Öğrenci Kariyeri Banner

Hande Özdinler ABD'de En İyi 10 Bilim Akademisyenlerden Biri Olarak Seçildi!

Hande Özdinler ABD'de En İyi 10 Bilim Akademisyenlerden Biri Olarak Seçildi!
ABD'de yaşayan bilim insanımız Hande Özdinler ALS hastalığının nedeni olan nöron hücrelerini onarmayı başararak ABD tarafından en iyi 10 bilim akademisyenlerden biri olarak seçildi. 

Ünlü fizikçi Stephen Hawking ile bildiğimiz ve ‘ice bucket challenge' kampanyası ile adını daha da çok duyduğumuz ALS hastalığı, henüz tedavisi olmayan bir sinir sistemi hastalığı. ALS ile ilgili Amerikanınsesi’nde önemli bilgiler aktaran, Amerika'da bu hastalık üzerindeki çalışmalarıyla ses getiren bilim insanlarından biri olan Yrd. Doç. Doktor Pembe Hande Özdinler, aynı zamanda Chicago'daki Northwestern Üniversitesi'nde Les Turner ALS Araştırma Laboratuvarı'nın da kurucu başkanı.

2

Daha önce de Harvard Üniversitesi nöroloji bölümünde öğretim üyeliği yapan Özdinler, Harvard Sinir Sistemi Onarım Merkezi tarafından ödüllendirilen ilk Türk olmayı başarmış. Özdinler'in ana çalışma alanı, beyindeki motor nöronların nasıl hayatta tutulabileceği. Bu konuda dünyada bazı ilklere imza atmış bir araştırmacı olan Özdinler ve ekibinin 2013 yılında, dünyada ilk kez beyindeki motor nöronları ‘floresan yöntemiyle' izole ederek görmeyi sağlayan çalışması, Amerika'da oldukça ses getirmişti.

Özdinler, şu anda bu hücrelerin moleküler ve genetik düzeyde neden hastalandıklarını belirleme üzerinde çalışıyor ve buna uygun ilaç platformları geliştiriyor.

Özdinler, bu konuya ilgisinin sadece mesleki değil, duygusal ve kişisel boyutlarının da bulunduğunu belirterek şunları söyledi:

“Ben kendim de birçok sevdiğimi kaybettiğim için, en başta 23 yaşında erkek kardeşim vefat etti, daha sonra babam, daha sonra annem, yakın bir zamanda da çok sevdiğim Gamze ablamı kaybettim. İnsanların böyle sevdiklerini kaybetmesinin ne demek olduğunu, onların gözlerinin önünde eriyip gitmesinin ve elinden hiçbir şey gelmemesinin ne demek olduğunu çok iyi biliyorum. Onun için hastalara karşı bir yakınlığım var. Onları da çok seviyorum ve görüyorum ki bazı soruları cevapsız kalıyor. Çok ilgi görmüyorlar. Çok yalnızlar. Bunun için de Özdinler Akademi diye bir grup kurdum ki gelen hastaların sorularını cevaplandırmaya çalışayım, doktorlarla yeni çıkan bilimsel makaleleri paylaşayım, bir farkındalık yaratmalarına yardımcı olayım, hep birlikte bir farkındalık yaratalım diye çalışmalarımız olsun.



ALS, tam bir hastalık değil. İnsanlık onur savaşı gibi bir şey, çünkü insan kalmak için uğraşıyorlar. Düşünün ki hareket edemiyorsunuz, tuvalete gidemiyorsunuz, yemek yiyemiyorsunuz, hiçbir şey yapamıyorsunuz, sürekli biri size yardım etmek zorunda, bu insanın ağrına gidiyor, gücüne gidiyor. Ama beyin çalışıyor, her şeyi hatırlıyorlar, her şeyi biliyorlar her şeyi duyuyorlar ama konuşamıyorlar. Yatakta olabiliyorlar, hayatlarının 5 yılını yatakta geçiriyor olabiliyorlar ama gözleriyle her şeyi bilebiliyorlar, yani insan olarak kalabilme savaşı veriyorlar. Ve ben bu savaşta onların yanında olmak istiyorum. Onun için de sadece biliminsanı olarak değil, bunun bir de insani bir yanı var.

Bence bunu tüm dünya da gördü, özellikle bu ‘ice bucket challenge' sayesinde. Milyonlarca dolar toplandı. Ama onun yanında milyonlarca kişi de sizin acınızı paylaşıyoruz deyip başlarından aşağı buzlu kovaları döktüler ve farkındalık yaratmaya çalıştılar. Tahmin ediyorum ki biz ne kadar insan olarak birbirimize bağlanırsak o kadar hastalıkların da çözümünü bulacağız.”

Kaynak 1 2

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.