Öğrenci Kariyeri Banner

Google'a Girenleri Şaşırtan Doodle: Nüzhet Gökdoğan Kimdir?

Google'a Girenleri Şaşırtan Doodle: Nüzhet Gökdoğan Kimdir?

Sık sık Türkiye'ye özel Doodle'lar sunan Google, bugün de Prof. Dr. Nüzhet Gökdoğan için Doodle hazırladı. Peki, Nüzhet Gökdoğan kimdir? 

Google, Türkiye'nin İlk Kadın Astronomunu Anıyor!

Türkiye’ye özel Doodle’lar sunmaya devam eden Google, son olarak Google Arama için yer alan Doodle’da astronom Nüzhet Gökdoğan'ı andı. Gökdoğan’ın doğum tarihi olan 14 Ağustos’a özel olarak Google logosu değişti. Yapılan açıklamada ise “Bugünün Doodle’ı, Türkiye’nin ilk kadın astronomu olarak tanınan Türk astronom ve matematikçi Nüzhet Gökdoğan’ı anıyor” ifadesine yer verildi.

Doodle’lar; tatilleri, etkinlikleri, başarıları ve önemli tarihi figürleri kutlamak için Google Arama logosunun özel olarak değiştirilmesidir. Doodle’lar genellikle bölgesel olarak uygulanır ve her ülke için farklı Doodle’lar kullanılır.

14 Ağustos 1910 tarihinde dünyaya gelen Nüzhet Gökdoğan, hem Türkiye’nin ilk kadın gökbilimcisi hem de ilk kadın üniversite dekanı olmasıyla biliniyor. Gökdoğan, Michigan ve Cambridge üniversitelerinde misafir öğretim üyesi olarak çalışmış ve uluslararası alanda da kabul görmüştür.

Aynı zamanda Türk Astronomi Derneği’nin kurucularından ve başkanlarından olan Gökdoğan, Türkiye’nin gök bilimi alanındaki en önemli isimlerinden biri olarak görülüyor.

Gökdoğan’ın çalışmaları yıldızların, galaksilerin ve evrenin oluşumu, evrimi ve gelişimi üzerine odaklanmış ve bu konularda 100’den fazla bilimsel makale ve 6 kitap yayınlamıştır. 

Türkiye'de astornominin gelişmesine önemli ölçüde katkılar sağlayan Nüzhet Gökdoğan, 24 Nisan 2003’te İstanbul’da hayatını kaybetti.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.