Öğrenci Kariyeri Banner

Japon Zekâsının İlk Evrildiği Yer: Japon Eğitim Sistemi

Japon Zekâsının İlk Evrildiği Yer: Japon Eğitim Sistemi
Teknoloji ve zekâ deyince ilk aklımıza gelenler hep Japonlardır. Yüzölçümü ülkemizin yarısı kadar olmasına rağmen Dünya Ekonomik Gelişmişlik sıralamasında 3. sırada yer alıyorlar. İnsanî Gelişmişlik Endeksinde ilk 20'ye girmeyi de başarmışlar. Bu başarıların sırrı elbette ki eğitimde aranmalı. Japonların eğitim sistemi öğrenimden önce eğitime, tarih bilgisine ve yeteneklere odaklanıyor. Bilindik sistemlerden ne gibi farklılıkları olduğunu 10 başlık altında inceleyelim o zaman:

1-

japonya-egitim-sistemi Japon öğrenciler, dördüncü sınıfa gelene kadar (yaş 10) herhangi bir sınava girmiyorlar; çünkü ilk üç yıl öğrenme yetenekleri yargılanmıyor. İyi davranmayı ve karakter geliştirmeyi öğreniyorlar. Başkalarına, hayvanlara ve doğaya saygılı olmayı öğreniyorlar.

2- 

1486683161-9434

Diğer eğitimlerin aksine, Japonya'da akademik yıl Eylül yerine Nisanda başlıyor. Kiraz çiçeklerinin açtığı dönem olan Nisan ayı, Japonya için de kutsal bir zaman. Yıl, üç döneme ayrılıyor: 1 Nisan- 20 Temmuz, 1 Eylül - 26 Aralık ve 7 Ocak - 25 Mart. Her yaz 6 hafta tatil yapılıyor ve 2 ayrı sömestr tatilleri var.

3-

japon-egitim-sistemi-temizlik-e1479747619766

Japonya'da birçok okulda temizlikçi yok. Bunun yerine öğrenciler beraber temizlik yapıyor. Öğretmenleri de onlara yardımcı olabiliyor. Bu sayede beraber çalışmayı ve yardımlaşmayı öğreniyorlar.

4-

japon-egitim-sistemi-ogun

Japonya'da öğle aralarında standart menü sunuluyor ve bu menüler tecrübeli şefler ve sağlık uzmanları tarafından belirleniyor. Her yemek sınıfta öğretmenle beraber yeniyor. Bu sayede öğrenci-öğretmen ilişkileri de güçleniyor.

5-

jap05

Japonya'da okul dışında alınan ek eğitim oldukça yaygın. Çocuklar, okuldan sonra ve hatta tatillerde bu tarz eğitim merkezlerine gidiyor. Bu sebeple, sınıf tekrarı çok nadir görülüyor.

6-

27c9603528931a4556e667a3cce8fa74fa6723aa

Japon öğrenciler, geleneksek dersler dışında Japon kaligrafisi ve şiiri dersleri de alıyor. Bunun en büyük sebebi, çocukların kendi kültürlerine ve geleneklerine saygı duymayı öğrenmeleridir.

7-

p

Neredeyse tüm okullar aynı okul üniformasına sahip. Erkekler asker stili kızlar ise denizci stili üniforma giyiyor. Bunun sebebi sınıf farkını kaldırmak ve öğrencilerin kendi aralarında birlik olduklarını hissetmelerini sağlamaktır.

8-

turkiye-ye-kiyasla-japonya-daki-egitim-sistemi

Derslere katılım oranı %99,99. Japonların % 91'i ise ders sırasında hiçbir  zaman başka şeyle uğraşmadığını söylüyor.

9-

japon-egitim-sistemi-sinav

Japonya'daki üniversite sınavı, gençlerin geleceğini belirliyor. Sınava girenlerin sadece %76'sı üniversiteye gitmeye hak kazanıyor. Bu sebeple, bu sınava "sınav cehennemi" deniyor. (Japon eğitim sisteminin de yanlışları varmış demek ki.)

10-

japonlarin-basarisinin-sirri-ne-7486788

Üniversite dönemi, Japonların en iyi tatil dönemi. Japonya'da üniversite yılları, iş hayatından önceki tatil olarak görülüyor ve birçok Japon bu dönemi hayatlarının en güzel dönemi olarak görüyor. (Mezun olduktan sonra değil, bizden farklı olarak öğrenciyken de bunun farkındalar)

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.