Öğrenci Kariyeri Banner

Evinizde Küçük Bir Fabrika Oluşturmaya Ne Dersiniz?

Evinizde Küçük Bir Fabrika Oluşturmaya Ne Dersiniz?
1984 yılında 3D Systems şirketinin kurucusu Chuck Hull tarafından icat edilen bu teknoloji, ilk zamanlarda maliyetlerinin yüksek olması ve boyutları gibi nedenlerle sadece sanayi ve endüstriyel alanlarda kullanılmaya başlandı. 3D yazıcılar için kullanılan yazılımları şöyle sırayalabiliriz: AutoCAD 3D , Solidworks ,Rhino ,Skect UP , Blender, Tinkercad, Fusion 360. Bu yazılımlar ile tasarlanan modellerin STL dosyasına dönüştürülmesi gerekiyor.

Çalışma sisteminden bahsedecek olursak; Bilgisayarda bunlardan herhangi biri ile 3 boyutlu modeli çizilen veya 3 boyutlu olarak bazı programlar tarafından taranan bir nesne 3 boyutlu yazıcıya aktarılır. İşlemler bittikten sonra nesnenin üretimi ölçülerine göre saatler alabilmektedir. Bu modeli ne kadar detaylı yaptığınızla alakalıdır. Birçok modeli internette 3 boyutlu yazdırmak için bulabilirsiniz. Bu modelleri bulabileceğiniz bazı siteler ise: YouMagineThingiverseMyMiniFactory.

gm1

3D yazıcı teknolojilerini aşağıdaki gibi gruplandırabiliriz:

  • FDM Teknolojisi ( Fused Deposition Modeling )

  • SLA ve DLP Teknolojisi ( Steleolithography ) ve ( Digital Light Processing )

  • SLS Teknolojisi ( Selective Laser Sintering )


FDM (Fused Deposition Modeling) teknolojisi en çok yaygın olarak kullanılan 3D yazıcı teknolojisidir. Bu yazıcılarda kullanılan malzeme, filament adı verilen, sert bir termoplastikdir. Hammaddeleri genelde ABS ya da PLA olsa da PET, HIPS, Nylon, PCABS, ULTRAT, Karbon Fiber gibi birçok malzeme ile üretim yapabilirsiniz.

Kaplumbağa Freddy ve protez kabuğu

Bu yazıcılar ile neler yapılabileceği konusuna gelirsekte birçok şeyden bahsedebiliriz. Oyuncaktan, kırtasiye eşyalarına; organ ya da protez üretiminden kök hücre ile et üretimine kadar birçok alanda üretim yapabiliyorsunuz. Araba ya da silah üretimi bile yapılmış durumda. Tabi evinizde oluşturacağınız küçük fabrikanız ile araba ya da silah üretimi yapabilmeniz şu an mümkün değil. Ama siz parçalarını kendiniz alarak ya da uygun fiyata bir 3D yazıcı alarak evinizdeki küçük fabrikanızda kullanacağınız eşyaları yapabilir hatta satabilirsiniz.

3d

Uzayda ilk olarak 2014'te kullanılmaya başlanmış ve böylece bir parça eksikliğinde orada da üretim yapılabilir hale gelinmiştir. NASA, ilk aşamada İngiliz anahtarı, çekiç ve tornavida gibi aletleri üretmenin bile Mars’a uzanan yolculuk için büyük önem taşıdığını belirtiyor.

Son olarak 3D yazıcılarla ilgilenen topluluklar hakkında bilgi vermek istiyorum.

Enabling The Future:  Proteze ihtiyacı olan insanlara yardımcı olmak için 3D yazıcılarla üretilmiş ücretsiz robot el uygulamalarının paylaşıldığı platform.

Robotel: Enabling The Future sitesinden ilham alınarak oluşturulmuş Türkiye'nin "Yardım Eli" hareketi.

3Dörtgen:  Dünyanın ilk konsept 3 boyutlu yazıcı mağaza ve kafesi olan 3Dörtgen'de kahvenizi içip çalışmalarınızı yaparken 3D yazıcılarla da ilgilenebilirsiniz.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.