Öğrenci Kariyeri Banner

İşte Norveç'in ''GELECEĞİN SÜRDÜRÜLEBİLİR'' KENTİ!

İşte Norveç'in ''GELECEĞİN SÜRDÜRÜLEBİLİR'' KENTİ!
Norveç'in başkenti Oslo, dünyadaki en gelecek odaklı ve sürdürülebilir şehrine ev sahipliği yapacak. Haptic Architects ve Nordic Office of Architecture Oslo Havalimanı(OAC) adıyla bilinen ve ''ilk enerji pozitif havalimanı şehri'' olacak olan Oslo Havalimanı'nın yanında biir şehir kurma planlarını açıkladı.

OAC sadece kendi ürettiği enerjiyi kullanacak ve şehrin sokaklarında şoförsüz elektrikli araçlar dolanacak. Haptic Architects'in yöneticisi Tomas Stokke, Dezeen dergisine yaptığı bir açıklamada ''sıfırdan yeni bir şehir inşa etmenin eşsiz bir fırsat'' olduğunu söyledi.

aa

Ancak, bir şehri sürdürebilir yapan özellik tam olarak nedir? İşte şehrin birkaç özelliği:

-Şehir merkezinde hiç araba olmayacak. Bu sayede temel olarak şehrin büyük bir kısmı yürünebilir olacak.

-Şehirde yaşayanlar veya şehri sadece ziyaret edenler hiçbir şekilde taşıt kullanmak zorunda kalmayacaklar. Şehrin çoğu yerlerini gezmek kolay olacak.

- OAC sınırları zorlayan "yeşil teknoloji"yi kullanmayı planlıyor. Şehirde kullanılacak olan pek çok teknoloji belirlenmemiş olmasına rağmen, şehir şoförsüz arabalar, otomatik ışıklandırma, ''akıllı'' atık teknolojisi ve  güvenlik teknolojisini kullanacak.

- Şehir yalnızca ürettiği yenilenebilir enerjiyi kullanacak. Bu fosil yakıtların kullanımını ve yakıt taşımak için kullanılan enerjiyi kesecek.

- OAC ürettiği fazla enerjiyi satacak ve havalimanının yakıt kullanımını azaltacak.

Şehrin içinde yalnız elektrikli araçlar kullanılacak.

- Toplu taşımaya son derece yakın bisiklet rotası ve elektrik gerektirmeyen birçok açık hava aktivitesi olacak.

a1

Böyle bir yerleşim yeri rastgele gibi görünse de planlanan ''ütopik şehir'' için ideal olabilir.

Oslo Havalimanı çalışan sayısının 2050 yılına kadar iki katına çıkması bekleniyor. Bu, şehir aileleri için toplu taşıma ile birlikte ziyaretçilerin de kalabileceği mükemmel bir yer olabilir.

Peki, OAC gibi bir projenin gerçek olamayacak kadar iyi bir şehir olması ne kadar mümkün? OAC yönetim müdürü Thor Thoeneie, Dezeen' e '' Norveç ve Oslo'daki havalimanı şehrinin geleceği ya olursa değil ne zaman olacak konusu olduğuna inanıyoruz'' açıklamalarında bulundu. Yapımına 2019'da başlanacağı ve şehrin 2022'ye kadar  tamamlanacağı kararlaştırıldı.

Proje iddialı görünüyor ve üstelik zaman çizelgeleri de değişebilir. Ancak Norveç gibi bir ülkenin sürdürülebilirliğe olan bağlılığı sayesinde proje o kadar da ''uç''  değil. Yakında ''geleceğin ütopik şehri'' gerçeğe dönüşecek.

 

Özgün Çeviri: ELİF KARA

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.