Öğrenci Kariyeri Banner

Karşındakinin Yerine Geç: Empati

Karşındakinin Yerine Geç: Empati
Empati, bireyin kendisini karşısındakinin yerine koyarak olaylara onun bakış açısı ile bakmaya çalışması, o kişinin duygu ve düşüncelerini anlamaya çalışması olarak ifade edilmektedir.

Nasıl ki zekamızın gelişmesi için zeka geliştirici aktiviteler yapıyorsak kişiler arası diyalogumuzun gelişmesi, uzlaşma seviyemizin artması içinde empati yapmamız gerekiyor.

Empati yaparak insanları anlamaya çalışırız ve insanları ne kadar çok anlarsak uzlaşma kültürümüz de o kadar çok gelişir. Günümüzde toplumumuzun gelişmemiş özelliklerinden biridir uzlaşma kültürü. Örneğin okulda Ali ile Veli kavga ediyor ve Ali, Veli'yi dövüyor. Veli eve geldiğinde Ali'yi babasına şikayet ediyor. Veli'nin babası git Aliyle uzlaş diyeceğine gidip Ali'nin babasını dövüyor. Halbuki Veli'nin babası Veli'ye oğlum Ali sana bunu neden yaptı, onunla uzlaşmayı düşündün mü diye sorsa ve empati yapması gerektiğini söylese Ali ile Veli birbirlerine karşı empati kurarak uzlaşabilir ve aralarındaki sorun da çözülebilir.

Ebeveynlerin çocuklarına öğretmesi gereken en büyük becerilerden birisi empatidir.

Empatik tepkilerin gelişimi sosyal becerilerin büyük ve önemli parçası olarak kabul edilmektedir. Empatik çocukların daha az saldırgan, daha yardımsever, daha başarılı ve daha gelişmiş ahlaki yargılara sahip oldukları belirtilmektedir. Empatik birey yetiştirerek insanların birbirleriyle daha rahat uzlaşabilmesini sağlayabiliriz. Unutmayın her şey küçük bir kıvılcımla başlar.

Empati geliştirilebilir bir yetenektir. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi dergisinde yayımlanan bir araştırmada ilkokul 4. sınıfta okuyan 10 öğrenciye empati becerilerini geliştirmelerini sağlamak amacıyla çeşitli etkinlikler içeren bir program uygulandı. Eğitim programında öğrencilerin farklı duyguları tanıyabilme, ifade edebilme, aynı durum karşısında farklı kişilerin farklı duygular hissedebileceğini kavrayabilme, bir duruma empati yaparak tepki verebilme gibi becerilerini geliştirmeye yönelik yöntemler uygulandı. Sonuçta eğitim alan öğrencilerin empati becerilerinin eğitim almayan kontrol grubundaki öğrencilerinkine göre artış gösterdiği bulundu.

Her birey belki az belki çok empati yapma yeteneğine sahiptir. Mesela; herkes şehit haberlerine, kadına şiddet haberlerine, sınava geç kaldığı için sınava alınmayan öğrencilere, yolda beş parasız dolaşan çocuklara sanki bunları yaşayan kendisiymiş gibi üzülmüyor mu? Elbette üzülüyor işte bu da her bireyin içinde olan empati kıvılcımının göstergesidir.
İnsan acı duyabiliyorsa canlıdır. Başkasının acısını duyabiliyorsa insandır.- Tolstoy.

Bütün işini gücünü anlayış yolu ile yap; eline geçen bu zamanı israftan bilgi ile koru. -Yusuf Has Hacib

 

Özgün İçerik: Bu içerik ÖğrenciKariyeri ekibi yazarlarından Deniz Baran BEK tarafından oluşturulmuştur.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.