Öğrenci Kariyeri Banner

Geleceğin Anahtarı: Bilgi

Geleceğin Anahtarı: Bilgi

Sizi de gelecek endişesi sardıysa gelin geleceğin mesleklerine bir bakalım. Keşke elimizde uzak bir manzarayı seyrettiğimiz bir dürbün gibi geleceği görebildiğimiz bir dürbün olsa. Aslında geleceği görebileceğimiz bir dürbün var ama herkes kendi dürbününü kendisi yaratacak. Nasıl mı olacak; çok araştırma yaparak, çok okuyarak , çok çalışarak ve bu sayede hayal gücümüzü geliştirerek. Bunu yapanlar geleceği gören en iyi dürbüne sahip olacaklar. Belki de bu nedenle 2050'de dünyanın en büyük üretim kapasitesi haline gelecek olan Çin, 2015 yılından itibaren müfredatına Fantastik Edebiyat dersini getirdi.


fantastik-edebiyat


Günümüzde vazgeçilmez olan teknoloji gelecekte müthiş gelişmelerle hayatımızda olacağı çok aşikar. İşte geleceğin mesleklerini incelerken bizim teknolojiye bakış açımızla yeni meslekler yaratmak bizim elimizde. Bundan sadece 4 yıl önce üniversite tercihleriyle ilgili araştırma yaptığımızda karşımıza çıkan geleceğin mesleklerinden şu an hiçbiri geleceğin mesleği olarak yazmıyor, hatta günümüzdeki gelişmeler öyle bir hal aldı ki 4 yıl önce çok popüler mesleklere şu an uzaktan bile bakılmıyor. Bu nedenle belirli kalıplara bağlı kalarak tercihler yapmak çağımızın en büyük yanlışı olacak. Dünya o kadar hızlı değişiyor ve bilgi o kadar çok yayılıyor ki bunları takip etmeyenin gelecekte yeri olmuyor.


robot-insan

Artık her şeyin akıllısı yapay zeka ile üretiliyor. Akıllı telefon, bilgisayar hatta akıllı evler. Peki nedir bu yapay zeka? Yapay zeka bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun çeşitli faaliyetleri zeki canlılara benzer şekilde yerine getirebilme faaliyetidir. Yapay zeka kavramının geçmişi modern bilgisayar bilimi kadar eskidir. Fikir babası,  ''Makineler  düşünebilir mi?'' sorunsalını ortaya atarak makine zekasını tartışmaya açan Alan Mathison Turing'dir. 1943'te II.Dünya Savaşı sırasında Kripto analizi gereksinimleri ile üretilen elektromekanik cihazlar sayesinde bilgisayar bilimi ve yapay zeka kavramları doğmuştur. Yapay zeka çalışmaları genellikle insanın düşünme yöntemlerini analiz ederek, bunların benzeri yapay yönergeleri geliştirmesine yöneliktir. Yani bilgisayarın insanlar tarafından gerçekleştirilen görevleri yerine getirmesini sağlar. Başka bir deyişle yapay zeka bilgisayarın insanlar gibi düşünmesini sağlar.


alan-turing

İşte bu yapay zeka her şeyi akıllılaştırıyor ve insanlar gibi hatta insanlardan daha hızlı düşünmesini sağlayarak günümüzün ve geleceğin vazgeçilmez bir faktörü haline geliyor. Gelecekte de geçerliliğini koruyacak bir iş için etrafımızda var olan  işlere bakıp onları ihtiyacımızı giderecek bir şekilde akıllaştırmanın yolunu bulmalıyız. Atın ulaşım aracı olarak kullanıldığı zamanda motorlu aracı düşünen kazandı. Birkaç yıl öncesinde ''online'' alışveriş kavramını dahi bilmezken şu an online alışveriş hayatımızın vazgeçilmez bir parçası oldu. Yani geleceği gözleyen kazanıyor. Kalıplardan çıkın, hayal dünyanızın kapılarını açın asla okuduğunuz bölüm ya da yaptığınız işlerle sınırlı kalmayın, zamanı yönetmek, bilgimizi artırmak bizim elimizde olan şeyler. Bu rekabet dünyasında elimizde olan bilgilerle yetinmek bize beynimizin en büyük yanıltması olur. Çünkü dünya durmadan gelişiyor.


yapay-zeka

Bir zamanların ekonomik devi olan, telefon pazarını elinde tutan Nokia bu rekabeti takip edememesi sonucu Ceo'su Steve Ballmer göz yaşları içerisinde ''Biz hiç bir şeyi yanlış yapmadık.'' diyerek ağlamıştı, Nokia Microsoft'a devir olduğu sırada. Aslında çok büyük bir yanlış yapmışlardı, sadece ellerindekiyle yetinmişlerdi. Yeni dünyanın bilgi hızına yetişememişlerdi, yenilikleri kaçırmışlardı. Kendilerinden emin olan Nokia, rekabeti elinde tuttuğunu sanarken karşısında çığ gibi büyüyen Apple markasının kurucusu Steve Jobs o zamanların farklı farklı aletlerle sağladığımız imkanları tek bir aletle, telefonda birleştirerek karşımıza çıkardı. Steve Jobs, bilginin gücüne inanarak çalıştığı bu yolda bu pazara yeni bir soluk getirdi ve kazandı. Gelecek bir adım sonrasına ayak uyduranlara güzel gelecek. Hangi iş yaparsak yapalım bunu akıllıya çevirmek zorundayız artık. Günümüzde ve gelecekte bilgili olan ve üreten kazanacak. Her zaman bir adım önde düşünmeniz dileğiyle, bilgiyle kalın.:)


 

Özel İçerik: Kudret Kangül

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.