Öğrenci Kariyeri Banner

İş Kuracaklara Teşvik Rehberi

İş Kuracaklara Teşvik Rehberi
patron_olmak

TÜBİTAK, Kalkınma Ajansları, Halk Bankası, Ekonomi Bakanlığı aracılığı ile 30 bin liradan 2 milyon liraya kadar devlet desteğinden, sıfır faiz imkanından yararlanabilirsiniz. Hürriyet İK, yatırım yapacaklar için fırsatları, hangi destekten, ne ölçüde yararlanılabileceğini araştırdı.





KOSGEB
Yeni başlattığı KOBİ Gelişim Destek Programı (KOBİGEL) ile yatırımcılara 300 bin TL’ye yakın destek daha verecek. KOSGEB’in veri tabanına kayıtlı işletmelerin sadece bir başvuru ile faydalanabilecekleri Genel Destek Programı revize edilerek destek üst limiti 270 bin liradan 470 bin liraya çıkarıldı. Ayrıca, KOSGEB’in Genel Destek Programı kapsamında bulunan Belgelendirme Desteği uygulaması ile de, girişimciler TSE’den alınacak belgelerin akreditasyon şartı ve bölge farkı aranmaksızın yüzde 100 oranında desteklenecek. Sınai Mülkiyet Hakları Desteği kapsamında da Türk Patent Enstitüsü’nden alınacak belgeler de bölge farkı aranmaksızın yüzde 100 desteklenecek. KOSGEB’in Ar-Ge, inovasyon ve endüstriyel uygulama, girişimcilik, iş birliği-güç birliği ve KOBİ Gelişim Destek Programları kapsamında geri ödemeli destek almaya hak kazanan KOBİ’lerin Banka Teminat Mektubu veya Kefalet Mektubu giderlerini de KOSGEB karşılayacak.


[ad name="Google Adsense"]


TÜBİTAK
Yatırımcıların, teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini destekliyor. Bu çerçevede de ‘teknogirişim sermaye desteği’ veriyor. Destek dönemlerini TÜBİTAK açıklıyor. Değerlendirme sonucunda desteklenmesi uygun bulunan iş planları için girişimciden tanımlı bir zaman aralığı içinde kuruluş tanımına uygun şirket kurması isteniyor. TÜBİTAK ile kuruluş arasında sözleşme imzalanmasından sonra kuruluşa teminat alınmaksızın hibe olarak proje desteği ve sermaye desteği sağlanıyor.

Kalkınma Ajansları
Toplam 26 bölgede kurulan Kalkınma Ajansları, doğrudan finansman desteği, faiz desteği ve faizsiz kredi desteği sunuyor. Her bölgedeki ajansın o bölgeye ait destekleri oluyor ve ajanslar, belli dönemlerde teklif çağrıları yaparak, destek sağlıyor. Destek tutarı, yatırımın proje toplam uygun maliyetlerinin yüzde 50’sini aşamıyor. Örneğin; KOBİ programı çerçevesinde Ajans 300 bin TL destek verirken, hayvancılık yatırımı için bu destek tutarı 200 bin lirayı bulabiliyor. Son olarak; Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak bölgesi için Yenilikçi KOBİ Mali Destek Programı ve Dicle Kalkınma Ajansı ile Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı 2016 Mali Destek Programını açıkladı.

Kırsal Kalkınma Destekleri
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu; tarım, hayvancılık, enerji, üretim gibi alanlara özel destek imkanı sunuyor ve proje kapsamında harcamanın yüzde 70’ine kadar geri ödemesiz destek veriyor. Kısa adı IPARD olan program çerçevesinde, Avrupa Birliği ile işbirliği içinde destekler sürdürülüyor. Desteklenen yatırımlar ise şunlar: Süt-et-yumurta üretim işletmeleri, su ürünleri yetiştiriciliği, yenilenebilir enerji yatırımları. Girişimcilere 500 bin TL ile 2 milyon 500 bin TL arasında geri ödemesiz destek veriliyor. Girişimciler, TKKD’nin İl Koordinatörlüklerine başvuruyor.

Devlet Yatırım Teşvik Destekleri
Devlet yardımları çerçevesinde Ekonomi Bakanlığı tarafından yürütülüyor. Yatırım Teşvik Programı çerçevesinde tüm kişi ve kurumlar yararlanabiliyor. Yatırımcıların, Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğüne başvurması gerekiyor. Destekten yararlanmak içinde Bakanlıktan Yatırım Teşvik Belgesi alınması gerekiyor. Destekler bölgelere ve illere göre değişiklik gösteriyor.

KOSGEB, Destek limitleriNİ artırdı
KOSGEB Başkanı Recep Biçer, 2015 yılında 38 bin KOBİ ve girişimciye 350 milyon TL civarında destek sağladıklarını açıkladı. Biçer, Genel Destek Programı’nın revize edilerek destek üst limitinin 270 bin liradan 470 bin liraya çıkarıldığını belirterek, desteklere yeni eklenen KOBİ Gelişim Destek Programı (KOBİGEL) ile ilgili şunları söyledi: “KOBİGEL ile belli dönemlerde çağrıya çıkarak KOBİ’lerle buluşacağız. İlk çağrı için imalat sektöründeki programdan yararlanmak isteyen KOBİ’lerin 1 Nisan-6 Mayıs’ta başvuru yapması gerekiyor. Geleneksel İmalat Sanayi KOBİ’lerinde Katma Değerin Arttırılması konulu proje teklif çağrısının geri ödemesiz 200 bin TL ve geri ödemeli 400 bin TL olarak toplam proje destek üst limiti 600 bin TL iken, Orta-Yüksek ve Yüksek Teknoloji KOBİ’lerinde Kapasite Geliştirme konulu teklif çağrısının proje destek üst limiti ise geri ödemesiz 300 bin TL, geri ödemeli 500 bin TL olmak üzere toplam 800 bin TL olacak.”


Kalkınma Ajansı hibe Desteği veriyor
İstanbul Kalkınma Ajansı işletmelere verilen destek kapsamında proje bütçesinde belirtilen harcamalara KDV hariç maliyetlerinin yüzde 50’si oranında hibe sağlıyor. Ajans, son 5 yılda 620 proje sahibi ile 351 milyon TL tutarında destek sözleşmesi imzaladı. Projelerden 105’i doğrudan işletmelere yönelik olup, sağlanan toplam destek 32 milyon TL oldu.



 


[ad name="HTML"]


 Kaynak




Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.