ABD merkezli McKinsey Global Enstitü tarafından yapılan araştırma sonuçları robot teknolojisinin gelişmesinin insanları işsiz bırakacağını gösteriyor. Yapılan araştırmaya göre robotlar 2030 yılına kadar 400 ile 800 milyon kişiyi işsiz bırakacak.
İş kaybının üçte biri Almanya, ABD gibi zengin ülkelerde gerçekleşecek. Araştırmaya göre ABD’de 39-73 milyon kişi 2030 yılına kadar işinden olacak.
Zengin olmayan ülkelerde ise robotlar iş dünyasında daha az kullanılacak.
Ekonomisi güçlü olmayan ülkelerde ise robotlara yapılan yatırım daha az olacağından robotların iş dünyasındaki etkinliği daha az olacak. Araştırma sonucuna göre Hindistan’da işlerin sadece yüzde 9’u robotlara bırakılacak.
McKinsey Global Enstitü'ye göre robotlaşmanın ülkeler üzerindeki etkisi dört etkene bağlı; gelir seviyesi, ücret oranları, demografi ve endüstri yapılandırması.
Makine operatörleri ve gıda sektörü çalışanlarının işleri tehlikede
Robotlar en çok makine operatörlerini ve gıda sektörü çalışanlarının işlerini ele geçirecekler. Robotların etkin olacağı diğer işler ise mortgage komisyoncuları, hukukçulara yardımcı iş alanları, muhasebeciler ve back-office çalışanları.
En az zarar görecek meslekler ise doktorlar, hukukçular, öğretmenler, barmenler, bahçıvanlar, tesisatçılar, bakımevi çalışanları olarak raporda yer alıyor.
Kaynak
0 Yorum
Yorum Yap