Öğrenci Kariyeri Banner

İş Görüşmelerinin Korkulan Sorusuna Nasıl Cevap Verilir?

İş Görüşmelerinin Korkulan Sorusuna Nasıl Cevap Verilir?
Çeşitli sebepler yüzünden halihazırdaki işinizden vazgeçip yeni bir iş aramaya başladınız diyelim. Herhangi bir bahaneyle ofisten çıkıp iş görüşmesine gittiniz ve sıra ‘o’ korkulan soruya geldi: Şu anki işinizden neden ayrılmayı düşünüyorsunuz?

Bu soruya dürüst davranıp “Patronumu sevmiyorum” ya da “Yeterince maaş almıyorum” gibi cevaplar vermek aklınızdan geçebilir.

Fakat bu tarz negatif cevaplar, yeni fırsatları yakalamak isterken önünüzü kesebilir. Peki bu soruya nasıl pozitif bir cevap verilir?

Bu soru garip sessizliklere ve huzursuz bir ortama yol açabilir. Cevaplarken karşılığını alamadığınız beklentilerinize ve ihtiyaçlarınıza değil önünüzdeki fırsata odaklanmak önem taşıyor.

Cevabınızı düşünürken göz önünde bulundurmanız gereken üç ipucu şöyle:

1-Yalan Söylemeyin



“ŞU ANKİ İŞİNİZDEN NEDEN AYRILIYORSUNUZ?” SORUSU İŞ GÖRÜŞMELERİNİN EN KORKULAN SORULARINDAN BİRİ.

İnsan kaynakları uzmanları çoğu kez mülakata gelen adaylar sorulan sorulara dürüst cevap vermediklerinde durumu anlayabiliyorlar. Böyle bir durumda doğru olmayan bir hikaye uydurmak akıllıca değil.

Aynı zamanda soruyu cevaplamadan geçiştirmek de doğru bir hamle değil. Bu size olan güveni azaltacaktır.

2-Patronunu Sevmeyen Çalışan İmajı Çizmeyin



BU SORUYA CEVAP VERİRKEN OLGUN VE POZİTİF BİR İNSAN İMAJI ÇİZİN.

İş hayatında iyi anlaşabildiğiniz bir patron çok sık karşılaştığınız bir durum olmayabilir. Şu anki patronunuzu, çalıştığınız pozisyonu ya da aldığınız maaşı beğenmemek için pek çok sebebiniz olabilir. Fakat kariyerinizde ilerlemek istiyorsanız, yolunuza devam etmeyi bilmeniz gerekiyor.

Bu yüzden patronunuza ya da iş yerinize kırgın ya da dargınsanız, bu duyguları mülakat öncesinde kapıda bırakmanız gerekiyor. Çünkü mülakat sırasında karşınızdaki insan kaynakları yetkilisi problemin işte değil sizde olup olmadığını anlamaya çalışacaktır.

Mülakatı yapan kişi verdiğiniz cevaplarda patronlarıyla anlaşamayan, bir işte uzun süre tutunamayan ya da sürekli şikayet eden bir çalışan olup olmadığınıza dair ipuçları arayacak.

Cevabınızı hazırlarken olgun ve pozitif bir insan imajı çizmeniz, kin tutan ya da sorun yaratan bir çalışan olmadığınızı göstermeniz gerekiyor.

3-İleri Görüşlü Olduğunuzu Belli Edin



İŞ HAYATINDA İLERİ GÖRÜŞLÜ BİR İNSAN OLDUĞUNUZUN SİNYALLERİNİ VERECEK BİR CEVAP HAZIRLAYIN.

Şu anki pozisyonunuz ve iş yeriniz hakkında yalan söylemek ya da olumsuz bir cevap vermek yerine, iş hayatında ileri görüşlü bir insan olduğunuzun sinyallerini verecek bir cevap hazırlayın.

Vereceğiniz cevap geleceğiniz hakkında olsun. Görüşmeye gittiğiniz şirkete neden katılmak istediğinizi, bu yeni pozisyonun yeteneklerinize, değerlerinize ve kariyer hedeflerinize neden uygun olduğunu açıklayın.

Kısa, öz ve genel bir şekilde şu anki işinizden neden memnun olmadığınızı açıklayın.

Webp.net-compress-image-1

Şu an çalıştığınız yerde kendinizi geliştirmenin ne kadar güç olduğunu ve önünüze çıkan fırsatların ne kadar az olduğunu söyleyerek durumu özetlemek mantıklı olabilir. Hemen ardından memnuniyetsizliğinizin sebeplerini açıklayın.

Hızlı ve kibarca kelimelere dökülmüş cevabınızın ardından, görüşmeye gittiğiniz şirketin vizyonu, misyonu ve şirket içi kültürünün sizi nasıl heyecanlandırdığını ekleyin. Şirketin çalışanları ve ürün ya da hizmetlerinden bahsedin.

Bu tarz bir cevap insan kaynakları çalışanları karşısında dürüst ve pozitif bir imaj çizmenizi sağlayacaktır.

“Ben” ve “benim” ile başlayan cümlelerinizin yanında “siz” ve “şirketiniz” de diyebileceğiniz cümleler eklemeyi unutmayın.

Kaynak 

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.