banner

1) Şimdi’nin Gücü – Eckhart Tolle

Pek çok insanın “hayatta bir kitap okuyacaksanız bu olsun!” dediği güzel bir kitap ama tüm ilginizi verseniz bile çok ağır. Yoga-meditasyon işlerine biraz ilginiz var güzel bir meditasyon seansı ile zihni rahatlatıp okumayı da öneririz. İyi ifade edemediğiniz ama okuyunca evet haklıymış diyeceğiniz şekilde dolu. Konusu hakkında ise fazla ayrıntı vermiyoruz.

Kitaptan bir cümle: Her ne zaman bir yanıta, bir çözüme, ya da yaratıcı bir fikre ihtiyaç duyarsanız, dikkatinizi içsel enerji alanınıza odaklayarak bir süre için düşünmeyi bırakın.

simdi-nin-gucu-1

2) 21. Yüzyıl İçin 21 Ders – Yuval Noah Harari

Homo Sapiens ve Homo Deus’un yazarı Yuval Noah Harari kitabı. Anlaşılır, harika örnekler içeren ve anlatımı ile günümüze dair 21 adet önemli konu ve yakın gelecekte olabilecekleri anlatıyor. Ne tür konular peki? Robotlar ve insanlar ilişkisi, yapay zeka, Tanrı anlayışı, büyük veri, insanın dünyayı anlamlandırma yeteceği vb vb.

Hem dünyada olup bitenlere dair ufkumuzu açıp genel kültürümüzü artırıyor, hem de kendi kişsel sorunlarımızı dünyadaki gelişmelere göre değerlendirmemizi sağlıyor. En büyük katkısı yeni bakış açıları yaratmak.

Kitaptan bir cümle: “Küresel durumun vehametinden bunalıp telaşlandıysanız doğru yoldasınız.”

JJJ

3) Dört Anlaşma – Toltek Bilgelik Kitabı

Dört Anlaşma kitabında adında da net net yazdığı gibi Toltek geleneği bilgelikleri dört anlaşma şeklinde anlatılıyor. Meksika’nın güneyinde yaşamış ve yaşayan, “bilginin kadınları ve erkekleri” denen Toltekler kimdir peki? Bir kaç bin yıldır atalardan yeni nesillere sözel olarak aktarılan öğretilere sahip bir topluluktur. Bu bilgiler mutluluk ve sevgiyi bilmenin yolunu açar. İlk defa yazılı olarak paylaşılıyorlar.

Anlaması süper kolay, direkt ve basitler. Ancak uygulaması oldukça zor. Mesela ilk öğretiyi okuyunca anlayacaksınız.

Kitaptan bir cümle: Aksiyon, hareketlilik, dolu dolu yaşamaktır. Aksiyonsuzluk yaşamı yadsımanın bir yoludur. Hareketesizlik, yıllar boyu hergün televizyon karşısında oturmaktır. Çünkü canlı olmaktan ve kim olduğunuzu ifade etmemek için risk almaktan korkarsınız.

HHH

4) Bir Ömür Nasıl Yaşanır? – İlber Ortaylı

 İlber Hoca’nın röportaj şeklinde, eğlenceli ve direkt dili ile yazdığı ve gerçekten de mantıklı öneriler içeren kitabın en başında diyor ki: “Kuşkusuz insanın hayatında çeşitli dönemler vardır. Hayatımız temel olarak dörtte ayrılır: 12-25 yaşları arası, 25-40 arası, 40-55 arası, 55 ve sonrası. Bunlar gençlik, yaşlılıkla ilgili aralıklar değil. Bu aralıklar; insanın yetişmesi, olgunlaşması, eser vermesi ile ilgilidir.

Kitapta: Bir Ömür Nasıl Yaşanır? Kimden Ne Öğrenilir? İnsan Kendini Nasıl Yetiştirir? Nasıl Çalışmak Gerekir? Nasıl Seyahat Edilir, Nereleri Görmek Gerekir? Eğitimde Hangi Tercihleri Yapmak Gerekir? Ne İzlemeli? Ne Dinlemeli? Ne Okumalı? İnsan Yaşadığı Şehirden Nasıl Yararlanır? sorularına detaylı ve uygulanabilir cevaplar hatta bazen listeler var.

Kitaptan bir cümle: Atatürk’teki “Rumeli inadı” diyebileceğimiz, “olmalı” dediği an, “olabilir” seçeneğini de ortadan kaldıran irade bugün herkese lazımdır.”.

bir ömür nasıl yaşanır ile ilgili görsel sonucu

5) Büyük Sorulara Kısa Yanıtlar – Stephen Hawking

Stephen Hawking’in çok karmaşık konuları basitmiş gibi anlatma tarzı ve düşünme yeteneğiyle yazdığı kitapta, büyük soruların peşinde heyecanla gezinebilirsiniz.

Kitapta yer alan 10 adet büyük soru şöyle: Tanrı Var Mı?, Her Şey Nasıl Başladı?, Evrende Bizden Başka Akıllı Yaşam Var Mı?, Geleceği Öngörebilir Miyiz?, Bir Karadeliğin İçinde Ne Var?, Zamanda Yolculuk Mümkün Mü?, Dünyada Hayatta Kalmayı Sürdürebilecek Miyiz?, Uzayda Kolonileşmeli Miyiz?, Yapay Zeka Bize Üstün Gelecek Mi?, Geleceği Nasıl Şekillendiriyoruz?

Kitaptan bir cümle: Gelgelelim gerçek bilim, bilimkurgudan çok daha tuhaf ve tatmin edici olabilir.

Büyük Sorulara Kısa Yanıtlar – Stephen Hawking ile ilgili görsel sonucu

6) Zen ve Okçuluk – Eugen Herrigel

Yazarı Eugen Herrigel, 1920’lerde felsefe profesörü olarak Almanya’dan Japonya’ya gider. Burada kendisi ve eşi türlü sanatlar (okçuluk, dans, çiçek düzenleme vb vb) yoluyla zen eğitimi alındığını öğrenirler ve okçuluk yolunu seçeler… Girişi ve önsözü saymazsak 70 sayfadan kısa bu kitapta okçuluk (kyudo) sanatını ve paralelde zen’i öğrenme deneyimleri anlatılıyor. Kitap sizi sararsa bir oturuşta bitecek türden. Özellikle bir Alman’ın uzak doğunun mistik öğretilerini anlama çabası ve analitik yaklaşarak çözme girişimleri harika bir tezat olmuş.

Kitaptan bir cümle: “Oklarınız uzağa gitmiyor.” diyerek usta görüşünü bildirdi, “çünkü düşünceleriniz uzaklara ulaşmıyor.”

Zen ve Okçuluk ile ilgili görsel sonucu

7) Otostopçunun Galaksi Rehberi – Douglas Adams

 Okumasanız bile %100 adını duyduğunuz bu kitap, 1979 yılında önce anavatanı İngiltere, devamında da dünyaya bomba gibi düştü. Sizi cesur olmaya iten bu kitabı ve devamı olan Evrenin Sonundaki Restoran kitabını şiddetle öneriyoruz.

Kitaptan bir cümle: Galaksi’nin Batı Sarmalı Kolu’nun bir ucunda, haritası bile çıkarılmamış ücra bir köşesinde, gözlerden uzak, küçük ve sarı güneş vardır. Bu güneşin yörüngesinde, tamamıyla önemsiz ve mavi-yeşil renkli, küçük bir gezegen döner. Gezegenin maymun soyundan gelen canlıları öyle ilkeldir ki dijital kol saatinin hala çok etkileyici bir buluş olduğunu düşünürler!

)Otostopçunun Galaksi Rehberi – Douglas Adams ile ilgili görsel sonucu

Kaynak: Zeynepcansoylu.com 

banner
Top Selling Multipurpose WP Theme
banner

Yorum Bırakın

Instagram İçeriklerimiz

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.