Öğrenci Kariyeri Banner

Hoşlanmadığınız Biriyle Nasıl Baş Edersiniz?

Hoşlanmadığınız Biriyle Nasıl Baş Edersiniz?
Herkes yetersiz patronlardan ya da işlevsiz iş arkadaşlarından şikayet ediyor ama peki ya astlarınız? Yönettiğiniz kişi sizi çıldırtırsa ne yapmalısınız? Eğer davranışı performansıyla alakalı bir konuysa, sizi rahatsız eden şeyi iletmenin dolambaçsız bir yolu var. Fakat bu kişiler arası bir sorunsa ne yapmalısınız? Birlikte yemek yemekten kaçındığınız birine karşı adil bir yönetici olabilir misiniz yoksa ekibinizdeki herkese aynı şekilde davranmanız gerektiğini öğrenmeli misiniz?

Uzmanlar Ne Düşünüyor?

Tabii ki ekibinizdeki herkesi severseniz işiniz çok daha kolaylaşır. Ama bu durum da hem siz, hem grup, hem de şirket için en iyi seçenek olmayabilir. “Birbirinden hoşlanan insanlar organizasyonel başarıda gerekli olan rekabeti yaratmaz,” diyor The Blame Game kitabının yazarı, organizasyonel psikolog Ben Dattner. Good Boss, Bad Boss kitabını yazarı, Scaling Up Excellence kitabının Huggy Rao ile eş yazarı ve Stanford University’de yönetim bilimi ve mühendislik profesörü olan Robert Sutton da bu fikre katılıyor. Sutton’a göre, “İnsanları sevmenizi sağlayan bir liste var ve bir grubun etkili olmasını sağlayan da bir liste var. Bu iki listede yer alan maddeler birbirinden çok farklı.” Tüm ekibinizi barbekü partinize davet etmek isteyeceğiniz türden insanlarla doldurmak ne mümkündür ne de ideal olandır. Ama bir çalışandan hoşlanmamanın ciddi tehlikeleri var. Bilinçli ya da bilinçsiz olarak o kişiyi yanlış yönetebilir ya da adil davranmayabilirsiniz ya da ekibinize sağlayacağı değerli faydaları gözden kaçırabilirsiniz. İşte size hoşlanmadığınız birinden fayda sağlamanız için birkaç öneri.

Girl with megaphone, shouting loudly, young man is reading a newspaper ignoring her

Bunun Kötü Bir Şey Olduğunu Düşünmeyin

Berbat şakalarına dişlerinizi sıkarak sırıtabilir ya da masasında ıslık çalmaya başladığında yüzünüzü buruşturabilirsiniz ama astlarınıza karşı duyduğunuz bu asgari sempati en kötü şey olmayabilir. “Performans açısından bakıldığında, yönettiğiniz birini çok sevmek, sevmemekten daha problemli bir durum olabilir,” diyor Sutton. Çekimine kapıldığınız kişiler muhtemelen size nazik ve hoş davranan çalışanlardır ve size kötü haberleri iletmez, sizi pohpohlayıp durur. Ancak sizi zorlayan ve kışkırtan kişiler aslında yeni içgörüler sağlayan ve grubun başarısını yükselten çalışanlardır. Sutton “Farklı bakış açılarına sahip olan ve tartışmaktan korkmayan insanlara ihtiyacınız var,” diyor ve ekliyor: “Organizasyonu aptalca şeyler yapmaktan alıkoyan kişiler işte tam olarak bu çalışanlardır.”

Kendinize Odaklanın

Hoşlanmadığınız biriyle uğraştığınızda günler olduğundan daha uzun gibi gelebilir. Hayal kırıklığınızı yönetmeyi öğrenmeniz önemli. Karşınızdaki kişinin sizi ne derece rahatsız ettiğini düşünmek yerine, neden bu şekilde tepki verdiğinize odaklanın. “Kontrol düğmesi onların elinde değil, yalnızca düğmeyi zorluyorlar,” diyor Dattner. Aşağıdaki soruları kendinize sormanızı öneriyor:

  • Problem kişinin kendisi mi yoksa bana hatırlattığı biri mi? “Size kaba davranan teyzenizi hatırlatan rekabetçi bir insanla karşı karşıya olabilirsiniz ve bu durumda yaptığı hiçbir şey size doğru gelmez.”

  • Karşımdaki gibi biri olmaktan mı korkuyorum? Örneğin astınız sürekli insanların sözünü kesiyor ve siz de bunu yapmaktan korkuyorsanız, daha şiddetli tepki gösterebilirsiniz.

  • Sorun yaşadığım bir grubun üyesi mi? Bu soru önyargılar ve muhtemel yasal problemler alanına giriyor ama içinizde saklı olabilecek peşin yargılar konusunda kendinize dürüst olmanız gerekiyor. “Karşınızdakini şekillendiren genel kalıpların ötesini görmeye çalışın.”


“Bu işi çözmek için terapiye gitmek zorunda değilsiniz ama sizi en çok rahatsız eden davranışlar ya da durumlar hakkında kendinize karşı dürüst olun,” diyor Dattner. Duygularınızı karıştıran tetikleyicileri saptadığınız zaman tepkilerinizi de yumuşatabilir ya da değiştirebilirsiniz. Unutmayın: Birinden farklı bir kişi olmasını istemektense bakış açınızı değiştirmek çok daha kolaydır.

KAYNAK: www.hbrturkiye.com

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.