Öğrenci Kariyeri Banner

İşte Geleceğin Mesleği

İşte Geleceğin Mesleği


İşte geleceğin mesleği


Sirketler yeni stratejiler belirlemek ve yeni kararlar almak için veriyi en doğru şekilde analiz ederek İş Zekâsı teknolojilerinden her geçen gün daha fazla faydalanıyorlar. En çok bankacılık-finans, bilişim, telekom, hızlı tüketim ve perakende gibi müşterilerin yoğun olduğu sektörlerde üst yönetime yakın çalışan İş Zekası Uzmanları, son yılların gözde çalışanları arasında yer alıyor.

 
Bahçeşehir Üniversitesi Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği Bölümü’nde yeni yarıyılda başlayan İş Zekası derslerine uzmanlarıyla katılan bilimsel perakende çözümleri ve analitik çözümler alanlarında çalışan yazılım/danışmanlık şirketi OBASE’nın Genel Müdürü Bülent Dal, şunları anlattı:


BÜYÜK VERİYİ KULLANMIYORLAR

“Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre iş dünyasının %65’inin, hâlâ büyük veriyi kullanmaya başlamadığını gösteriyor. Türkiye’de de şirketler ağırlıklı olarak büyük veri pilot projeleri yapmak ve teknolojilerle ilgili deneyimlerini hızla artırmak aşamasındalar. Dünyada olduğu gibi iş zekası uzmanlarının önemi Türkiye’de de artıyor. Büyük veri, analitik sistemlerin kullanımı ile ele alındığında sağladığı katma değer oldukça yükseliyor. Bu nedenle işletmelerin analitik çözüm geliştirme kültürüne ve bu yöndeki insan kaynağına ciddi yatırımlar yapması gerekiyor.”



Üniversitelerde eğitim

Bahçeşehir Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği Bölümü’nde OBASE uzmanları tarafından verilen dersler, “Operasyonel ve Analitik Sistemler”, “Veri Ambarı Mimarisi ve Bileşenleri”, “İş Zekâsı ve Karar Destek Sistemi”, “Veri Görselleştirme2, “Bilgi Keşfi”, “Mobil İş Zekâsı”, “Veri Madenciliği”, “Büyük Veri ve kullanım alanları” ile “İş Analitiği ve İş Optimizasyonu” gibi ana başlıkları içeriyor. 3 ve 4. sınıf öğrencilerinin sektördeki örnek uygulamalar hakkında bilgi edinmesini sağlayan eğitimlerde öğrencilere doğru veri analizi ile şirketlerin stratejik kararlarında nasıl önemli roller aldıkları aktarılıyor. Benzer bir eğitim Anadolu Üniversitesi Yazılım ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 3. ve 4. sınıf öğrencilerine de veriliyor.



Maaşlar 5-8 bin lira

İş zekası uzmanları müşteri bilgilerini derinlemesine inceliyor, farklı açılardan hazırladıkları raporlarla üst yönetimin pazarlama stratejileriyle ilgili kararlarına etki ediyor. Ayrıca kârlılığın arttırılması, maliyetlerin azaltılması için planlama yapıyorlar. Pozisyon adı iş zekâsı uzmanı, analisti ya da mühendisi olarak şirketten şirkete değişse de görev ve sorumlulukları değişmiyor. Şirketin organizasyon yapısına göre farklı birimler altında (satış, pazarlama, mali işler vs.) görev yapabiliyorlar. Analitik düşünce yapısı gerektiği için genellikle mühendislik mezunları tercih ediliyor ve iyi derecede İngilizce bilgisi aranıyor. Şirketler bu özelliklere sahip yeni mezun gençleri de istihdam edebiliyor. Maaşlar ise ortalama 5000-8000 TL.


Zaman büyük veri zamanı


Günümüzün karmaşık iş dünyasında pek çok kuruluş, yenilik getirmek, daha iyi bir rekabet alanı oluşturmak ve varlığını sürdürmek için ellerindeki verinin ve onu kullanma biçiminin kendilerini diğer kuruluşlardan ayıran bir yol olduğunu fark etmiş bulunuyor. İşte bu nedenle bugün pek çok kuruluş, mümkün olduğu kadar çok veri toplamaya ve bu “büyük veri”yi işleyerek anlamlı bilgilere dönüştürmeye ve doğru bir formatta kullanılmak üzere daha akıllı karar verme mekanizmalarına taşımaya çalışıyor. Büyük Veri ile desteklenen matematiksel analizler, geçtiğimiz 10 yılda karar verme mekanizmalarında önemli bir etken haline geldi.




Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.