Öğrenci Kariyeri Banner

İş Görüşmesine Gittiğiniz Saatler İşe Alınıp Alınmayacağınızı Belirliyor

İş Görüşmesine Gittiğiniz Saatler İşe Alınıp Alınmayacağınızı Belirliyor
Eğer bir iş görüşmesine gidecekseniz, düşünmeye başladığınız ilk şeyler arasında dış görünümünüz, kıyafetiniz ve muhtemel sorulara karşı vereceğiniz cevaplar yer alır. Fakat Accountemps adlı personel şirketinin yaptığı bir araştırmaya göre, tüm bunlara ek olarak düşünmeniz gereken bir faktör daha var ki, o da görüşmenizin saati.

İlk 15 dakika iyi bir izlenim için çok önemli

Araştırma sonuçlarına göre sabahın erken saatlerinde yapılan iş görüşmelerinde işe alım yüzdeleri öğleden sonra yapılan görüşmelere kıyasla daha yüksek bir yüzdeye sahip ve görüşmenin başladığı ilk 15 dakika, iyi bir ilk izlenim yaratmanız konusunda daha elverişli.

Accountemps şirketinin partneri Robert Half şirketinin yaptığı bir araştırmada ise, sabah 9 ve 11 saatleri arasında iş görüşmesine giren katılımcıların %62’si işe alınıyorlar. Sabah saatleri kadar verimli olmasa da işe alım yüzdesinin yüksek olduğu ikinci zaman aralığı ise akşamüzeri iş çıkış saatine denk gelen saat 5 ve 5’ten sonrası.
Sabah saatlerinin iş görüşmeleri için ideal zaman olmasının sebebi, görüşmeyi yaptığınız kişinin mesai saatlerinin aksine dikkatini tamamen size yöneltebilecek olması. Accountemps şirketinin bölge başkanı bu konuda şunları söylüyor: ‘Yorgunluğun ve stresin tavan yaptığı öğle saatlerinde iş görüşmesi yapmaktan kaçının. İş yoğunluğunun azalmaya başladığı akşamüzeri saatlerinde yapılan görüşmelerde odağın siz olduğunuzu hissedeceksiniz ve emin olun görüşmeniz daha iyi geçecek.’

Genellikle ilk 10 dakikada işe alınıp alınmadığınız belli oluyor

Araştırmanın devamında ise görüşmeyi yapan kişilere, görüşmeye gelen kişi hakkında pozitif veya negatif kararın ne zaman verildiği soruluyor. Sonuçlara göre ilk izlenim çok önemli ve genellikle görüşmenin ilk beşinci ve onuncu dakikaları arasında işe alınıp alınmayacağınız belli oluyor. Araştırmanın sonuçlarına göre; katılan işverenlerin %23’ü altıncı dakikadan itibaren, %16‘sı ise beşinci dakikada kararlarını verdiklerini belirtmişler. Geri kalan %17’lik kısmı ise biraz daha sabırlı katılımcılardan oluşuruyor ve onlar da 11 veya 15 dakika sonunda işe alınıp alınmayacağınızın kararını çoktan vermiş oluyorlar.

Tabi ki siz müsait olsanız bile görüşmeyi yapacağınız kişinin programı uygun olmayabilir ve görüşmenizi sabah saatleri içerisinde gerçekleştiremeyebilirsiniz. Fakat endişelenmeyin; daha enerjik bir gülümseme, şık kıyafetler ve sıkı bir tokalaşma ile mükemmel bir ilk izlenim elde edebilirsiniz.

Kaynak

Çeviri

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.