Öğrenci Kariyeri Banner

İstediğin Tasarımdaki Ürünü 3D Yazıcıyla Kendin Yap!

İstediğin Tasarımdaki Ürünü 3D Yazıcıyla Kendin Yap!
Evimizde istediğimiz ürünü istediğimiz tasarımda üretmeye hazır mıyız? Bunun için ihtiyacımız olan tek şey bir 3D yazıcı satın almak ve kullanmayı öğrenmek. İşte bu kadar basit...

Çoğumuz için 3D yazıcılar çok yeni bir teknolojiymiş gibi görünse de aslında 1983’te patenti Chuck Hull tarafından alınmıştır ve “UV ile sertleşen malzemeyi üst üste ekleyerek katı nesneler oluşturma cihazı olarak tanımlanmıştır. Adını son günlerde daha çok duymamızın nedeni ise 2009 yılına kadar sadece birkaç firmanın çok yüksek ücretlerle satışa sunmasıdır. Yasal olarak patentinin diğer firmalar tarafından da kullanabilme imkanı olmasından bu yana çoğu firma 3D yazıcı üretmeye ve satışa sunmaya başladı. Üretici firmalar artıkça da tüketiciler daha ucuza bu yazıcılara ulaşabiliyor.

3D-printing

Biz, 3D yazıcılarla yavaş yavaş tanışsak da birçok sektörde kullanımı çok yaygındır. Tıptan uzay bilimlerine, otomobil sanayisinden mimariye, hemen hemen her alanda kullanılabilen 3D yazıcılar sayesinde çoğu firma ürünlerini kalıp kullanmadan daha hızlı ve ucuz şekilde üretmeye şimdiden başladı bile. Dahası, deneme aşamasında olsa da 3D yazıcıdan oluşturulan uzuvların insanlara nakledildiği araştırmalar var ve eğer başarılı olunursa gelecekte insan vücuduna nakledilecek yapay organlar bu yazıcılar sayesinde kolaylıkla üretilecek.

aaü

Gittikçe azalan fiyatlarına bakacak olursak muhtemelen birkaç yıl sonra çoğumuzun evinde bu yazıcılardan olabilecek. Hem istediğimiz eşyayı istediğimiz malzemeyle istediğimiz renk ve sayıda yapabileceğiz, hem de bozulan eşyalarımızın artık üretimden kalkmış parçalarını yazdırarak tamir ettirebileceğiz. Gerçekten muhteşem!

3dyazici-1024x768

Ve tabi ki konu yenilik olunca bilim insanları her zaman abartmayı severler. Şu anki çalışmaların bir kısmı da 3D yazıcılardan yiyecek üretmek. Eğer bu da olursa çoğu kişi tarafından devrim olarak adlandırılan 3D yazıcının etkilemeyeceği bir pazar kalmayacağı kesindir.

cç

Peki 3D Yazıcılar Nasıl Kullanılır?

İlk olarak ihtiyacınız olan şey baskısını yapmak istediğiniz ürünün 3 boyutlu çizimidir. Bu çizimi internetten bulup indirebildiğiniz gibi bazı ücretli veya ücretsiz programlar aracılığıyla kendiniz de çizebilirsiniz. Diğer bir yöntem de 3 boyutlu tarayıcı kullanarak elinizdeki bir ürünün planını bilgisayara aktarmaktır.

Ücretsiz kullanabileceğiniz programlardan bazıları:

Google Sketchup,

123D Design,

Blender,

Sculptris,

3dtin,

FreeCad

ve daha birçok benzer uygulama.

Sonraki aşama; ürün çiziminin başka bir program aracılığıyla 3D yazıcı için gerekli olan STL formatına getirilmesidir. Bu sayede çizim yazıcının algılayacağı katmanlar haline getirilmiş olur. Renk ve sayı seçeneklerini de ayarlayarak yazdır tuşuna bastıktan sonra ürünümüz oluşturulmaya başlanacaktır.

ctç

Şuan 3D yazıcı alma planım veya buna ayıracak bütçem yok ama yine de çağın gözde teknolojisini tatmak istiyorum diyorsanız, bu yazıcıları kullanabileceğiniz atölye imkanı sunan firmalar da mevcut. Biraz araştırmayla özellikle büyük şehirlerde bu atölyelere kolayca uygun fiyatlarla ulaşabilirsiniz.

Kaynak: 1, 2, 3

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.