Öğrenci Kariyeri Banner

Facebook'un Başı Yine Dertte!

Facebook'un Başı Yine Dertte!
Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) federal mahkeme Facebook'un yüz tanıma teknolojisinin kişisel gizlilik hakları yasasını ihlal ettiğine karar verdi. Bu kararla milyonlarca kullanıcının teknoloji devini dava etmesinin aslında yolu açılıyor. Böylece kullanıcılar, 'izinsiz, yasadışı yoldan topladığı ve depoladığı veriler dolayısıyla' platformu dava edebilecek. Dava eden tarafın avukatı Shawn Williams bir röportajda "Bu biyometrik veriler o kadar hassastır ki, eğer bir kez taviz verilirse geri dönüş olamaz. Bir sosyal güvenlik kartı veya kredi kartı numarası gibi değil, yüzünüzü değiştiremezsiniz.” ifadesini kullandı. Williams, Facebook'a karşı toplu dava açacak kullanıcıların sayısının 7 milyonu bulabileceğini tahmin ediyor. Aylar önce başlayan mahkemede yeni bir gelişme oldu.

Facebook, Illinois'te yüz tanıma verilerinin kötüye kullanılması iddiasıyla ilgili olarak 35 milyar dolarlık bir davanın açılmaması için yaptığı mücadeleyi kaybetti. Davanın açılmaması için başvuruda bulunan Facebook'un talebi hâkimler tarafından reddedildi. Karara göre dava görülmeye devam edecek.

2_790x445

Açılan davada, davacılar Facebook’un “etiketleme önerileri” teknolojisinde, kullanıcıların yüklediği fotoğraflarda verilerin ne kadar süre saklanacağını ve hangi amaçlarda kullanacağının da bilinmediği, hangi amaçlarda kullanacağının da bilinmediğini söylüyor. Facebook, kullanıcı başına 1.000 dolar ile 5.000 dolar arasında bir ceza ile karşı karşıya kalabilir. 7 milyon insanın bu olaydan etkilendiği düşünüldüğünde şirket, 35 milyar dolara kadar tazminat ödeyebilir.

Davayı yürüten hâkimlerden birisi, “Haziran 2011’den beri mevcut yüz veri tabanının yardımıyla kullanıcının yüklediği fotoğrafta olabilecek kişilerin etiketlenmesi öneriliyor. Biyometrik kilide sahip cep telefonlarının kilidini açmak için kullanılabileceğini mümkün görüyor.” şeklinde dava hakkındaki görüşlerini belirtti.

Facebook sözcüsü, konu hakkında sorulan sorulara cevap olarak “Facebook, insanlara her zaman yüz tanıma teknolojisinin kullanımından bahsetti ve kendileri için kullanılıp kullanılmayacağı konusunda seçme şansı verdi. Seçeneklerimizi gözden geçiriyoruz ve güçlü bir şekilde kendimizi savunmaya devam edeceğiz ” dedi.

3_790x445

Facebook daha önce de benzer bir dava ile uğraşmıştı. ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) dünyanın en büyük sosyal medya ağı Facebook'u, ABD'li 87 milyon seçmenin bilgilerini Cambridge Analytica adlı şirketle paylaşması sebebiyle 5 milyar dolar para cezasına çarptırmıştı. FTC'nin 3'e karşı 2 oyla verdiği cezanın kesinleşmesi için Adalet Bakanlığı'nın onayı da alınmıştı.

Facebook yöneticileri bu konuyla ilgili o zamanlar açıklama yapmazken bu rakam FTC'nin bir teknoloji şirketine verdiği en büyük ceza olarak kayıtlara geçmişti. Dev platformun, 2011'de yürürlüğe giren "kullanıcıların verilerini paylaşmak için onların rızasını alma" maddesini ihlal ettiği belirtilmişti.

FTC, Facebook'un 2016'da karıştığı skandalın ortaya çıkması sonrası Mart 2018'de dev şirketle alakalı soruşturma başlatmıştı. Facebook, ABD'li seçmenlerin verilerini Cambridge Analytica adlı şirketle paylaşarak 2016 seçimlerini manipüle etmekle suçlanımştı. Platformun kurucusu Mark Zuckerberg, söz konusu suçlamaya ilişkin ABD kongresinde ifade vermiş ve Brüksel'de Avrupa Parlamentosu'nda özür dilemişti. Cambridge Analytica ayrıca Donald Trump’ın başkan olması için çalışmasının yanında İngiltere’nin Brexit kampanyasında da etkili olmuştur.

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.