Öğrenci Kariyeri Banner

Finansal Okuryazarlık Nedir?

Finansal Okuryazarlık Nedir?
1-Finansal Okuryazarlık

Finansal okuryazarlık, tüketicinin parayı kullanmasında ve yönetmesinde bilgili olarak değerlendirme yapmasını, finansal kaynak kullanımı ve seçiminde akılcı kararlar verebilmesini sağlayan yeterlilik düzeyine denir. Burada temas etmek istediğimiz nokta öğrenci olarak bütçemizi doğru planlayabilmek ve para yönetimini doğru yapabilmektir.


2-Finansal Okuryazar olarak nitelendirdiğimiz kişilerin genel olarak bilmesi gereken kavramları şu şekilde sıralayabiliriz:

Paranın zaman değeri, ödenen faiz, basit faiz, bileşik faiz, risk ve getiri, enflasyon , devalüasyon, likidite ve çeşitlendirme vb.

Ülkeler genelinde yapılan araştırmalara göre Türkiye finansal okuryazarlık sıralamasında 120. sırada yer alıyor.  Merak edenler için 1. sırada ise Norveç yer alıyor.

3-Finansal Sistemin içinde yer almak?

Burs veya kredi alıyorsunuz , ya da maaşlı çalışan. Bu gibi faaliyetler banka aracılığıyla yapıldığı için bu sistemin içinde yer almış oluyorsunuz. Bu bir başlangıç olmuş oluyor ilerleyen zamanlarda bankadan kredi çekmek istediğinizde bu anlamda sistemde olduğunuz için bir nebze tanınmış oluyorsunuz ve bu sayede kredi notunuz belirlenmiş oluyor. Verdiğiniz güvenceyle ona göre kredi almış oluyorsunuz. Bu sistemde yer almayanlar için durum biraz daha zorlaşabiliyor. Bunun için sistemde yer aldığınızda şu anlamda faaliyetlerinize dikkat etmeniz gerekiyor; örneğin ödemeleriniz varsa düzenli yapmanız , kredi kartı kullanılıyorsa minimum ödeme tutarını bilerek ödeme yapmanız ya da kart alacaksanız aylık/yıllık faiz oranlarını ve ödeme koşullarını araştırarak size uygun olanını seçmelisiniz.

credit-card-1583534_1280

 

4-Finansal Cehalet

Örneğin paranız çoksa(göreceli) yani normalde ihtiyacınız kadarını harcadıktan sonra kalan paranızdan bahsedersek bunu doğru kullanmamak kısacası “biriktirememek”, finansal cehalet olarak adlandırabiliriz.

“Zenginin daha fazla zenginleşmesi, fakirin daha fazla fakirleşmesi ve orta sınıfın borç içinde mücadelesi içinde bulunmasının sebebi para konusunun okullarda değil evde öğretilmesidir.”

5-Finansal okuryazarlığı neden arttırmalıyız?

Finansal refahı arttırmanın yolu bilmekten geçiyor; çünkü finans konusu artık çok teknik bir konu haline geldi. Harcama ihtiyacı için farklı finans kaynaklarına başvuruluyor. Bunların doğru yönetim süreci içinde bilmek gerekiyor.

workbook-1205044_1920

6-Finansal Okuryazarlığı Geliştirmek İçin Neler Yapabiliriz?

Öncelikle finansal okuryazarlığınızı birkaç soruyla test edin? Örneğin:

-Bütçe planlayabiliyor muyum?

-Gelirim ne kadar giderim ne kadar? Bunlar kişisel temel sorular bir de konuyla alakalı kavramlar var onlardan da ikinci maddede bahsetmiştik.

Bu durumu geliştirmek için mali durumumuzu keşfetmemiz gerekir. Sadece keşfetmekte yeterli olmuyor değişimi istemekte önemli ve unutulmaması gereken bir husus da finansal okuryazarlık yaşam boyu öğrenme ve kullanma olgusuna sahip olduğudur.

Daha sonra kendi bilançomuzu hazırlayabiliriz.  En kolay anlamla kişisel bilançomuzu hazırlayacak olursak bir kağıda büyük “T” çizip sağ tarafına giderlerimizi sol tarafına gelirlerimizi yazabiliriz muhasebe dilinde buna borç taraf(sol), alacak taraf(sağ) olarak nitelendirilir. Bilançomuzu yaptıktan sonra  giderden geliri çıkardığımızda elimizde kalan sonucu kar ya da zarar olarak belirleyebilir ve bütçe planlamamızı ona göre yapabiliriz.

Özel İçerik: Gülhan Adışen

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.