Öğrenci Kariyeri Banner

Geliştirdikleri Cihazı NASA'ya ve Amerika Ordusuna Satan Türk Mühendisler!

Geliştirdikleri Cihazı NASA'ya ve Amerika Ordusuna Satan Türk Mühendisler!
 

2016 yılında, MIOPS Teknoloji adında bir firma kuran elektronik mühendisi iki arkadaş, Onur Çelik ve Erkan Yiğiter, ilk amaç olarak fotoğrafçılık alanına yönelseler de elde ettikleri başarı birçok başka firma ve kurumun da dikkatini çekmiş durumda.

s-e83690fd36a29ba86a115f74125b0aeae16491c8 (790 x 445)

214 senesinde Monument adlı bir projede yapay zeka destekli depolama cihazı üreten ekip, o sene Kickstarter’da 703bin dolar para toplamıştı. Geçtiğimiz yıldan bu yana fotoğrafçılık ve video sektörü için çeşitli ürünler geliştirmeye başlamışlar ve bu alanda oldukça ses getiren bir icat ortaya çıkmış: MIOPS SMART.


58f9d29bc9de3d1ea0ccc554 (790 x 445)


 

Bu cihaz, yıldırım düşmesi, balon patlaması, bardak kırılması, merminin havadaki hareketi gibi anlık olayları fotoğrafçıların kolay şekilde çekebilmelerini sağlıyor. Ürün, üretim amacına uygun olarak ilk önce fotoğrafçıların kullanımına sunulmuş ve çok beğenilince de ürünün seri üretimine geçilmiş.


miops-mobile-1 (790 x 445)


İlk amaç olarak yıldırım düşmesi gibi zor fotoğraflanan anların kolay yakalanmasını hedefleseler de zamanla ürün gelişme sağlamış. Kullanıcılardan gelen geri dönüşlere göre ürüne ekleme/çıkarma yaparak geliştiren mühendisler, bir balonun patlama sesi ya da bir bardağın kırılma sesini duyarak, kırılma ve patlama anının fotoğrafını çekmekle devam etmişler, daha sonra ürüne lazer modu özelliği ekleyerek, kurşunun havada fotoğraflanması ve uçan bir kuşun yuvaya gelmesi anının fotoğraflanmasına imkan sağlamışlar.


hq720 (790 x 445)


Ürünün geliştirilmesiyle birlikte, ilk üretim amacından farklı bir amaçla NASA ve Amerikan ordusu tarafından satın alma talebi gelmiş. Şirketin kurucularından Çelik, konu hakkında Hürriyet’e yaptığı açıklamasında şunları söylüyor:


"Talep onlardan geldi. Biz cihazın böyle kullanım alanı olduğunu zaten düşünmemiştik. NASA’da roketin kalkış anında çıkardığı sesten cihazı tetikleterek fotoğraf çekebileceklerini düşünmüşler. Amerikan ordusu da bomba infilak anında insan bulunması sakıncalı olacağı için aynı fikirden yola çıkmış. Bombanın sesiyle cihazı harekete geçirip fotoğraf çekebileceğini düşünmüşler.

Şu anda Amerikan ordusunda aktif olarak kullanılan 10 cihazımız, NASA'da 5 cihazımız var. NASA roket kalkış anlarının fotoğraflanmasında, Amerikan ordusu da bomba infilak testlerinin fotoğraflanmasında kullanıyor. Geçen hafta yazıştık 'hala ürünü kullanıyor musunuz?' diye, 'şu an sahada aktif olarak kullanıldığını ve işlerine yaradığını' söylediler. Biz bu ürünü geliştirirken bu alanda kullanılacağını hiç düşünmemiştik."

O zaman, mühendislerimizin başarılarının devamını diliyor, bayrakları asıyoruz!

Kaynak

 


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.