Gelecek İnşa Edilen Bir Şeydir…
Mona Lisa tablosunun Leonardo’ya bahşedildiği fikrinde misiniz?
Bu soruda ortak fikirde olduğumuza eminim, hiçbir şaheser tembel bir sanatçı tarafından yapılmadı! Amacımızın kariyerimiz olduğunu varsayarsak kariyerimiz bizim en önemli şaheserimizdir ve kariyerimizi şekillendirmek bizim elimizde olan bir şeydir.
Kabuğumuzdan çıkıp dışarıya açılmamız gerektiğini biliriz ve bunun için pek bir şey yapmayız veya yaptıklarımızın yetersiz olduğunun farkında olsak da devam ederiz.
Peki bu kabuk nasıl kırılır? Tembellik bataklığından nasıl sıyrılırız diye düşünüp bir sonuca varamıyor olabilirsiniz.
Bu yazıda ufkunuzu genişletecek kişilerin bu konu hakkındaki konuşmalarından yola çıkarak, bir nebze de olsa geleceğiniz adına atacağınız adımlara yardımcı olmak amacıyla kaleme alınmıştır.
Bu konuya değinilmesinin en büyük nedenlerinden biri ise diploma yanılgısıdır. Yani, üniversiteye yalnızca diplomam olsun mantığıyla gelen öğrencilere hayal kırıklığı, diplomayı değil kariyerine odaklananların ise motivasyonuna motivasyon katar.
Kariyer inşası üzerine düşünecek olursak en büyük korkumuz plan ve projelerimizin tembelliğimizden kaynaklı teoride kalıp uygulamaya geçmemesi olacaktır. Bu yönde kendimizi eleştirecek olursak diplomanın değişen dünyada kendimizi geliştirecek şeyler yapmadığımız taktirde öneminin olmadığının farkında olmak ve hiçbir şey yapmadan 20’li yaşlarımızda zamanı çarçur etmek oldukça vasat bir durumdur
İngilizce Olmadan Kariyer Planlaması Olur Mu?
Emin Çapa, bu soruya cevap olarak enteresan bir şekilde İngilizceyi yabancı bir dil olarak kabul etmiyorum der. Bir Türk ile İranlı’nın İngilizce konuşarak anlaşmasından yola çıkarak bu sonuca varıyor. Kabuğumuzdan sıyrılmayı amaçlıyorsak bu cevap bize İngilizce’siz kariyer inşasının mümkün olmadığını gösteriyor. Tavsiye olarak ise gençlerin hiç yoktan BBC ve CNN açıp günde yarım saat izlenmesini söylüyor.
Okulda Öğrendiklerinizi Öğrenen On Binler Var!
Ben kim olmak istiyorum ve ben kimim? Bu sorular üzerine düşünmemiz gerekiyor. Gelecek inşa edilen bir şeydir ve bunun aklımızın bir ucunda bulunması gerekir. Kabuklarından sıyrılıp dışarıya açılmak önemlidir; kendi yaşıtlarını tanımak, sesini duyurmak ve farklı insanları tanımak açısından. Rekabet edip edemeyeceğinizi ölçmek istersiniz çünkü.
Meslekler Ölüyor ve Yerine Yenileri Geliyor
Bir şeyleri değiştireceğinize her daim inancınız olsun. Doktorluk, mimarlık ve öğretmenlik gibi meslekler kalıcı olacak fakat hızla gelişen bu yüzyılda bilmediğimiz bir sürü yeni meslek ortaya çıkıyor. Diplomanın bu meslekler karşısında bir önemi yok. Bu meslekler için aradıkları özellikler tutkulu, kendini geliştirmiş ve bir hayali, hedefi olan genç beyinler olacaktır. Diplomadan daha önemli şey kendini geliştirmek, kendine yatırım yapmak ve sıyrılabilmek. Bu doğrultuda bir şeyler yapıyorsan veya bu içerikten sonra harekete geçmeye karar verdiysen korkma! Yeni dünyada sana yer var. Yeter ki kariyerine ve kendine yatırım yap!
Motive Ol, Ufkunu Aç!
Belki de sayısız derecede başarı hikayeleri okumuş veya şahit olmuşsunuzdur. Gerçek bir başarı için zorlu yolları aşmak gerektiğini bilirsiniz, peki hiç sordunuz mu kendinize: Zorlu yolları aşarken bu insanlar her şeye rağmen nasıl pes etmeden ilerleyebiliyor?
Bir başkası senin motivasyon kaynağın olabileceği gibi kendin de olabilirsin. Belki bir söz veya bir olay seni pes etmekten vazgeçiriyor; bir şarkı, bir film veya bir hayali karakter seni motive ediyordur. Kısacası motive olmak için ufak bir adıma ihtiyacın var. Pes etmemek adına seni güçlü kılan herhangi bir şeye.
Özgün İçerik: Yusuf Biçer