Öğrenci Kariyeri Banner

Haftanın Teknoloji ve Yazılım Gündemi

Haftanın Teknoloji ve Yazılım Gündemi

Bilim ve teknolojiye dair haftalık gündem haberlerini takip edebileceğiniz bültenimizde bu hafta da ağırlıklı olarak dünyanın dev firmalarından gelen teknoloji, yazılım ve uzay haberlerine yer verdik.

Keyifli okumalar!

1. SpaceX, Yeni Starship Prototipi ile “Patlamalı” Bir Test Uçuşu Gerçekleştirdi

Haftanın Bilim&Teknoloji Bülteni

Elon Musk tarafından kurulan ve birçok ilke imza atan SpaceX bu sefer de Startship adındaki prototip roketin test uçuşuyla gündemde!

Geçtiğimiz günlerde, SN10 isimli Starship prototipi başarılı bir kalkış gerçekleştirdi. Yaklaşık 10 km yüksekliğe çıkan uzay aracı, kalkışından sonra 6 dakika 20 saniye kadar bir süre boyunca havada kaldı. Prototipe takılan dört aerodinamik motorun fonksiyonlarını değerlendirmek ve iniş hakkında veri toplamak amacıyla yapılan test sonucunda, Starship ilk kez başarılı ve yumuşak bir iniş gerçekleştirdi. Testin teorik olarak başarılı sonlanmasının ardından Starship beklenmedik bir hamle yaparak, henüz sebebi bilinmeyen bir patlama ile parçalara bölündü. Elon Musk, başarılı geçen test uçuşunun ardından patlamayı twitter hesabından doğruladı.

2. Whatssapp’tan Masaüstü Sürümlerine Sesli ve Görüntülü Arama Özelliği

Haftanın Bilim&Teknoloji Bülteni

Whatsapp’ın masaüstü sürümüne tıpkı telefonda olduğu gibi anlık olarak sesli ve görüntülü konuşma yapabileceğiniz yeni bir özellik geldi!

Şu an için bu özelliğin yalnızca birebir aramaları desteklediğini açıklayan geliştiriciler, ilerleyen süreçlerde bunun grup aramaları için de mümkün olacağını açıkladı. Ayrıca, aramaların uçtan uca şifreleme ile korunacağı da bir diğer açıklamada belirtilenler arasında.

Whatsapp’ın masaüstü sesli ve görüntülü arama özelliğini kullanabilmek için öncelikle güncellenen sürümü bilgisayarınıza indirmeniz gerekiyor. Ardından karşınıza çıkacak olan QR kodu whatsapp mobilinizden okutarak özelliği kullanmaya başlayabilirsiniz.

3. Apple, Sürücüsüz Otomobili için Yeni Bir Adım Daha Attı

Haftanın Bilim&Teknoloji Bülteni

Apple, üretimine hazırlandığı elektrikli sürücüsüz otomobili için hazırlıklarına hız kesmeden devam ediyor!

Bloomberg tarafından paylaşılan bilgilere göre Apple, yeni aracında kullanılmak üzere lidar sensörleri için tedarikçileriyle görüşmeye başladı bile! Lidar sensörleri; otomobillerin nesnelere, insanlara ve diğer araçlara olan mesafesini belirlemek için kullanılır ve sürücüsüz otomobillerin yapımında önemli bir rol oynamaktadır. Dolayısıyla bu adımıyla üretime hızlı bir ivme kazandıracak olan Apple, ayrıca daha önce otomobilinin üretimin ABD’de gerçekleşeceğini açıklamıştı.

Bloomberg tarafından yayınlanan son rapora göre ise de, otomobilin üretimi yaklaşık 5 yıl sürebilir.

4. Korona Virüs ile Mücadelede Yeni Yöntem: Yapay Güneş Işınları

Haftanın Bilim&Teknoloji Bülteni

Bir seneden fazla süredir tüm dünya olarak mücadele ettiğimiz korona virüs hastalığına karşı çeşitli yöntemler geliştirilmekte. Bu doğrultuda, aşı çalışmalarından sonra yakın zamanda tanıklık ettiğimiz yeni bir yöntem daha var: yapay güneş!

Studio Roosegaarde adlı firma, korona virüsü %99 oranında azaltan ve “yapay güneş” adını verdikleri bir ışıklandırma sistemi tasarladı! Firmadaki tasarımcılar, farklı uzmanlar ve bilim insanlarının iş birliği ile tasarlanan bu ürün 222 nanometrelik ultraviyole-c ışınlar yayarak virüsleri temizliyor.

Yapılan çalışmalar sonucunda Urban Sun’dan yayılan ışığın insanlar üzerinde bir yan etkisi bulunmadığı belirtildi. Cihazın ışık kaynağı Hollanda Ulusal Meteoroloji Enstitüsü tarafından ölçümlendi ve kalibre edildi.

Şu an için kamuya açık alanlara (kafe, park, okul, spor salonları) yerleştirilmesi planan Urban Sun için alanında uzman bilim insanlarının görüşleri oldukça olumlu yönde.

5. Bilim İnsanları: Rüyadayken İletişim Kurmak Mümkün

Haftanın Bilim&Teknoloji Bülteni

Bilim insanları, yaptıkları araştırmalar ve deneyler sonucunda insanlarla lucid rüyaları sırasında karşılıklı olarak iletişim kurmanın mümkün olduğunu açıkladı!

Lucid rüya dediğimiz tür, kişilerin rüya gördükleri sırada bunun farkında olmasıdır. Yani bu insanlar, rüyadayken rüyada olduklarının bilincinde oluyor ve buna göre davranabiliyorlar. Farklı zamanlarda ABD, Fransa, Almanya ve Hollanda’da yapılan deneylerde, insanlara lucid rüyada oldukları sırada basit sorular soruldu ve onların da göz kapaklarını hareket ettirerek veya mimiklerini oynatarak cevap verdikleri gözlemlendi.

Lucid rüya deneyimini yaşamış farklı kişilerle yapılan ve Current Biology dergisinde yayımlanan deney sonucunun, rüyaların anlamlandırılması ve boyutlandırılması çalışmalarına yeni bir soluk getireceği konusunda bilim insanları hemfikir!

Araştırmanın detayı ve sonuçlar için tıklayınız.


Ayşe Nur Akyüz

Araştırır, yazar, çizer, okur

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.