Öğrenci Kariyeri Banner

İş Başvurusunda Deneyimin Yeri

İş Başvurusunda Deneyimin Yeri
[caption id="attachment_8727" align="alignnone" width="800"]Deneyim - Bilgi Birikimi Deneyim - Bilgi Birikimi[/caption]

En az 5 yıl deneyimli… Hızlı tüketim sektöründe deneyimi olan… İhale konusunda deneyimi bulunan… Bu ifadeler çok tanıdık geldi değil mi? İş ilanlarına şöyle bir göz gezdirecek olursanız, taramada karşınıza en sık çıkanlar listesinde başı çekenin “deneyim” olduğunu görürsünüz. “Deneyim” işe alım kriterlerinde neden bu denli ön planda? Kariyer günlerinde öğrencilerin en sık sorduğu sorulardan biridir bu. “Deneyimimiz olmadığı için tercih edilmezsek şu deneyim olayını nasıl elde edeceğiz?” Ders verir nitelikteki bu eleştiriye kulak kabartmak lazım.

[ad name="Google Adsense"]




“Transfer edilebilir beceriler”e daha çok odaklanılmalı

Sosyal yaşamımızdan, hobimizden, yürüttüğümüz bir projeden veya gönüllü bir çalışmamızdan kazandığımız, iş hayatına kolaylıkla aktarabileceğimiz becerilerden söz ediyorum. Yani bu beceriler birçok işte kullanabileceğiniz genel becerilerdir. Takım çalışması, iletişim becerisi, planlama ve organizasyon, müzakere becerisi gibi.

Örneğin yeni mezun ya da bir yıllık deneyime sahip bir adayla yapılan iş görüşmesinde transfer edilebilir becerileri irdelemek, çalışma süresine odaklanmaya kıyasla daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Aynı şey farklı sektörlerde deneyim kazanmış adaylar için de geçerli. Benzer sektörde çalışma deneyimine sahip olan bir adayı, aday listenizin ön saflarına yerleştirmek, ilk etapta kolay bir yol olarak görülebilir ancak ya sektörel deneyimi olmadığı halde yüksek performansa sahip bir adayı kaçırma riskiniz? Doğru aday profiline ulaşmak istiyorsanız yelpazenizi geniş tutmalısınız. Farklı sektörde farklı pozisyonda hatta faklı meslekte yer alan bir adayı görmezden gelmeden önce adayın kazanımlarına odaklanın.

Özellikle Y kuşağının iştahını kabartan Silikon Vadisi firmalarından Facebook, Google, Apple gibi firmaların işe alım uygulamalarına bir bakın. Yetenek avcılığını belli bir sektör, deneyim ya da mesleğin ötesine taşıdıklarını göreceksiniz. Bu nedenledir ki ekiplerinde farklı geçmişlere sahip yetenekler var. Aynı şeyi parmakla gösterilen CEO lar için de söyleyebiliriz.

Büyük resmi görmeli

Adayın özgeçmişini incelerken salt çalışma deneyimini incelemek büyük resmi kaçırmaya neden olacaktır. Bu bir sanat eserine bakarken onun sadece bir parçasına odaklanmaya benzer. Buzdağının altını görmek için özgeçmişe farklı bir gözle bakmak yerinde olur. Adayın sahip olduğu bilgi ve becerinin yanı sıra kişilik özelliklerine, motivasyon kaynaklarına, ilgi alanlarına, tutum ve değerlerine ilişkin ipuçları toplamak gerekir. Hangi hobilere sahip? Herhangi bir proje çalışmasında yer almış mı? Gönüllü çalışması var mı? Ağırlıklı olarak hangi eğitimleri tercih etmiş? Üye olduğu bir dernek ya da kulüp var mıdır, buralarda hangi görevleri üstlenmiş? Hangi alanlarda kendini geliştirmiş?

Sözün özü

İş hayatında deneyimin yerini asla yadsıyamayız ancak özgeçmişte sadece deneyime odaklanmak potansiyeli kaçırmamıza neden olabilir. Bu nedenle değerlendirme kriterlerimizi ne denli çeşitlendirir ve çok yönlü kılarsak “doğru aday” profiline o denli yaklaşırız.


Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.