Öğrenci Kariyeri Banner

Kendi Kendinize Konuşuyor musunuz? O Zaman Dahi Olabilirsiniz!

Kendi Kendinize Konuşuyor musunuz? O Zaman Dahi Olabilirsiniz!
kendi

Ben kendi kendime çok konuşurum. Sadece evdeyken değil; sokakta yürürken, ofiste çalışırken ya da alışverişteyken... Kendi kendine konuşmak bence yüksek sesle düşünmekten başka bir şey değildir. Düşünmeme ve bir şeyleri fark etmeme yardım ediyor.

[ad name="Google Adsense"]

Dışarıdan bakıldığında deli olduğumu zannedebilirler. Çünkü deliler, kafalarının içindeki sesle konuşur. Eğer gerçekten bir rahatsızlığınız yoksa, dışarıdan bir akıl hastası olduğunuz düşünülebilir. Ama merak etmeyin, artık kimsenin böyle düşüneceğini sanmıyorum. Çünkü kendi kendinize konuşmak, artık bir dahilik göstergesi olarak kabul ediliyor :)




  • Psikologlar Daniel Swigley ve Gary Lupyan yaptıkları deney sonucunda kendi kendine konuşmanın iyi bir şey olduğunu öne sürüyorlar.

    Evet, biraz düşününce gerçekten doğru! Yeryüzünün en akıllı insanları kendi kendine konuşanlar. Büyük düşünürlerin içsel monologlarına bir bakın. Şairlerin şiirlerine, tarihe bir bakın... Albert Einstein da cümleleri kendi kendine tekrarlarmış.


  • Beynimizi daha verimli kılar.


    Swigley ve Lupyan'ın deneyinde; 20 kişiye süpermarkette bulabilmeleri için bir malzemenin ismi söylenmiş ve bu malzemeyi bulmaları istenmiş. Daha sonra aynı kişilere farklı bir malzeme ismi verilmiş ve malzemenin adını tekrarlayarak aramaları istenmiş. İsim tekrarlanınca, malzemenin çok daha kolay bulunduğu ortaya çıkmış. Çünkü tekrarlamak hafızayı tetikliyormuş.

    Bir ismi tekrarlayarak arama deneyinde tekrarın beynimizdeki kayıtlı görsel nesneleri bulmamıza fayda sağladığını gördük. Fakat Lupyan'a göre ismi tekrarlamak, her zaman fayda sağlamıyor. Eğer nesnenin görüntüsüyle ilgili bir bilgimiz yoksa, isim tekrarlamak işe yaramıyor. Mesela muz denildiğinde sarı ve biçimli bir şey olduğunu hemen gözümüzün önüne getirebiliriz. Ama görüntüsünü bilmiyorsak sadece ismiyle bu nesneyi bulabilmemiz zor.


  • Düşüncelerimizi düzenlememize yardımcı olur.


    Kendi kendine konuşmanın en büyük faydası aklımızdan geçen bir yığın karmaşık düşüncenin kelimelerle bir düzene girmesi. Düşündüğümüz konuları sesli olarak duymak, bir telkin gibi sinirlerimize iyi geliyor.

    Psikolog Linda Sapadin'e göre, kendi kendine yüksek sesle konuşmak önemli ve zor kararları almamıza yardımcı oluyor. Çünkü bir sorunu çözmenin en iyi yolu, sorunu yüksek sesle dile getirmek.


  • Hedefimize ulaşmamıza yardımcı olur.


    Hedeflerin bir listesini yapmak ve onlara ulaşmak zor görünebilir. Bu hedefleri düşünerek kendi kendimize konuştuğumuzda onlara ulaşmak daha kolay hale geliyor. Sapadin'in dediği gibi "Yüksek sesle dile getirmek, dikkatinizi yoğunlaştırmanızı sağlar. Duygularınızı düzenler, odaklanmanızı sağlar." Bu bakış açısı ile hedefe giden yoldaki ileri aşamaları daha net görmeye başlarız.

    Kendi kendine konuşmak, özgüven göstergesi. Albert Einstein da neye yeteneği olduğunu çok erken yaşta fark etmiş. Kendi kendine konuşan insanlar, yeteneklidir ve neye ihtiyaç duydukları konusunda kendi sağduyularına güvenirler.

    Artık "kim ne der?" diye düşünmeden, gönül rahatlığıyla kendi kendimize konuşabiliriz. Ama olabildiğince verim almak için kendi kendine konuşmayı özellikle ayna karşısında denemek tavsiye ediliyor. İnsan kendini konuşurken görünce, hem utanıyor hem de hoşuna gidiyor. Biraz garip bir duygu... Bizden söylemesi ;)


    Kaynak


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.