Çevrenize baktığınızda herhangi bir nesnede, sanatta hatta insanda bile dengeli bir form veya sebebini anlayamadığınız hoş bir görüntü ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Belki de bunun nedeni Altın Oran’ın büyüleyici etkisidir. Peki Mona Lisa’nın meşhur sanat tablosundan salyangozu bile etkisi altına alan bu ‘’Altın Oran’’ kavramı nedir?
Altın Oran Fibonacci Dizisi ile yakından ilgili iki simetri arasındaki mükemmel simetrik ilişkiyi anlatıyor. Yaklaşık olarak 1.168 oranına yakın olan Altın Oran, bir dikdörtgen tarafından resmedilebilir. Fibonacci Dizisinde (0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, …) her terim önceki ikisinin toplamıdır ve oran Altın Oran’a giderek daha yakındır.
ALTIN ORAN’IN ETKİSİ
Altın Oran’ın insan yaşamında ve sanat eserlerinde 4.000 yıla yakındır kullanıldığı biliniyor. Ancak bu süreden daha uzun bir süre bile olabilir. Bazıları Mısır Piramit’lerinin dahi Altın Oran’ a göre inşa edildiğini söylüyor.
Orta Çağ’dan günümüze Altın Oran’ın etrafımızdaki sanat, müzik ve mimaride de etkili olduğunu biliyoruz. Size ilham verebilmek adına birkaç örneğe göz atalım.
YUNAN MİMARİSİ
Yunan Mimarisi’nde binanın genişliği, yüksekliği, büyüklüğü ve sütunların şekli için Altın Oran’a başvurulmuştur.
Ortaya çıkan sonuç mükemmeldir. Neo-Klasik mimari hareketler de Altın Oran’ın kullanımına başvurmuşlardır ve ortaya muazzam tasarımlar çıkarmışlardır. Başka örneklere de bakacak olursak bu Leonardo Da Vinci’nin eserleri olurdu.
SON AKŞAM YEMEĞİ
Leonardo Da Vinci de birçok sanatçı gibi göze hitap edecek eserler ortaya koymak için Altın Oran’ a başvururdu ve kapsamlı bir şekilde kullanırdı.
Son Yemek’te de şekiller ve İsa’nın konumu, tuvale altın dikdörtgenlerle mükemmel bir şekilde çizilmiştir.
MONA LİSA
16 yılda tamamlanan ve sırlarının günümüzde dahi tartışıldığı tablo da Altın Oran’dan nasibini almıştır.
Mona Lisa’nın tüm hatlarında, Leonardo Da Vinci Altın Oran kullanmıştır. Resmi özel yapan şeylerden biri de bu matematiksel hesaplamadır.
Leonardo Da Vinci’nin eserlerinin mükemmelliğinin sırrı Altın Oran’da gizlidir. Altın Oran’ın eserler yanında doğa ve insanlar üzerinde de büyük etkisini gözlemliyoruz. Gelin bir de doğa ve insan üzerindeki etkilerine bakalım.
DOĞA
Ayrıca doğada da Altın Oran’ın sayısız örneği vardır. Etrafınızdaki her şeyi gözlemleyebilirsiniz ve mükemmelliğini hissedebilirsiniz. Çiçekler, deniz kabuğu, papatyalar ve dahasında Altın Oran’ın eşsiz orantısını görebilirsiniz.
Ağaçlar da Fibonacci dizisi ile örneklendirilebilir. Ağaçların dallanıp budaklanması, her dal ve budak için tekrarlanır. Bu tür ağaçlara en iyi örnek Hortlak Sosu ve Algler olabilir.
İnsan Vücudu ve Altın Oran
YÜZLER
Hem insan hem de insan olmayan yüzler üzerinde Altın Oran’ın örnekleri oldukça fazladır. Her insan bedeninin farklı olduğunu belirtmek gerekir; ancak popülasyonlar arasındaki ortalamalar ne kadar Altın Oran’ın phi değerine yakınsa ‘’çekici’’ ve daha iyi bir gülümsemeye sahip olduğunuz gözlemleniyor.
Dünya üzerinde Altın Oran değerlerine en yakın insan örneği olarak Scarlett Johansson gösteriliyor. Scarlett Johansson’ı ise Kim Kardashian takip ediyor.
Son olarak Altın Oran ile çekilen dizilere bakalım ve bu konuda sizi şaşırtacak noktalara değinelim.
Sherlock Holmes
Fibonacci dizisinin ‘’altın bölümleri’’ Sherlock Holmes’in yüzünün neden bu kadar güzel olduğunu açıklar nitelikte. Sanatın ve doğanın mükemmel dengesi. Sherlock Holmes dizisinin Altın Oran’a göre çekildiği gözlerden kaçmıyor. Bir diğeri;
Fİ
Kitabın ana karakterlerinden biri olan Can Manay, dizide Altın Oran’ın eşsiz mükemmelliğinin peşinden koşuyor. Hatta kitapta inşa ettirdiği evi Altın Oran’a uygun bir şekilde tasarlattığını söylemek mümkün.
Hikaye Duru’nun etrafında gerçekleşiyor. Duru kitaba adını veren Altın Oran’ın beden bulduğu bir karakterdir. Azra Kohen’in Fi’sinde de Altın Oran’ın izlerine rastlamamak imkansız hale geliyor.