Öğrenci Kariyeri Banner

Hiç Düşündünüz mü? ''Neden Kitap Okumuyorsunuz?!''

Hiç Düşündünüz mü? ''Neden Kitap Okumuyorsunuz?!''
21. yüzyıl. Teknoloji çağı. Yapacak onca şey varken neden kitap okuyalım değil mi?. Hangisine yetişsek? Facebook? Tamam biraz yaşlı işi oldu artık kabul ya İnstagram? Twitter? Snapchat? Online oyunlar, konsol oyunları, yabancı diziler, yerli diziler, filmler... Bu liste böyle uzayıp gider. Bütüüüün bunlara vakti olan insanoğlunun maalesef kitap okumaya vakti olmuyor. Bunun tek bir nedeni var:'' Dikkat verememe Hastalığı''

Peki ''Dikkat Verememe Hastalığı'' nedir?

kitap 10

Modern insanın  en büyük zevki ve aynı zamanda en büyük handikapı sürekli değişen ekranlardır. Tabelalarda, telefonumuzda, televizyonumuzda durmaksızın devinim içinde olan ekranlara maruz kalırız gün boyu. Asla bir şeye uzun uzun bakamayız. Bakarsak sıkılırız. Evet sürekli değişen ekranlar istesek de istemesek de dikkat verme özelliğimizi köreltmiştir. Bu nedenle kitap okurken en fazla 15 dk içinde mutlaka aklımıza bir şey takılır, düşüncelerimiz dağılır,  kelimeleri okurken beynimizde bambaşka bir şeye odaklanmışızdır bu yüzden sayfanın sonuna geldiğimizde sanki hiçbir şey okumamış gibi oluruz. İşte kitap okurken sıkılmamızın en büyük nedeni ve doğal olarak kitap okuyamayışımızın nedeni budur. Umarım bunu ilk öğrendiğim zamanda bana gelen o aydınlanma hissi şuan size de gelmiştir:))

Neden Kitap Okumalıyız?

kitap 3

Bunun üzerine internette orda burda şurda binlerce makale, yazı, deneme vs bulabilirsiniz. Kısa ve net olcam. ''Dolu bir beyinle doluymuş gibi görünen bir beynin arasındaki fark yan yana geldiklerinde çok bariz belli olur:)'' Evet herkes her şeyi biliyor. Ama okuyarak değil; ordan burdan duyarak, izleyerek yarım yamalak. Hem sadece bilmek değil mesele hepimiz şikayetçiyizdir anlayamayan insanlardan. Kitap okuyan insanın algıları diğerlerine göre çok çok daha açıktır. Hem algılamada hem de bunu ifade etmede yani konuşmada ve hitabette diğerlerine üstündür. Hem günümüzde modern insanın en çok özendiği kişilik modeli:

''1. Girişimci

2. Kültürlü

3. Gezgin''

yani evet ikinci maddeye hakkıyla vakıf olabilmeniz için kitap okumanız şart. Ayrıcaa,  kitap okuma alışkanlığı olan insanlar sizce de çok havalı değiller mi?:))

kitap 4

Kitap Okuma Alışkanlığına Sahip Olmak İçin Neler Yapmalıyız?

  1. Öncelikle sevdiğiniz ilgi duyduğunuz konuları içeren kitaplardan başlayın

  2. Yanınızda ne olursa olsun mutlaka kitap taşıyın!

  3. Kitap taşımayı 'eski moda' buluyorsanız, Kindle satın alabilir veya kitap okuma aplikasyonu indirebilirsiniz. Benim tercihim 'Google Play Kitaplar.' IOS için de Android için de uygun. Kitapların %80 i ücretsiz ve de çok pratik. Metroda, otobüste sıkıcı bir derste akraba ziyaretinde bile telefona bakıyormuş gibi yapıp kitap okuyabilirsiniz:)

  4. Günlük sayfa hedefiniz olsun ve o hedefi bitirmeden günü tamamlamayın

  5. Her gun ama her gun, tekrar ediyorum iki eliniz kanda olsa bile mutlaka, okuyun. İster 5 sayfa isterseniz 500 sf o size kalmış yeter ki ritüelinizi bozmayın.

  6. Sizi sarmayan kitabı bitirmek için kendinizi zorlamayın

  7. Kitap alırken seçici olun. Kapağına veya arkasında yazan bir iki satıra bakıp kitap almayın. Öncesinden araştırın yorumları okuyun ona göre alın

  8. İlla kitap değil; gazete, dergi, köşe yazısı, makale bunları da okuyun

  9. Okuma alışkanlığı olan bir arkadaşınızla kitap muhabbeti yapın eminim iyi gelecektir.

  10. Okuduğunuz kitabı sosyal medyada duyurun. Evet garip ama okuduğunuzu paylaşmak sizi ister istemez motive edecektir.


kitap6

Peki sizin 'kitap okuma alışkanlığı' durumunuz nasıl? Yötemleriniz var mı? Ne tarz kitapları seversiniz? Bir gece bitirdiğiniz kitaplar hangileriydi? Şu kitabı/yazarı okuyun kesin okuma alışkalığı kazanırsınız dediğiniz kitap/yazar var mı? Bu yazıyı okuyan herkesle yorumlarınızla paylaşabilirsiniz:)

Bir sonraki yazı da görüşmek dileğiyle..

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.