Öğrenci Kariyeri Banner

Her Girişimcinin Okuması Gereken 10 Kitap

Her Girişimcinin Okuması Gereken 10 Kitap
Herhangi bir fikre sahip olmak, o fikre şekil vermek, eyleme dökmek, insanları harekete geçirmek… Girişimci olmanın özelliklerinden sadece öne çıkanlardır. Lakin unutmamak gerekir: ”Güç detaylarda gizlidir”. Yazarların gerçek hikayelerinden yararlanmak, tecrübelerden yararlanmak, olaylara daha önce ”yaşamış” kişilerin gözünden bakmak, bu detaylara sahip olup ”büyük resme odaklanmak” paha biçilemez bir fırsattır.

Pazartesi okuması olarak, girişimcilerin okuması gereken 10 kitap listesi hazırladık. Umarım beğenirsiniz. Yorumlarınızla bizlere destek olabilirsiniz. İyi okumalar diliyorum.

1-Google Nasıl Yönetiliyor? – Eric Schmidt & Jonathan Rosenberg

2013 yılında 53 milyar dolar ciro yaparken, merkez kampüsün bahçesini düzenlemek için çim biçme makinesi almak yerine 200 keçiyi işe alan bir şirket… Google’ın çalışanlarının e-maillerine kadar detay sunan, toplantılarda karşıt fikirlere nasıl cevap verildiğini anlatan samimi ve yol gösterici bir kitap. Üretken akılları bulmanın ve yönetmenin bir girişimin yaşam döngüsünde ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu aktaran Eric Schmidt ve Jonathan Rosenberg, kendi hataları ve doğruları üzerinden “olmazsa olmaz”ları aktarıyor.

 

2

2- Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı – Stephen R. Covey

Proaktif ol
Sonunu düşünerek işe başla
Önemli işlere öncelik ver
Kazan-kazan’i hedefle
Önce anlamaya çalış, sonra anlaşılmaya
Sinerji yarat
Baltayı bile

Stephen R. Covey, çarpıcı örneklerden yola çıkarak, aşama aşama, insana yaraşır biçimde dürüst, uyumlu, huzurlu, başarılı bir yaşam için değişimine ayak uydurmamızı sağlayan alışkanlıkları belirliyor, değişimin yarattığı fırsatlardan yararlanabilmek için gerekli olan bilgelik ve güce ulaşmanın yollarını gösteriyor.

 

3

3- Starbucks – Howard Schultz

Seattle’ın liman bölgesinde tek bir mağazayla başlayan Starbucks, dünya çapında on yedi bine yakın mağazası olan, her iş gününde yeni bir mağazası açılan devasa bir şirket haline dönüştü. Howard, kitabında insan ilişkilerine, misafir memnuniyetine verilen değerin önemine vurgu yapıyor. Risk olarak gördüğümüz bazı şeylerin aslında ne kadar normal, olağan durumlar olduğunu ve hayallerimizi asla şekle sokmamamız gerektiğini anlatıyor.

 

4

4- Mor İnek – Seth Godin

“Seth Godin başarının anahtarının göze çarpmak için farklı bir yol bulmak olduğunu söylüyor -tek renk ineklerin arasında mor bir inek olmak. Godin’in kendisi de belki de bu teorinin nasıl işe yaradığının en iyi örneği.”
Forbes.com

Seth Godin, monotonlaşan sistemin farklı bir parçası olduğunuzda okyanusa açılırken nasıl boğulmayacağınızı çok eğlenceli bir dille anlatıyor. Yaptığınız işlerin kalitesinden, çıktısından ziyade, asıl önemli olanın ”Fark Yaratmak” üzerine olduğunu anlatan çok güzel bir kitap.
5

5- Zero to One – Blake Masters & Peter Thiel

Paypal Mafyası ekibinin kurucusu Thiel’in girişimcilere olan tavsiyeleri üzerine yazılmış bir kitaptır. Rekabete ve monopoliye farklı bir bakış açısı ile bakmanızı sağlayacak kitapta Thiel, inovasyonu doğru kullanıp şansı doğru yorumlayarak başarılı olmanın sırlarını paylaşıyor.

 

6

6- Outliers – Çizginin Dışındakiler – Malcolm Gladwell

Başarılı insanların hayat hikayeleri ve insan ilişkilerini baz alan; zaman, aile, cinsiyet, seçim faktörleri ile birlikte geniş çerçevede bizlere izleten bir kitap. ”Bill Gates’in ailesi kadar ben de zengin olsaydım, ben de başarılı olurdum” demeden önce bu kitabı okumanızda fayda var.

 

Screenshot_1

 

7- Zengin Baba Yoksul Baba – Robert T. Kiyosaki & Sharon L. Lechter

Robert’ın giriş kısmında “İnsanların maddi sıkıntılar içinde boğuşmasının neden, okulda geçirdikleri onca yıl boyunca para konusunda hiçbir şey öğrenmemeleri. Sonuçta para için çalışmayı öğrenirler,ama parayı kendileri için çalıştırmasını hiç bilmezler.” cümlesini kurduğu efsane kitaptır. Bakış açınızı değiştirebilecek, büyük resme odaklanmanızı sağlayacak mutlaka okumanız gereken başyapıtlardan birisidir diyebilirim.

 

8

8- The Lean Startup – Eric Ries

Türkçe “Yalın Yeni Girişim” ismiyla piyasada olan kitapta Eric Ries, son dönemlerde üzerinde uzunca konuşulmuş Lean Startup akımının bütün detaylarını anlatıyor. Kitap özetle, kapağında da yazıldığı gibi, bugünün girişimcilerinin istikrarlı inonasyon ile başarılı işletmeler oluşturmalarının ipuçlarını içeriyor.



9- Mutluluk Dağıtmak – Tony Hsieh

Tony Hsies Mutluluk dağıtmak kitabında Zappos’un kârlı bir işletmeye dönüşmesinin hikayesini anlatırken, gerçekte peşinden koştuğu tutkuyu, inancı, bu yolda karşılaştıkları zorlukları ve insan kaynağına verdikleri değeri anlatıyor. Yalnızca ayakkabı satan bir e-tacaret girişimini hem en çok çalışılmak istenen şirketler arasına sokup hem de Amazon’a 2.1 milyar dolara satacak başarıya ulaştırmanın ipuçlarını anlatıyor.

 

10

10- İknanın Psikolojisi – Robert B. Cialdini

İknanın Psikolojisi, yaşamın her alanında ikna olma ve ikna etme sürecinin iç yüzünü anlatan bir başvuru kitabı. İnsanlara ilham vermek, kıvılcımı alevlendirmek istiyorsan ikna edici olmalısın! Cialdini, iş hayatında, ticarette, pazarlamada, günlük yaşamda ve aşkta ikna becerisine sahip olabilme yollarını anlaşılır bir dille anlatıyor.

 

 

B-1
Bonus 1- Savaş Sanatı – Sun Tzu

Kitapta Sun Tzu’nun sürekli olarak vurguladığı ilke: Savaşmadan kazanmak en iyisidir… Esrarengiz bir Çinli savaşçı – filozof tarafından günümüzden iki bin yıl önce yazılan Savaş Sanatı belki de dünyanın en etkili ve saygın strateji kitabıdır. Nitekim yazıldığı tarihden bugüne askeri önderler ve stratejistlerce olduğu kadar, Asya kıtasında, çağdaş politikacılar ve yöneticiler tarafından da hala aynı şevkle okunup incelenmektedir.
B-2
Bonus 2- Girişimcinin El Kitabı – Guy Kawasaki

Dijital sektörde olup Guy Kawasaki’yi tanımayan yoktur sanırım. Velev ki öyleyse, hemen bu kitabı almakta fayda var ( henüz almayanlar için ). Herhangi bir ekleme yapmadan DR’ın sitesinden alıntı yapıyorum

Bu kitap kimler için?

Geleceğin büyük şirketlerini garajlarda yaratan delikanlılarla genç kızlar için.

Kurumsal şirketlerde çalışıp da yepyeni ürün ve hizmetleri piyasaya süren yürekli ruhlar için.

Okullar, vakıflar ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlar kuranlar için.

 

B-3
Bonus 3- İş Yaşamında 100 Kanguru – Ahmet Şerif İzgören

Kitabın konusunu kitaptan kısa bir alıntı ile anlatmak gerekir. Üstad Ahmet Şerif İzgören’den dinliyoruz.

Bundan yüz yıl kadar önce bir İngiliz kolonist, Avustralya’ya gider. Bir Avustralya yerlisi (Aborjin) eşliğinde kıtayı dolaşırken birden o güne kadar görmediği garip bir hayvanla karşılaşır. Yanındaki yerliye sorar:

“Bu nedir?” Yerli: “Kangroo” cevabını verir. Kolonist, hayvanın resimlerini çizer ve ülkesine gider gitmez herkese “kanguru”yu anlatır. Zaman içinde tüm dünya “kanguru”yu tanır.

Bir süre önce Avustralya yerli dillerini incelemek üzere Avustralya’ya giden bir dil bilimci, yerlilerin bu hayvan için başka bir isim kullandıklarını görür. “Kangroo” yerli dilinde “Seni anlamıyorum” anlamına gelmektedir!

Yazı fikrini veren, kitap önerileri ile beni yönlendiren yetmezmiş gibi içerik kısmında destek olan Elif Çetin’e teşekkürlerimle.

Hepinize iyi okumalar dilerim.
Sürç-i lisan ettiysek affola.

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.