Öğrenci Kariyeri Banner

Hayatın İçinden M2M Teknolojileri!

Hayatın İçinden M2M Teknolojileri!
Rekabetçi Alanda M2M Teknolojileri ve Gerçek Zamanlı Şirket Yaklaşımı

M2M yani Machine to Machine makinelerin birbiri ile haberleşmesine dayalı, günümüz iş dünyasının rekabette fark yaratmak, sürdürülebilir karlılık ve şirket değerlerini arttırmak için yeni çözüm ve teknolojileri  ifade ediyor.

M2M kullanımına örnek olarak; bir tekne kiralama şirketi, teknelerin nerede olduğunu M2M sayesinde bildiği için hava durumunda yaşanan değişikliklerden etkilenip etkilenmeyeceğini tahmin edip teknelere bildirebiliyor ve bu sayede yaptığı yatırımın risklerini aza indirmiş oluyor.

Ya da sağlık sektörünü ele alırsak; evde ölçülen sağlık değerleri doktora yerimizden kalkmadan yollayabiliyoruz. Doktora gelen bildirimle, ters bir durum oluştuğunda önlem alınabilir, doktor hastayla iletişim sağlayabilir ya da acile bildirebilir.

-Şirketlere ne gibi fayda sağlıyor?

M2M , Sanayi 4.0 ile birlikte önem kazanan akıllı makineler sayesinde inovatif çözümlerle birlikte uygulandığında, kurumların tasarruf etmelerini, operasyonel verimliliklerini artırmalarını ve fark yaratmalarını sağlıyor, bu da kurumlar için otomatik olarak rekabet gücü oluşturma ve bu gücü artırma anlamına geliyor.

Elli yıldan fazla bir süredir, 12 ülkede, 34 sektörde araştırmalar yapan, Büyüme Danışmanlığı ve Araştırma Şirketi olan Frost & Sullivan M2M araştırmasında 2020 yılında dünyada birbiriyle iletişim kurabilen cihaz sayısının 80 milyarı bulabileceğine işaret ediyor.

Büyük şirketlerin zaman ve mekana bağlı kalmaksızın, uzaktan iş yapabilme becerilerine ve daha hızlı ve verimli olan bu sistemin yaygınlaşmasından dolayı tek başına rekabette öne çıkmak için yeterli kalmıyor, bundan dolayı  şirketler dijital dönüşüm stratejilerini “Gerçek Zamanlı Şirket Yaklaşımı” üzerine kurmaya başladılar.

Gerçek Zamanlı Şirket Yaklaşımı, işletme ve kurumların tüm operasyonlarında veriyi anlık olarak toplama, işleme ve kullanabilme yetilerinden beslenir.

Bu sayede Gerçek Zamanlı Şirketler;

-Daha az zamanda daha çok iş yapabilir,

-Doğru müşteri kitlesine doğru anda doğru içeriği ileterek hizmet kalitesini ve satışlarını artırır,

-Yüksek bilişim ve iletişim maliyetlerini kontrol altına alır.

Şirketin önemli bileşenlerinden olan fiziksel varlıkları yani nesneleri M2M teknolojisiyle birleştiğinde “Gerçek Zamanlı Makinelere” dönüşerek anlık olarak takip edilebilir ve denetlenebilir.

M2M-Technology-IoT

 

 

Bu makineler sayesinde gerçekleşen bazı durumlar;

  • Kurum için kullanılan araçların yakıt ve yağ takibi,

  • Bu araçların GPS teknolojisinden yararlanmasıyla konum ve yönünün belirlenmesi, hızının takibi,

  • Eğer kullanılıyorsa soğuk zincir takibi ve denetimi, örneğin; lojistikte soğuk zincir için aracın iç sistemindeki değerlerin belli bir derecenin altına düşmemesi, içindekilerin bozulacak duruma gelmemesi için oluşacak zararların önüne geçecektir.

  • Olağan dışı durumlar için erken uyarı sistemlerinin geliştirilmesi,

  • Son olarak takip edilen tüm değerlerin geriye dönük raporlanması sağlanır.


Bu makinelerin kontrolü de M2M SİM kartla gerçekleşir.

m2m-Esim-e-simKullanım Alanları

-En yaygın olanı araç takiptir, bundan bahsetmiştik bu sayede kaza ve güvenlik anında müdahale edebilme, bakım maliyetlerinde düşüş, internete bağlı araçlarla konforlu sürüş imkanı sağlanır.

-Sağlık alanında ve tıbbi otomasyonda kullanılması devlet harcamalarında tasarruf sağlanmış olur.

-Akıllı ev aletlerinde. Örneğin; buzdolabına bağlı M2M sim kart sayesinde içinde eksik olan ya da azalan ürün bizim telefon bile etmemize gerek kalmadan market sipariş bilgisayarına gönderilerek ihtiyaç giderilir.

ecommerce-1992281_1920-300x225-Sayaç okumayla beraber kaçaklar ve kayıplar azalmış, karbon emisyon değerlerinde düşme olmuştur.

-Enerji takibiyle gereksiz enerji tüketimlerinden tasarruf sağlanmış, ya da bir enerji tüketimi arttığında bedelinin ödenmesi ona göre sağlanmıştır.

-Finansal hizmetlerde, örneğin; pos cihazlarına her yerden ulaşım sağlanabilmektedir.

Kısacası teknolojiye ayak uydurabilen şirketler bu durumda diğer şirketlerin önüne geçmiş oluyor ve diğer şirketlere göre daha kazançlı olmuş oluyor, bu tasarruf durumu da şirketlerin kaynaklarını ihtiyaç olan başka alanlara yönlendirilebilmesine olanak sağlamış oluyor.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.