Öğrenci Kariyeri Banner

InterRail Köyü | Köyden Avrupa'ya Uzanan Raylı Yollar

InterRail Köyü | Köyden Avrupa'ya Uzanan Raylı Yollar
interrail-koyu

[ad name="HTML"]

 

Türkiye'de çok güzel şeyler de oluyor. Bunlardan biri de InterRail Köyü... ÖğrenciKariyeri ekibimizden Cihat Mola başarılı bir röportaja imza attı. Ve köyün kurucularından Bestami Köse ile röportaj gerçekleştirdi. İşte o röportaj;

InterRail Nedir?

INTERRAIL PASS, Avrupa Demiryolları İşletmeleri tarafından uygulanan, gezginlere ucuz ulaşım olanağı sağlamayı amaçlayan bir pas bilet uygulamasıdır. Aynı biletle, istenen yerde ve zamanda istenen trene binme olanağı sağlar.
InterRail herkesin grup olarak yolculuk yaptığı ya da yalnızca InterRail bileti olanların bindiği özel bir tren değildir.
InterRail Global Pass bileti Avrupa'nın 30 ülkesinde 5 gün ile 1 ay arasında, InterRail Bir Ülke Pass bileti ise seçeceğiniz 30 Avrupa ülkesinden herhangi birisinde 3 ile 8 gün arasında sınırsız serbest dolaşım olanağı sağlar.

Bestami Köse kimdir?

Hatay'ın Hassa ilçesinde doğdum. Turkiye’nın 81 ili ve dünyanın 37 ülkesini gezdim. 2.5 senedir aralıksız seyahat halinde dolaşmaya devam ediyorum. Türkiye’de yola çıkmanın kolaylaşması ve özgürleşmesi adına Yöneticiliğini yaptığım Interrail Türkiye grubu olarak '' yol açık, yola çık'' sloganıyla üniversitelerde konferanslar verip, insanları teşvik etmeye çalışıyorum.

bestami

Interrail Türkiye Kimdir Nasıl doğdu?

Interrail Türkiye; Önceliği Avrupa'ya ve Dünya'ya seyahat eden grup üyelerin acil ihtiyacına, sorularına cevap veren gönüllüler grubudur. Şuanda 49 bin üyesi bulunan grubumuz ayrıca Türkiye'de kar amacı gütmeden çok ucuz geziler düzenleyerek insanlara seyahat etmenin özgürlüğünü öğretmektedir. Grubumuzun doğumu internet üzerinden birbirine yardım eden grup üyelerinin 2 Kasım 2013 tarihinde Tanışma Toplantısı adıyla yaptığımız ilk organizasyonla aktifliğine başlamıştır. İstanbul Üniversitesi Interrail Kulübü bünyesinde de kar amacı gütmeyen, seyahat aşılayıcı organizasyonlar düzenlemektedir.

Interrail Türkiye bu güne kadar neler yaptı?

Interrail Türkiye grubunun felsefesi plansızlık ve doğaçlama geziyi insanlara öğretmek. Seyahat ederken başlarına gelebilecek her olumsuzlukları kabullenmeleri gerektiğini bu olumsuzlukları gezi sonunda unutturacak olumlu adımlar atmaları gerektiğini aşılar. Grup, kendi felsefesi doğrultusunda Türkiye'nin en uzun tren yolculuğu adıyla İstanbul ve İzmir'den Kars'a çay içmeye gidip gelmişliği vardır. BoluRail adı altında Bolu Abant’ta 130 kişiyle kamp, AkdenizRail adı altında 70 kişi Akdeniz'i otostopla gezmek, İzmiRail adı altında İzmir'de kamp yapıp yağmurda denize girmek, BoğaziçiRail adı altında 50 çadırla Boğaz Köprüsü kıyısına çadır kurmak, YardımRail adı altında sosyal projelerden bulunmak, UrfaRail ve HakkariRail adı altında Urfa'da ve Hakkari’de köy okuluna yardım etmek gibi etkinlikleri olmuştur. Roma ve Barcelona gibi şehirlerde de o an orda bulunan kişilerle İspanyol Merdivenleri ve La Rambla gibi yerlerde de organizasyonları olmuştur.

10590395_10152680861804267_4947065649275678956_n

Interrail Köyü nasıl doğdu?

Interrail Köyü; grubumuzun organizasyonlarında sürekli dillendirilen.    '' Olsa ne güzel olurdu! '' gibi hayaller kurulan. her şeyi bize ait olan, istediğimiz kadar konaklayabileceğimiz kuşları, inekleri, Erdal baggalı, huzuru olan bir köy hayalinin gerçekleştirilmek istenmesiyle doğdu. Interrail grubunun yaptığı şeylerin çoğu çılgınca ve ütopik görünen şeylerdi ama başarmıştık. Biz de bunu gerçeğe dönüştürmek, başarabilmek için adımlar attık. Gruptan takip etmişsinizdir. Bir grup üyemizin dayısı bize 10 yıllığına Çanakkale’nin Bolayır ilçesindeki arsasını bağışlayınca hayal gerçeğe dönüşür hale geldi.

Interrail köyü ile ilgili neler planlıyorsunuz?

Köyümüzle ilgili en özel planlarımız hayatını Seyahat ve Özgürlük üzerine hayatını adamış insanların ücretsiz olarak konaklayabileceği, çadır kurup yemeklerini yapabileceği ortak kullanım alanları olan yeşil bir doğa düşünüyoruz. Yurtdışından Türkiye’ye gelen veya Türkiye'de yaşayan herhangi bir gezgin köyümüze geldiğinde huzur bulabileceği kitap okuyup kamp hayatı yaşayabileceği, egolarından ve hiyerarşiden arınmış insanlar topluluğu bulsun istiyoruz. Aslında yapmak istediğimiz şey yazılı kuralları olmayan Interrail Türkiye grubunun etkinliklerde olan davranış ve yaşayış şeklini yerleşik hale getirmek. Biz zaten hayal ettiğimiz şeyi 1 senedir yaşıyoruz bunu geliştirmek istiyoruz.

11046855_10153126028174267_7433673248193462749_n

Interrail köyünde nasıl bir yerleşim şekli planlıyorsunuz? Interrail köyü kimlere kapılarını açacak?

Gezgin herkesi her şeyi kucaklamalı, bizce gezgine göre fıtratında herkes önce iyidir. Yaş sınırı olmadan köyde yaşamak isteyen, bir bulgur pilavını ortak kaşıklamak isteyen, bir işin ucundan tutup çardaklara bir çizik atmak isteyen herkes gelebilir. Paylaşacak huzuru bulunan herkesi ihtiyacı olanlarla buluşabileceği bir köy olacak. .

Bir gün evde otururken canın mı sıkıldı, al çadırını gel deniz kenarında huzur bul. Çadırın yoksa da gel biz bulalım. Atları, inekleri, tavukları olan, kamp ateşi sürekli yanan, köy kahvesinde ince memed çayı olan bir köyde koşturmak, çocuklaşmak isteyen herkes gelebilir. Köyümüz dinden, siyasetten ve paradan arınmış olacak.

Interrail köyünde nasıl bir ücret şekli olacak?

Köyümüze ait bir sembolik bir bayrağımız ve para birimimiz olacak. 1kg Bulgur 2€ şeklinde şuanda Herkez Bankası tarafından basılmıştır. Köyü kurmak için acelemiz yok ne zaman paramız olursa bir tahta daha ekleyecek bir ağaç daha dikeceğiz. Şuanda gördüğüm kadarıyla grup üyelerimizin emekleri bir köy kurulması için gereken ihtiyaçları fazlasıyla karşılamaktadır. Mesela bir üyemiz 2 bungalov bağışladı.1 üyemiz de at bağışladı. At önemli tabii. =)

10648949_10152809543859267_6421493405581412053_o

Interrail köyü uluslararası kamplara ev sahipliği yapacak mı ?

Köyümüz uluslar arası kamplara ev sahipliği yapmayacaktır. Kamp felsefesinde olan insanlar bireysel olarak gelip orada üretim yapabilir, yaşayabilirler.

Interrail Köyü'nün sosyal sorumluluk projeleri olacak mı?

Sosyal projeler bir insanı sorumluluktur. Interrail Türkiye grubu var olduğu sürece Interrail Köyü'de sosyal projelerine devam edecektir.

Interrail Köyü bir ütopik bir düşünceden öteye taşınacak mı?

Interrail Köyü’nün Ütopik düşünce olmasına karşıyım. Benzerini daha önce başaran çok kişi var. Yukarda da bahsettiğim gibi biz bu köy hayatını yerleşik olmayan bir düzende uzundur yaşıyoruz bunu yerleşik hale getirmek bizim için zor olmayacaktır. Eğer başaramadığımızı düşündüğümüz bir zamanda, yapamayacağımızı kabullenmek de planımızın içerisindedir.

Interrail Türkiye grubunda hevesle beklenen bu köyün insanları bu kadar heyecanlandırmasındaki amaç nedir?

İnsanların uzundur konuştuğumuz, yeryüzü cenneti kuracağız hayalinin gerçeğe dönüşecek olmasının heyecanıdır. Hepsi kadar ben de heyecanlıyım. Kenan Amcamızın arsa bağışlayacağını duyduğumda hissettiklerimi anlatmaya kelimeler yetmez. Grupça birbirine bağlı bir topluluğuz ve başarılarda bu genç insanların çocukça hareketler yapıp sürekli gülümsemesinin sebebi kamp hayatına, özgürlüğe ve huzura duydukları, duyduğumuz ihtiyaçtır. Herkesin, ben köyün delisi olmak istiyorum deme sebebi de budur.

10999982_10153113343114267_3448616856932253394_n

Çanakkale'ye ulaşan bir demir yolu bulunmamakta, ilerleyen tarihlerde bu köye ulaşım sağlamak adına tren rayı döşeme gibi bir düşünceniz olur mu?

Herkesin ulaşabildiği bir yerde olması pek tercihimiz değil. Genel olarak demir ağları Türkiye'de diğer ülkelere göre çok geride zaten. Kurulması yapılması ülkemiz için bizi mutlu eder tabii ki ama umarız yol bizim köyümüzden geçmez.

Interrail Köyü ile ilgili son kez söylemek istediğiniz bir şeyler var mı ?

Köyümüzün kapısı herkese açıktır. Çadırınızı, huzurunuzu, kitabınızı yanınıza alıp egolarınızı ve sıfatlarınızı evde bırakınız. Komün hayatın yaşanmayacağı, Interrail Türkiye grubu yöneticilerinin kontrolünde herkesin sahipleneceği bir köy hayal ediyoruz. Atölyesi, tiyatrosu, leylek dansçıları olan sınırı olmayan bir köy hayalinde bize manevi konuda destek olmak isteyen herkesin desteğine açığız.

Orda bir köy var uzakta, o köy bizim köyümüzdür.

aliİçerik ÖğrenciKariyeri ekibinden Cihat Mola tarafından gönderilmiştir.

İletişim Bilgileri;
Facebook | Twitter |


[ad name="Google Adsense"]

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.