Öğrenci Kariyeri Banner

İyi Bir Eğitim Hayatı Olmamasına Rağmen Zengin Olmayı Başarmış 15 Çok Ünlü İş Adamı

İyi Bir Eğitim Hayatı Olmamasına Rağmen Zengin Olmayı Başarmış 15 Çok Ünlü İş Adamı
Eğitim insanların geleceği için elbette ki çok önemli ancak dünyanın en ünlü zenginlerinin birçoğu ya eğitimini yarıda bırakmış, ya kendi kendini eğitmiş, ya da hiçbir akademik eğitim almamış. Eğitim eksikliği birçok anlamda yoksullukla doğru orantılıyken; nedense bu insanları oldukça zengin olmaktan alıkoyamamış.

1. Bill Gates (Microsoft’un kurucusu)
01
Listenin en başında Bill Gates bulunuyor. Bill Gates Harvard’da öğrenciyken kimsenin dikkatini çeken biri değildi. Harvard’da okumak birçok kişinin hayaliyken Bill Gates bilgisayarların çalışabilmesi için donanımdan çok o donanımı kontrol edebilecek bir yazılıma ihtiyaç olduğunu keşfettiğinde kendi şirketini kurmak için okuldan ayrıldı. Yeterli parası yoktu;bu yüzden arkadaşlarıyla poker oynadı, kazandı ve Microsoft’u kurdu. Bugün 80 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin isimleri arasında.

“Ben her şeyi çalışırdım ama hiç bir zaman tepede olmadım. Fakat bugün en iyi üniversitelerin en seçkinleri benim çalışanım.”

2. Amancio Ortega (İnditex’in kurucusu)
02
Amancio Ortega genç yaşında bir giyim mağazasında tezgahtar olarak çalışıyordu. 1972 yılında kendi firmasını kurmak için bornoz dikebilecek yerli kadınları organize etti ve ilk firması Confecciones Goa’yı kurdu. Daha sonra şirketin ismi Zara olarak değişti ve tüm dünyayı kapsayan bir mağazalar zinciri halini aldı. Bugün şirketine ait 6 binin üzerindeki giyim mağazasında 92 bin kişi çalışıyor. Okula gittiğine dair hiçbir kayıt yok.

3. Larry Ellison (Oracle’ın kurucusu)
03
Orta sınıfa mensup bekar bir annenin çocuğu olan Ellison orijinal Oracle veri tabanını 1970’lerde CIA için geliştirdi ve daha sonra Oracle markasını koruyarak ticari pazar için yeniden düzenledi. Ellison, fen ve matematikte esaslı bir yeteneği olmasına rağmen bir değil iki üniversiteyi bıraktı. Urbana’daki Illinois Üniversitesi’ni annesi öldükten, Chicago Üniversitesi’ni ise ilk dönemden sonra bıraktı.

Ellison: “Başarımı belirleyen en önemli kişisel özelliğim geleneksel erdemleri sorgulamam, uzmanlıktan şüphe duymam ve otoriteyi sorgulamam olmuştur. Bu durum ebeveynleriniz ve öğretmenlerinizle olan ilişkilerinizde acı verici olabilirken hayatta çok yararlıdır.” demiştir.

4. Liliane Bettencourt (L’Oreal’in mirasçısı)
04
15 yaşında babasının yanında şampuan şişelerini etiketleme ve kozmetik ürünlerini karıştırma işlerini yapan Liliane Bettencourt babası Eugène Schueller’in 1907’de kozmetik devi L’Oreal şirketini kurmasıyla şirketin mirasçısı olmuştur. Hiçbir akademik eğitimi yoktur.

5. Mark Zuckerberg (Facebook’un kurucusu)
05
Mark Harvar’da öğrenciyken yurt odasında aklına bir fikir gelir. İlk yıllarında okuldaki en güzel ve yakışıklı öğrencilerin seçildiği “Facemash” adlı siteyi kurar. Ancak bunu yaparken okulun veri tabanını hacklediği anlaşılınca disipline verilir ve okuldan atılır. Daha sonra Facebook’u kurmak için birkaç arkadaşını toplar. Ve kurulan şirket 11 yıl içinde 200 milyar dolarlık bir şirkete dönüşür.

6. Li Ka-Shing (İş adamı)
06
Bir plastik üretim atölyesinde başlayan iş hayatı, kendi fabrikasını kurarak devam etmiş, elde ettiği kazancı daha sonra emlak sektöründe büyük servete dönüştürmüştür. Asya’nın en zengin insanı, liseyi bitirmemiş olmasına rağmen, eğitime çok saygı duyduğunu söyler. Çin’deki savaş nedeniyle resmi eğitimden yoksun kalsa da, eğitimden dışlanmasının onda öğrenmek için güçlü bir istek yarattığını ve kendi kendini eğittiğini söyler. Yüksek öğrenim eksiği onu fazla yaralamamış görünüyor. Yakın zamanda iki yeni halka açık şirket yarattı, CKH Holding ve CK Gayrimenkul. 52 ülkeye yayılmış holdinglerinde 270.000’in üzerinde çalışanı vardır.

7. Sheldon Adelson (Yatırımcı)
07
Dorchester, Massachusetts’de bir taksi şoförünün oğlu olarak doğdu, gazete satarak çalışmaya başladı ve daha gençken kendi şeker otomatı işini başlattı. O zamandan bu yana 50’den fazla iş kurdu. Sheldon Adelson bugün dünyanın en büyük kumar işinin yürütüldüğü Las Vegas topraklarını yöneten; Las Vegas Sands şirketinin kurucusu olan milyarder kişidir.

8. Gabe Newell (Valve’nin kurucusu)
08
Harvard’da okurken okulu pek iplemeyen Gabe daha çok abisinin çalıştığı Microsoft ofisinde vakit geçiriyordu. Okulu bıraktıktan sonra Microsoft’ta çalışmaya başlayan Gabe 1996’da Microsoft’tan ayrılıp kendi şirketi Valve Corporation’ı kurdu. Valve bir neslin okulda başarısız olmasına neden olan Half Life, Dota gibi kült oyunları yapan ve aynı zamanda bugün dünyanın en büyük oyun platformlarından biri olan Steam uygulamasını oluşturan şirket.

9. Jack Dorsey(Twitter’ın kurucusu)
09
Başarılı bir öğrenci olan Jack Dorsey liseden sonra Missouri Üniversitesi’ne, kısa bir süre sonra da New York Üniversitesi’ne kapağı attı. Ancak aklına gelen bir fikirle okulu bırakarak sonradan “Twitter” olarak adlandıracağı sosyal medya sitesini kurdu ve şimdiye kadar yaklaşık 2,5 milyar dolar kazandı.

10. Sean Parker
10
Lise yıllarından beri programlama ve hackerlık ile uğraşan Sean Parker, henüz 16 yaşındayken FBI tarafından hackerlık suçu ile tutuklandı. Sonraki lise yıllarında çeşitli şirketlerde programlama üzerine çalışmaya devam eden Parker, daha o yaşlarda bile yılda 80.000 Dolar kazanmaktaydı.

Üniversiteye gitmek yerine, 2000’li yılların başlarındaki en popüler dosya paylaşım sitesi Napster’ı kuran girişimci, adına açılan onlarca telif davasından sonra Napster’ı kapatmak zorunda kaldı. Bir sonraki adımı ise, Mark Zuckerberg ile tanışması ve Facebook’un ilk başkanı olması oldu.

11. Steven Spielberg (Yönetmen-Yapımcı)
11
E.T., Jurassic Park, Jaws, Schindler’s List gibi kült filmleri sinema dünyasına kazandıran Spielberg başvurduğu film okuluna düşük ders notları yüzünden kabul edilmez. Henüz 16 yaşındayken, babasından borç para alarak çektiği bağımsız film “Firelight” ile ilk kez adını duyuran Spielberg California State Üniversitesi’nde öğrenciyken, Universal Stüdyoları’ndan 7 yıllık sözleşme teklifi alır ve okul hayatı burada noktalanır.

12. Ralph Lauren (Polo’nun kurucusu)
12
Ralph Lauren küçük yaşlardan beri zengin olmak istiyordu. Lisedeyken okul arkadaşlarına kravat satarak ufak ufak hedefine yürümeye başladı. Lisenin ardından Baruch College’e kabul edilen Lauren, kısa bir süre sonra üniversiteyi bırakıp orduya katıldı. Ordudan ayrılınca tasarımcı olarak bir şirkette çalışmaya başladı ancak tasarımları beğenilmeyince işi bırakarak 1 yıl sonra kendi şirketi Polo’yu kurdu. Kendisi şu anda dünyanın en şık insanlarından biri.

13. Michael Dell (Dell’in kurucusu)
13
15 yaşındayken ilk bilgisayarına kavuşan Michael, 19 yaşında da ilk şirketini 1000 dolarlık bir bütçe ile kurdu. o esnada Texas Üniversitesi’nde okuyordu. Şirketin büyümesi ve okulun işlerine engel olmasından dolayı bir saniye bile düşünmeden okulu bıraktı ve Dell şirketi bir efsane haline geldi.

14. Steve Jobs (Apple’ın kurucusu)
14
1955 yılında San Francisco’da doğan Steve’i, biyolojik ebeveynleri Joanne Schieble ve Suriye asıllı Abdulfattah Jandali, evli olmadıkları gerekçesiyle evlatlık vermek zorunda kaldılar. 1972’de Oregon’daki Reed Üniversitesi’ne giren ancak akademik hayatın disiplinine uyum sağlayamadığı için birinci dönemin sonunda okulu bırakan Jobs daha sonra kendi şirketi olan Apple’ı kurarak dünyanın en zengin insanlarından biri haline geldi. Steve aynı zamanda Pixar animasyon stüdyolarının da sahibi idi.

15. Jan Koum (WhatsApp’ın kurucusu)
15
Aslen Ukraynalı olan Koum 16 yaşındayken annesinin yanına; California’ya geldi. Burada San Jose Devlet Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri bölümüne giren Koum, Yahoo’da çalışmak için okulu bıraktı. Yaklaşık 9 yıl çalıştığı Yahoo’nun ardından 2009 yılında şu anda dünyanın en büyük mesajlaşma servisi haline gelen WhatsApp’ı kurdu.

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.