Öğrenci Kariyeri Banner

Google'da En Çok Yalan Bilgi Dolaşan Ülke Açıklandı!

Google'da En Çok Yalan Bilgi Dolaşan Ülke Açıklandı!

Google üzerine yapılan yeni bir araştırmaya göre; Google sonuçlarında en çok yalan bilginin yer aldığı ülke yüzde 90 oranla Türkiye oldu.

Gazetecilik alanındaki en prestijli ödül Plutzer'i kazanan ilk internet haber kuruluşu olan ProPublica, yanlış bilginin yayılımı açısından Google'ı inceledi. Ortaya çıkan sonuçlara göre Google, "yanlış bilgi yaymanın kârlı bir işe dönüşmesine" katkı sağlıyor.

Haber ve bilgi doğrulama platformu Teyit.org tarafından özetlenen araştırma sonuçlarına göre Türkiye'de durum daha vahim durumda. 'Yanlış bilgi verirken Google reklamlarından para kazanan yayıncı' oranı en yüksek ülke Türkiye oldu. 

Google'dan Önlemek Adına Bir Adım Gelmiyor!

ProPublica'nın araştırmasına göre İngilizce dışında yayın yapan ve bu yayınlarla yanlış bilgi yayan sitelerdeki Google reklamlarının oranı yüzde 30 ila yüzde 90 arasında değişiyor. Ayrıca araştırmada yer verilen Teyit.org'un verilerine göre Türkiye'de yanlış bilgi yaydığı tespit edilen 50 internet sitesinin 45'inde Google reklamları bulunuyor.

Bu da yüzde 90'lık bir oranla Türkiye'yi, internette yanlış bilgi yayılımı konusunda yukarılara çıkarıyor. Türkiye'nin ardından yüzde 87'lik oranla Hırvatistan, Sırbistan ve Bosna Hersek; yüzde 80 ile Brezilya, yüzde 44 ile İspanya, yüzde 38 ile Latin Amerika ve yüzde 30 ile Almanca konuşulan ülkeler geliyor.

Datareportal'ın araştırması ve Teyit.org'un açıklamasına göre Türkçe, internette en çok içerik üretilen diller arasında dördüncü sırada yer alıyor. Buna rağmen yalan haber ve yanlış bilgilerin yayılımını azaltmak için Google'dan somut bir adım gelmiyor. 

Viyana merkezli Uluslararası Basın Enstitüsü'nün başkan yardımcısı ve araştırmacı gazeteci Emre Kızılkaya, Teyit'e yaptığı açıklamada Türkiye'de dezenformasyonun para kazandırdığını, propagandaların işe yaradığını belirtiyor.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.