Öğrenci Kariyeri Banner

Farkında Ol!

Farkında Ol!
Şu aralar sosyal medyayı aktif kullanmadığım halde çok fazla boş vakit geçirdiğimi ister istemez telefona çok fazla bağımlı kaldığımı fark ettim. Sınavlara çalışıyoruz, son sınıf isek tezimizle, ödevlerimiz ile uğraşıyoruz, kendimizi geliştiriyoruz belki ama bunları yapmamızın hiçbir zaman yeterli seviyede olmayacağını fark ettim. Kendi sorunlarımızı bırakıp dışarıdan kendimize ve diğer insanlara baktığımızda, yaptığımız davranışları incelediğimizde, yaptığımız şeyleri sorgulamaya başlayınca yani bir şeyleri daha net anladığımızda fark etmemiz özellikle bu fark ettiğimiz şeyleri hiçbir zaman unutmamamız gerektiğini anlarız. Çok fazla çabalıyor isek bunu niçin yaparız? Gerçekten de yapmamız gerekli midir? Yaptığımız şey sonucunda ne elde edeceğiz? Bir şeyleri yaparken diğer insanları nasıl etkiliyoruz? Belki de yapıp da fark etmediğimiz, bilmeden kırdığımız birçok şey veya insan vardır hayatımızda. Biraz olsun boş kaldığımızda hepimiz telefona sarılır olduk. Sürekli sosyal medyada bir şeyler paylaşıp çok fazla beğenilme ihtiyacı duyar olduk. Belki de etrafımızdaki birçok şey bizi robotlaştırıyor. Farkında değiliz. İki kelimeyi aklımızda tutamaz her şeyi telefonlarımızdan bekler olduk. Kendimizi oturup da tanımayı hiç denediniz mi? Okuduğunuz bölümü neden okuduğunuzu, yaptığınız işleri neden yaptığınızı hatta arkadaşlarınızla neden vakit geçirmek istediğinizi neden bazı şeylere çok üzülüp bazı şeyleri umursamadığınızı hiç düşündünüz mü?

face-622904_960_720

Bu soruların cevapları kişiye özgüdür fakat bazı şeyleri yapmamızın çok büyük ortak nedenleri vardır. Peki bu değerler nelerdir?

  • Milli değerlerimiz;


Bizler sadece milli bayramlarda değil her daim kendimizi bir sorumluluk altında hissetmeliyiz. Önemli değerlerimizi sadece önemli günlerde değil her daim hatırlamalı bazı şeyleri adımız gibi bilmeliyiz. Çok çalışmamızın nedenlerinden biri de bu olmalı. Biz kendimizi bu ülkeye katkı sağlamış bu ülke için canını vermiş kişilere karşı borçlu hissedip bu şekilde çalışmalıyız. Öncelikli hedefimiz ben yaptığım işle daha önemlisi kişiliğimle toplumuma, insanlığa sonrasında aileme ve kendime nasıl fayda sağlayacağım? Yaptıklarım etrafımı ne derecede etkileyecek? Benim katkım, faydalarım olmalı demeliyiz. Güç, akıl ve cesaret insanın en büyük erdemleridir. Bunları bilinçli ve en iyi şekilde kullanarak kendimizi geliştirirken de fayda sağlayacağımızı da unutmamalıyız.

İşte asla unutulmaması gereken isimlerden bazıları;

  • Mustafa Kemal Atatürk

  • Mehmet Akif Ersoy

  • Tüm şehitlerimiz

  • Fatih Sultan Mehmet

  • Mimar Sinan

  • Yunus Emre

  • Mevlana Celaleddin Rumi

  • Oktay Sinanoğlu

  • Sabiha Gökçen

  • Piri Reis


ve bütün eserleri ile edebiyata, şarkılarıyla, tablolarıyla, heykelleriyle ile sanata, yaptıkları ile bilime, sözleri ve davranışları ile insanlığa faydası olan tüm kişiler...

men-311308_960_720

Bu önemli insanlardan kendimize örnek aldıklarımız da olabilir.

Peki, daha ne yapmalıyız? Gözümüzü açmalıyız arkadaşlar! Fark etmeliyiz. Farkındalığımızı göstermeliyiz. Haksızlıklara göz yummamalıyız. Her gün kendimizi daha fazla geliştirmeliyiz. 1-2 değil yüzlerce binlerce kitap okumalıyız. Kütüphaneleri tanımalıyız, sevmeliyiz. Bir şeyi denemeden yapmadan onu sevip sevemeyeceğimizi bilemeyiz. Yeni şeyler öğrenmeye her daim meraklı öğrendiklerimizi de paylaşmaya, bilgiyi çoğaltmaya hevesli olmalıyız. Edebiyatımızdaki en ünlü eserleri okumuş olmalı, dünya klasikleri ile tanışmalı, yapacağımız mesleğin öncülerini araştırmalı, makaleler taramalıyız. Teknolojiyi takip etmeli, teknolojiyi biz oluşturmak için gayret etmeliyiz. Kolay yoldan nasıl iş yaparım, her zaman ben önde nasıl olurum değil ben ne yapabilirim, bir şeyleri yapmak için elimden gelen çabayı sarf ediyor muyum? Toplumuma, çevreme, aileme, kendime katkı sağlıyor muyum? Bu soruların cevabını düşünmeli ona göre hareket etmeliyiz.

ekg-2753760_960_720

En önemlisi de kendi isteklerimiz uğruna insanlığımızı unutmamaktır. Gerçekten büyüklerine saygılı mısın? Bunu yaptığın hareket, kullandığın cümleler ile değerlendirebilirsin. Seni örnek alanlara nasıl örnek oluyorsun? Çevreni nasıl etkiliyorsun? Yapmak istediklerin, hayallerin için ortak motivasyon kaynağımız dışında ne gibi sebeplerin var? Yeterince özgür müsün? Telefonunun kölesi misin? Bunları kendine sor ve düşün bakalım kendine ve dünyaya kısa süreliğine de olsa dışarıdan bakmayı unutma! Her zaman motivasyon kaynağın değerlerimiz olsun. :)

Özgün İçerik: Bu içerik Öğrenci Kariyeri yazarlarından Nazife Karabulut tarafından oluşturulmuştur.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.