Öğrenci Kariyeri Banner

İTÜ Endüstri Mühendisliği ve UOLP Bölümler

İTÜ Endüstri Mühendisliği ve UOLP Bölümler
Herkese merhaba! Bu kez sizlere benim tercih dönemimde resmi kaynaklar dışında neredeyse hiç kaynak bulamadığım bir konu hakkında bilgi aktarmaya çalışacağım : İTÜ’nün UOLP Bölümleri ve Endüstri Mühendisliği.

Öncelikle, “Endüstri mühendisi ne iş yapar?” sorusundan başlayalım. Makine mühendisliği gibi temel mühendislik alanlarından lisans derecesine sahip olanlar, genellikle bir ürünün ( bu bir mobil aplikasyon da olabilir, mekanik bir cihaz da ) üretim ve gelişim bölümlerinde görev alır. İşletme ve ekonomi gibi alanlardan lisans derecesine sahip olanlar ise; bir ürünün pazarlama, satış ve finansıyla ilgilenirler. Temel mühendisler, işletme bilgisine hakim değillerdir; işletmeciler de mühendislik bilgisine hakim olamazlar. Bu yüzden çoğunlukla aynı dili konuşmadıkları gibi, iletişim bozukluğundan doğan sorunlarla karşılaşılır. Endüstri mühendisleriyse, bir iş organizasyonunda mühendisle işletmeci arasındaki bu iletişim köprüsünü kurmakla görevlidir. Çünkü aldıkları eğitim, mühendislik eğitimiyle işletmecilik eğitiminin melezidir.

keep-calm-and-study-industrial-engineering

Gelelim İstanbul Teknik Üniversitesi’ne. 1773 yılından beri köklü bir tarihe sahip olan İTÜ’yü diğer üniversitelerden ayıran en önemli özelliği, diplomasının Türkiye’de sadece 4 okula (Boğaziçi, İTÜ, ODTÜ, Bilkent) verilen ABET (Accreditation Board for Engineering and Technology) akreditasyonuyla uluslararası sahada geçerli olmasıdır. Yani, İTÜ mezunları, ileride yurtdışında çalışmak isterlerse, diğer üniversitelerin mezunlarının aksine mühendislik bilgilerini kanıtlamak için sınava tabi tutulmazlar. Ayrıca, İTÜ sosyal olanaklar bakımından oldukça zengin bir okul. Aktif olan onlarca öğrenci kulübü ve düzenledikleri yüzlerce ( gerçekten abartmıyorum) etkinlik var. İTÜ Endüstri Mühendisliği Kulübü’nün bu yıl 24.sünü düzenlediği EMÖS, en başarılı örneklerinden. Organizasyonların büyüklüğünü görmek için arama motorunda aratmanız yeterli, hepsi bir organizasyon şirketi tarafından düzenlenmişçesine görkemli oluyor, hatta etkinlik esnasında öğrenciler tarafından düzenlendiğine inanmayanlar bile çıkabiliyor :)

itü

Buraya kadar okuduklarınız, genel olarak endüstri mühendisliği ve İTÜ hakkındaydı. Benim gerçekten, tercih dönemimde  resmi kaynaklar dışında hiç kaynak bulamadığım konuysa İTÜ’nün UOLP (SUNY) bölümleri. Bu bölümlerden endüstri mühendisliği, tercih kılavuzunda aynen şöyle yer alıyor: Endüstri Mühendisliği (İngilizce)(UOLP-Southern İllinois Un. Edwardsville) İTÜ, Amerika’da anlaştığı okullar aracılığıyla bir Uluslararası Ortak Lisans Programı (UOLP) yürütüyor. Bu program, 10 bölümü kapsıyor: Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, İşletme, İnşaat Mühendisliği, Gemi Makinaları İşletme Mühendisliği, Deniz Ulaştırma ve İşletme, Moda Tasarımı, Biyomühendislik, Tekstil Geliştirme ve Pazarlama. Bu programa ayrıca bir de SUNY denmesinin nedeniyse, İTÜ’nün bu anlaştığı okullarının çoğunun State University of New York ağına dahil olması.

şşşş

İTÜ’nün bu okullarla yaptığı anlaşmalar sonucu; ÖSYM’nin yaptığı sınavlar aracılığıyla UOLP bölümüne yerleştirilmiş öğrenciler, Amerika’daki anlaşmalı okula da yerleştirilmiş sayılıyor. Ortak hazırlanan müfredat sayesinde öğrenciler, 1. ve 3. sınıfı Türkiye’de (İTÜ’de) , 2. ve 4.sınıf Amerika’da (Endüstri Müh. için Southern Illinois University of Edwardsville) okuyarak (ve tabii ki sınavlarda başarılı olarak) çift diploma hakkı kazanıyor. Çift diploma, bir adet İTÜ diploması ve bir adet de SIUE diplomasını kapsıyor. İki diploma da yukarıda belirttiğim ABET akreditasyonuna sahip. Bunun karşılığında, UOLP öğrencileri Türkiye’deyken İTÜ’ye, Amerika’dayken de anlaşmalı okula ücret ödüyor. Ücretler değişiklik gösteriyor ve yanlış anlaşılmalara neden olmamak için belirtmiyorum, İTÜ’nün UOLP web sayfasından güncel olarak takip edebilirsiniz.  Amerika’da ücret ödemek sizi yanıltmasın, Amerikan eğitim sisteminde devlet üniversiteleri de ücretlidir. Yani Illinois Üniversitesi’ndeki herkesle aynı ücreti eşit olarak ödemiş olursunuz.

siue

Sıralamalar hakkında bilgilendirecek olursam, endüstri mühendisliğinin tavan sıralaması 2016 yılında MF4 puan türünde 18.368 iken, taban sıralaması ise MF4 puan türünde 51.738. (2016 YÖK ATLAS verilerine göre) Amerika’daki öğrenim ücretinin dolar kuru üzerinden ödenmesi yüzünden; taban ve tavan sıralama arasındaki fark, ÖSYM kılavuzundaki diğer bölümlere göre çok fazla.

İTÜ UOLP denilince, önem verilmesi gereken bir diğer unsur da dil yeterlilik koşullarıdır. Amerika’da bir üniversiteye kabul edilecek olmanızdan dolayı; İTÜ’nün UOLP bölümlerinde hazırlık geçme sınavı yoktur, TOEFL verme zorunluluğunuz vardır. Bununla ilgili detayları buradan inceleyebilirsiniz.

ÖSIUE2_0

Sürekli parantez kullanmamdan, bu bölümün aslında biraz da karmaşık olduğunu anlamışsınızdır. Maalesef, UOLP bölümlerinde okumak biraz karmaşık, uluslararası bir prosedür izlendiği için sürekli güncellemeler, değişiklikler vs. olabiliyor. Sürekli İTÜ mailimizi kontrol etmemiz gerekiyor. Ama ben her şeye rağmen, bu bölümü tercih ettiğinizde Amerika’da ve Türkiye’de zorlayıcı ama çok keyifli bir serüven geçireceğinizi düşünüyorum. Lütfen İTÜ, UOLP ve diğer bölümler hakkında daha özel sorularınız olursa bana ozgeozisiklioglu@gmail.com adresinden mail atmaktan çekinmeyin, yardımcı olmaktan zevk duyarım. Sevgiler!

 

*ÖNEMLİ* : İTÜ Endüstri Mühendisliği UOLP Bölümüne 2018 yılından itibaren öğrenci kabul edilmeyecektir.  

DETAYhttp://www.uolp.itu.edu.tr/programlar/endustri-muhendisligi/genel

Özgün İçerik: Özge Özışıklıoğlu

 

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.