Öğrenci Kariyeri Banner

İş Bulma İmkanı En Yüksek Sözel Bölümler!

İş Bulma İmkanı En Yüksek Sözel Bölümler!

Öğrencilerin sınavdan sonra en çok zorlandığı kısmın, üniversite tercih dönemi olduğunu söylememiz yanlış olmayacaktır. Bu süreç çoğunlukla bölüm ve üniversite araştırmakla geçer. Bazıları ilgileri ve yeteneklerini göz önünde bulundururken bazıları da bölüm ve üniversite araştırmasıyla kararını verme yolunu seçiyor.

Bölüm araştırması esnasında en iyi bölümler, en çok kazandıran bölümler, geleceği olan bölümler gibi ibarelere oldukça sık rastlayacaksınız. Bu sınıflandırmaların doğruluğu tartışmaya açık olsa da bazı bölümlerin diğer bölümlere göre öne geçtikleri kıstaslar olabiliyor.

Biz de bu yazımızda iş bulma imkanının en yüksek olduğu sözel bölümleri sizler için derledik.

En Popüler Sözel Bölümler

Halkla İlişkiler ve Tanıtımı

İş bulma imkanın en yüsek olduğu sözel bölümler arasında ilk sırada Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü yer alıyor. Bölüm, halkla ilişkiler alanına geniş bir açıdan yaklaşıyor. Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü halkla ilişkiler, reklamcılık, medya ve basın sektörüne yetkin ve iletişimci profesyoneller yetiştirmeyi hedefliyor. Bu bölümden mezun olduktan sonra hem özel sektörde hem de kamu kuruluşlarında iş bulma imkanına sahipsiniz. Fakat bu noktada uyarmamız gereken bir nokta var.  Bölüm, en çok mezun veren İletişim Fakültelerinde yer alıyor ve her yıl artan mezun sayısı, ciddi istihdam sıkıntılarına yol açıyor.  Bu yüzden bölümü okurken kendinizi olabildiğince geliştirmeniz ve farklı yeterlilikler kazanmanız sizi rakiplerinizden ayıracaktır.

Türkçe Öğretmenliği

En çok tercih edilen öğretmenlik branşlarından biri olan Türkçe öğretmenliği, aynı zamanda sözel alanın da gözdeleri arasında yer alıyor. Türkçe öğretmenliği, öğretmen istihdam sorunlarına rağmen hiç değerini kaybetmeyen öğretmenlikler arasında. Eğitimin ana branş dallarından biri olması ve özel sektörde de karşılığı olan bir öğretmenlik olmasından dolayı en çok tercih edilenler arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Okul Öncesi Öğretmenliği

Sözelin yine en çok tercih edilen bölümleri arasında Okul Öncesi Öğretmenliği de yer alıyor. Bu bölümü seçersenseniz eğer; Erken Çocukluk Döneminde Eğitim, Psikoloji, Eğitim Sosyolojisi gibi dersler alacaksınız. Bölümden mezun olduktan sonra devlette, özel kreşlerde, sivil toplum kuruluşlarında ve anaokullarında çalışabilirsin. Ayrıca bölümün son sınıfında staj yaparak alan deneyimi kazanabilirsiniz.

Özel Eğitim Öğretmenliği

Özel eğitim; özel durumu olan, bedensel, zihinsel ya da duygusal engel taşıyan öğrencilere eğitim veren öğretmenler yetiştirir. Bu yüzden bu mesleği icra ederken son derece sabırlı ve merhametli olmalısınız. Bölümü başlayınca, İşaret Dili, Zihin Yetersizliği ve Otizm Spektrum Bozukluğu, Uygulamalı Davranış Analizi gibi dersler alacaksanız. Mezun olduktan sonra da özel eğitim merkezleri, kamu ve özel sektör çalışma alanlarında çalışabilirsiniz.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Son zamanlarda hızla yükselen alanlardan biri de Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümüdür. Hazır yemek tüketiminin giderek yaygınlaşması ve yemek tutkusunun artış göstermesiyle beraber mutfakla ilgili programlar gitgide daha kıymetli hale geliyor.  Gastronomi ve mutfak sanatları bölümü adıyla eğitim veren bölüm, özel ve devlet üniversitelerinde bulunuyor. Bu bölümde dersler genellikle uygulamalı olarak ilerlemektedir. Türk Mutfak Kültürü, Estetik ve Sanat Felsefesi, Yiyecek – İçecek Yönetimi, Beslenmenin Temel İlkeleri gibi dersler bulunuyor. Mezun olduktan sonra Şef ya da Aşçı olmanın yanı sıra Gıda Denetleyicisi, Tüketim Şefi, Eğitim Şefi, Gurme veya Executive Şef olma imkanınız var. Bunların yanında oteller, kafe ve restoranlar, catering şirketleri, havayolu şirketlerinde çalışabilirsiniz.

Yeni Medya

En iyi sözel bölümleri arasında yer alan Yeni Medya, aynı zamanda en iyi iletişim bölümleri arasında da yer alıyor. Ülkemizde yeni yeni bilinmeye ve tercih edilmeye başlayan bir sözel bölümdür. Yeni medya bölümü, çağımızın iletişim ve medya kanallarına yönelik geniş bilgi ve uygulamaları barındıran bir alandır. Bu bölümün bulunduğu üniversiteler çoğunlukla özel üniversitelerdir.

 

Kaynak: 1, 2


Emine Günaydın

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Emine Günaydın..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.