Öğrenci Kariyeri Banner

Girişimciliğin Yaşı Yoktur: Liseli Girişimcilerden Başarı Hikayesi

Girişimciliğin Yaşı Yoktur: Liseli Girişimcilerden Başarı Hikayesi
Herkese yeniden merhaba! Özellikle mühendislik ve işletme alanında eğitim gören öğrencilerin son zamanlardaki en büyük ilgi odağı olan girişimcilik konusu, artık sevindirici bir şekilde liseler arasında da popüler hale geldi ve liseli girişimci örnekleri görmeye başladık. Yurtdışında bir girişime sahip olmadan mezun olunamayan liseler varken; Türkiye’deki liselere girişimci ruhunun biraz geç gelmesi üzücü olsa da, geç olsun güç olmasın diyelim ve başarılı bir lise girişiminden bahsedelim!

startingup

Her şey, Alp Onur, Mustafa Yorulmaz ve Bora Çıbıkçı adındaki üç arkadaşın bir araya gelmesiyle başlıyor ve Lookater adını verdikleri girişim hayata geçiyor. Lookater, Alzheimer hastalarının hayatını kolaylaştırmayı hedefliyor ve bunun için “Looky” adında bir çip geliştiriyor. Bu çipin amacıysa, Alzheimer hastası yakınınızın lokasyonunu, telefonunuza yüklediğiniz uygulama aracılığıyla size göndermek. GPS’in çalışmasının mümkün olmadığı durumlarda Looky, InDoor teknolojisini kullanıyor. Ayrıca, yakınınız menzil olarak belirlediğiniz bölgenin dışına çıktığında da telefonunuza buna dair bildirim geliyor. Böylelikle, yakınınızı çok daha kolay bir şekilde kontrol edebiliyor ve gündelik işlerinizi daha rahat bir şekilde yapabilir hale geliyorsunuz.

looky     looky2

Ek olarak, Looky güvenlik şüphesi taşıyabilecek olanlar için de QR kodu güvenliği koyarak kullanıcılara kişisel bir uygulama deneyimi sunuyor. Cihazın üzerindeki QR kodunu, telefonunuzdaki uygulamada tarattıktan sonra sizi belirlenen telefon dışında kimse izleyemiyor.

lookkkingafter

Lookater ve kurucu ekibi, Prag’da gerçekleşen kuluçka programı; ESAA Entrepreneurship Incubator’a katıldı, WebSummit İstanbul Pitch’in birincisi oldu, Uber Pitch’te ise en iyi 7 girişim arasına kaldı ve ödüle layık görüldü.

crw

Bu kadar güzel başarılara imza atan ve daha da güzel yerlere geleceklerinden emin olduğumuz genç liseli girişimciler, bu konuma birçok zorluğu aşarak geliyor. Liseli oldukları için ciddiye alınmadıkları oluyor, 3D Printer imkanları olmadığı için şeker kutusundan ürün prototipi yapmak zorunda kalıyorlar, destek olmak istediklerini söyleyip arkasında durmayan insanlarla karşılaşıyorlar ama genç girişimciler asla vazgeçmiyorlar!

html

Umarım, lisedeki girişimcilik ruhu bir virüs gibi yayılır ve Lookater ekibi yaşıtlarına ilham olur. Çünkü, yanlış bir girişimde bulunulsa bile liseli gençlerin bu yaşlarda girişimlerini geliştirecekleri ve yaptıkları hatayı telafi edebilecekleri uzun yılları oluyor. Ek olarak; lise çağındaki girişimcilik, tercih döneminde yanlış meslek ve yanlış üniversite seçilmesinin de önüne geçebilir. Çünkü, girişimcilik sayesinde gençler, mühendislik veya işletmecilik hayatının adeta bir demosunu yaşıyorlar. Ben, liseli gençler arasında yaygınlaşan girişimcilik ruhu sonucunda devletin de liseli girişimcilere destek vereceğini düşünüyorum. Kim bilir, belki de şu anda sektörün devleri tarafından düzenlenen büyük girişimcilik yarışmalarının liseler arası versiyonları ileride Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde gerçekleşir? Bence bunlar çok uzun yıllar alacak süreçler değil, hatta çok yakınımızda bile olabilir. Sevgiler!

 

Özgün İçerik: Özge Özışıklıoğlu

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.