Öğrenci Kariyeri Banner

James Webb'den Hayranlık Uyandıracak Yeni Görüntüler!

James Webb'den Hayranlık Uyandıracak Yeni Görüntüler!

Avrupa Uzay Ajansı, James Webb Uzay Teleskobu'nu kullanarak Jüpiter'in yeni fotoğraflarını çekti. Elde edilen görüntüler, gezegenin halkalarını ve kutup ışıklarını gözler önüne serdi.

James Webb Uzay Teleskobu, 10 yılı aşkın bir ertelemenin ardından en sonunda geçtiğimiz aralık ayında uzaya gönderilmişti. Teleskop, geçtiğimiz haftalarda da elde ettiği ilk renkli derin uzay fotoğraflarını paylaşmıştı. James Webb ile yapılan gözlemler devam ederken, bugün Güneş Sistemin'nin en büyük gezegeni Jüpiter'den yeni görüntüler paylaşıldı.

Avrupa Uzay Ajansı tarafından NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu kullanılarak elde edilen görüntüler, Jüpiter’in gözle görülemeyen halkasını ve gezegenin kutuplarındaki kutup ışıklarını gözler önüne serdi.

İşte James Webb tarafından çekilen Jüpiter görüntüleri:

Yukarıdaki görüntüler, Teleskop bünyesinde bulunan ve üç özel kızılötesi filtre barındıran NIRCam ekipmanı ile çekildi. Kızılötesi ışıklar gözle görülebilir olmadığından, teleskobun elde ettiği görüntüler daha sonra işlenerek görülebilir renk spektrumuna dönüştürüldü.

Webb'den alınan birkaç görüntünün birleşiminden oluşturulan Jüpiter'in tek başına yer aldığı görselde, kutup ışıkları Jüpiter'in hem kuzey hem de güney kutuplarının üzerindeki yüksek irtifalara kadar uzanıyor. Kutup ışıkları, alt bulutlardan ve üst puslardan yansıyan ışığı da vurgulayan daha kırmızı renklerle eşlenen bir filtrede parlıyor. Sarılar ve yeşillerle eşlenen farklı bir filtre, kuzey ve güney kutuplarında dönen pusları gösteriyor. Maviler ile eşlenen üçüncü bir filtre, daha derin bir ana buluttan yansıyan ışığı gösteriyor.

Jüpiter’in fazlasıyla meşhur ve Dünya'yı yutabilecek kadar büyük fırtınası olan Büyük Kırmızı Nokta, bu görüntülerde diğer bulutlar gibi beyaz görünüyor. Çünkü bu nokta ve bulutlar, teleskoba çok fazla güneş ışığı yansıtıyorlar.

 

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.