Öğrenci Kariyeri Banner

Hayatımızı Değiştirmek Üzere Olan 5G

Hayatımızı Değiştirmek Üzere Olan 5G

Muhtemelen cep telefonu şebekelerimizdeki periyodik güncellemelere alışkınsınız. 1991'de gelen 2G, 2001'de 3G ve ardından 2009'da 4G ile değiştirildi. Şimdi 5G'nin geldiğini duyuyoruz.


Fakat 5G, daha öncekilerden çok daha büyük bir sıçrama. Aslında Qualcomm'un Web sitesi “otomobil ve elektrik kadar dönüştürücü” diyor. (Dünyanın önde gelen telefon ağı çip üreticilerinden biri olan Qualcomm, 5G standardının geliştirilmesinde önemli bir oyuncuydu ve ciddiyetle başarısından kar elde etmeye devam ediyor.)

Tabii ki, 5G 4G'den çok daha hızlıdır - gerçek dünyada, bir 5G kentindeki bir 5G telefonu dokuz ila 20 kat daha hızlı İnternet hızlarından yararlanacaktır. 5G gecikme (gecikme de önce bu hızlı veri dökme işlemi başlar) uzun olarak onda biri kadardır.

5G'nin gelişi aynı zamanda kapasitede ileriye doğru büyük atılımlar anlamına geliyor - öyle ki her cep telefonu planı ucuz ve gerçekten sınırsız İnternet erişimi sunacak. Qualcomm'un 5G pazarlama müdürü Sherif Hanna, “Bunun sonuçları çok büyük” diyor.

2505432_810x458_790x445

Örneğin, uygulamalar artık ekranınıza video düşürmeyecek veya Wi-Fi menzili dışındaysanız indirmeyi ertelemeyecektir. Aslında, indirmelerinizi hücresel ortamdayken yapmayı tercih edeceksiniz, çünkü 5G evde veya işte aldığınız hizmetten çok daha hızlı olacaktır.

Ayrıca, telefonlarımız radikal bir şekilde daha güçlü hale gelebilir. Bugün cihazlarımızdaki işlemciler ısı ve batarya kapasitesi ile sınırlıdır. Ancak, düşünün, Hanna, telefonunuzun 5G bağlantısıyla çevrimiçi olarak daha güçlü bir bilgisayara bağlanıp bağlanmadığını söylüyor. “Uzaktan oluyor, ancak çok hızlı bir bağlantı olduğu için, ek işlemcinin cihazınızın içinde, elinizde olduğunu hissediyor” diyor.

Bir başka büyük değişiklik: 5G sadece telefonlar için değil. İnternet bağlantılı cihazların, endüstriyel makinelerin, tarım ekipmanlarının ve hatta arabaların yeni dünyasını yansıtıyor. Örneğin, 5G protokolü bazı yayınların diğerlerinin önüne kesmesine izin verir. Örneğin, 2023'te, iki tane kendi kendine hareket edebilen otomobilin bir çarpışmayı önlemek için iletişim kurması gerektiğinde, verileri Star Wars: Episode XXV akışına göre öncelik kazanacaktır .

Herkes 5G gelişiminden heyecan duymuyor. Yeni standart hızını kısmen mevcut iletim frekanslarını daha verimli ve kısmen milimetre dalga spektrumunu kullanarak elde ediyor. Hanna, “Şu anda kullanılmakta olan büyük bir radyo frekansı alanı - çünkü milimetre dalgası“ kullanımı gerçekten zor - çok titiz, çok zor ”diyor Hanna.

jnhklj

Bu frekanslar hücresel olarak kullandığımız her şeyden çok daha yüksek. (Wi-Fi ağınız 2,4- veya 5,8 gigahertz bantlarını kullanır. Milimetre dalga 24 gigahertz ve üstüdür.) Bu, inanılmaz bir hız sunabilecekleri anlamına gelir - ancak menzil pahasına. Milimetre dalgalı hücresel kulelerin birbirinden yaklaşık 500 metre uzakta olması gerekir. Hücre taşıyıcıları yalnızca tüm hücre alıcı-vericilerini (küçük hücreler olarak adlandırılır) yükseltmekle kalmayacak, aynı zamanda daha fazlasını da kuracaklar.

Bu nedenle 5G'nin milimetre dalgası - süper kapsama alanı - yalnızca New York ve San Francisco gibi yoğun nüfuslu şehirlerde mevcut olacak. Banliyö ve kırsal alanlarda 5G, dokuz kat daha hızlı “sadece” bir hız kazandıracak.

Daha küçük hücrelerin kurulması ihtiyacı, lamba direklerinde daha fazla dikdörtgen kutu, yardımcı direklerde daha fazla kablo ve yerel sakinlerin her zaman istemediği yerlerde daha endüstriyel görünümlü çirkinlik anlamına gelir. Kasabalar ve hücre taşıyıcıları arasındaki davalar, para cezaları ve savaşlar ise çoktan başladı.

 İşte tüm bu mühendisler ve onların milimetre dalgaları. Bir gün torunlarımıza YouTube videolarının can sıkıcı bir şekilde duraksadığı günleri anlatacağız. İnsanlar, gigabayt  için para ödediler ve araçların iletişim kurmasının tek yolu, ses oldu.


Özgün Çeviri : Meryem Yüksel


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.