakibi esir etmeye yönelik bir oyundur. Taraflar taşları sadece tahta üzerinde bulunan karelerin bağlantı noktalarına koyabilir. Oyun sırasında yapılan her hamleden sonra oyun zihinlerde yeniden kurulur bunun sebebi saldırı ve savunma dengesini kurmaya çalışırken tarafların esnek olmak zorunda olduklarından kaynaklanmaktadır. Tıpkı her yeni gün hayatta olduğu gibi.

jhj
Go oyunun insanın kendisini tanımaya yardımcı olduğu noktada tam burada başlar. Oyunu ilk öğrenmeye başladığınız andan itibaren yaptığınız hamleler sizi size anlatmaya başlamıştır bile öte yandan hiç tanımadığınız biriyle maç yapıyorsanız eğer rakibin hamleleri size onu tanıtır. Örneğin saldırgan ya da temkinli garantici veyahut risk alan gibi. Kendimizi tanımak için bu oyunu tavsiye etmemin temel sebebi olduğumuz insanla olduğumuzu sandığımız insan her zaman aynı olmayabiliyor işte bu oyun esnasında yapılan her hamle bizi bu illüzyondan uzaklaştıracaktır. Oyunu oynarken ise geçmişe değil gelecekte yapacağımız hamlelere odaklanırız ayrıca hayatta her saniyemiz biriciktir bu yüzden iyi kullanmalıyız. Tıpkı Go oyunundaki askerlerimiz gibi...

Go oyunu öğrenmenin birkaç alternatif yolu olarak anime severler için Hikaru No Go izlenebilir ya da İstanbul Go Okulu web sitesinden faydalanılabilir.
Web sitesi için TIK!

Özgün İçerik: İzlem Nur Türkel

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.